AUTO & MOTO
24/01/2022 10:54

Κακοκαιρία: Πώς οδηγούμε σε χιόνι και πάγο

Η κακοκαιρία Ελπίς έβεαλε στην κατάψυξη ακόμα και περιοχές των οποίων οι κάτοικοι δεν έχουν καμία εξοικείωση με χιόνι και πάγο. Τι κάνουμε με την οδήγηση σε αυτή την περίπτωση;

Κακοκαιρία: Πώς οδηγούμε σε χιόνι και πάγο
Κακοκαιρία Ελπίς
Ανάγνωση:

Στη συνέχεια θα βρείτε το δεκάλογο των σωστών πρακτικών για την οδήγηση υπό δύσκολες συνθήκες, ώστε να αντεπεξέλθετε με επιτυχία και ασφάλεια στις συνθήκες ελλιπούς πρόσφυσης και ίσως μειωμένης ορατότητας σε συνθήκες χιονόπτωσης ή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

Έχετε το αυτοκίνητο σε άριστη μηχανολογική κατάσταση

Κακοκαιρία


Προφανές, όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες. Ειδικότερα το σύστημα κλιματισμού – αερισμού, ψύξης κινητήρα, τα φρένα, τα ελαστικά και φυσικά τα φώτα και οι υαλοκαθαριστήρες πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση

Φροντίστε για τα απαραίτητα

Κακοκαιρία


Στο χώρο αποσκευών πρέπει να έχετε ένα ζευγάρι αλυσίδες συμβατές με το μέγεθος των τροχών του αυτοκινήτου. Κάντε πρόβα, πως τοποθετούνται όταν τις αγοράσετε, για να μην «ψάχνεστε» στους -10. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μεγάλο μπουκάλι νερό, λίγη ξηρά τροφή, γάντια, φακό, καλώδια σύνδεσης με άλλη μπαταρία, ζεστά ρούχα και τα απαραίτητα από το νόμο (τρίγωνο, πυροσβεστήρα, φαρμακείο και ανακλαστικό γιλέκο).

Video Loading...

Απόψυξη παραθύρων

Κακοκαιρία


Αν τα παράθυρα είναι καλυμμένα με χιόνι και πάγο, μην προσπαθείτε με τους υαλοκαθαριστήρες. Αφήστε τον κινητήρα να λειτουργήσει πέντε λεπτά και με ζεστό αέρα προς το παρμπρίζ από το σύστημα αερισμού, περιμένετε να λιώσει η στιβάδα πάγου που εφάπτεται στο γυαλί. Έτσι φεύγει όλος με μια κίνηση στη συνέχεια.

Μειώστε ταχύτητα, αυξήστε απόσταση

Κακοκαιρία


Αφήστε απόσταση που ορίζεται από χρόνο τουλάχιστον 3-5 δευτερολέπτων από εμπρός κινούμενα οχήματα. Μην σταματάτε σε πάγο, αν δεν είναι απαραίτητο. Ανηφόρες και κατηφόρες αντιμετωπίζονται με σταθερά χαμηλή ταχύτητα.

Με φρένο τον κινητήρα

Κακοκαιρία


Σε χιόνι και πάγο, κρατάμε σχετικά ψηλά τις στροφές του κινητήρα ώστε να τον χρησιμοποιούμε ως φρένο όταν χρειάζεται. Τα φρένα τα πατάμε προοδευτικά, σταδιακά και πάντα προβλέποντας από πολύ πριν που θέλουμε να σταματήσουμε.

Προσοχή στις κλίσεις

Κακοκαιρία


Αν αφήσετε το αυτοκίνητο για διανυκτέρευση σε σημείο που πιάνει πάγο και ο δρόμος έχει κλίση, φροντίστε να κοιτάει προς την κατηφόρα και να έχει επαρκή απόσταση από άλλα οχήματα.

Πάντα με καύσιμο ή ρεύμα

Κακοκαιρία


Σε δύσκολες συνθήκες, ο κινητήρας αφενός καταναλώνει περισσότερο, αφ’ ετέρου μπορεί να αντιμετωπίσετε μεγάλες καθυστερήσεις ή ακόμα και αποκλεισμό σε κάποιο σημείο. Έχοντας πάντα επαρκή ποσότητα καυσίμου ή ενέργειας στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, θα μείνετε τουλάχιστον ζεστοί μέσα στο αυτοκίνητο, όπου και αν είστε.

Ενημερωθείτε για τον καιρό

Κακοκαιρία


Μάθετε για τις συνθήκες που επικρατούν στην πορεία του ταξιδιού σας και στον προορισμό σας, ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ενημερώστε τους οικείους σας για την ώρα αναχώρησης και προβλεπόμενης άφιξης στον προορισμό σας. Έχετε πάντα το φορητό σας τηλέφωνο φορτισμένο.

Προσοχή στον «κρυφό» πάγο

Κακοκαιρία


Επειδή η οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες απαιτεί χαμηλές ταχύτητες, με χιόνι ή πάγο υπολογίστε τουλάχιστον το διπλάσιο \χρόνο στις γνωστές διαδρομές. Οδηγείτε με ροή και πολύ ήπιες κινήσεις σε τιμόνι, φρένο και γκάζι. Ακόμα και μετά την κακοκαιρία, όταν συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες χρειάζεταο πολύ προσοχή στα σκιερά μέρη του δρόμου. Ακόμα και αν ο δρόμος είναι στεγνός αλλού, εκεί ο πάγος καραδοκεί.

Αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, μην οδηγήσετε

Κακοκαιρία


Υπάρχουν περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών, όπως αυτές που αποτυπώνει η άνωθεν εικόνα, στις οποίες κανένα όχημα και κανείς οδηγός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Όταν λοιπόν προβλέπονται τέτοιες, απλώς μην οδηγήσετε και αναβάλετε ότι έχετε προγραμματίσει. Η ακεραιότητά μας είναι πάνω απ΄ όλα.

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΛΠΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ