Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ετήσια έκθεση του 2021 σχετικά με το Safety Gate, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα, δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έκθεση καλύπτει τις προειδοποιήσεις που κοινοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021 και τα μέτρα που έλαβαν οι εθνικές αρχές στη συνέχεια. 

Για πρώτη φορά, τα αυτοκίνητα βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των κοινοποιημένων προϊόντων, ξεπερνώντας τα παιχνίδια. Από το σύνολο των προειδοποιήσεων, το 26% αφορά μηχανοκίνητα οχήματα και το 20% παιχνίδια. Ακολουθούν με 9% οι ηλεκτρικές συσκευές και τα κοσμήματα και με 8% τα μέσα ατομικής προστασίας. Το 2020, τα παιχνίδια είχαν μερίδιο 27% και τα μηχανοκίνητα οχήματα 21%. Οι πιο συχνές κατηγορίες κινδύνων που γνωστοποιήθηκαν ήταν οι τραυματισμοί (32%) και ο χημικός κίνδυνος (25%). 

Όσον αφορά τα αυτοκίνητα, τα μέτρα που ελήφθησαν αφορούσαν κυρίως ανακλήσεις μετά τη διαπίστωση τεχνικών προβλημάτων. Πρώτη χώρα σε γνωστοποιήσεις επικίνδυνων προϊόντων ήταν η Γερμανία (με μερίδιο 26%), κυρίως λόγω των ανακλήσεων οχημάτων. Από την Ελλάδα υπήρξαν μόλις δύο γνωστοποιήσεις εντός του 2021, μία για χημικό προϊόν και μία για προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών. 

Ως προς τα παιχνίδια, τα μέτρα εστιάζονταν στην ύπαρξη επικίνδυνων χημικών ουσιών καθώς και στις μπαταρίες σε σχήμα κουμπιού. Επιπλέον, τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αναφέρονταν σε σχέση με ηλεκτρικές συσκευές και εξοπλισμό αφορούσαν την έκθεση εξαρτημάτων υπό τάση και ζητήματα υπερθέρμανσης.

Καθώς συνεχίζεται η πανδημία, οι δράσεις επιτήρησης περιλάμβαναν σειρά προϊόντων που σχετίζονται με τη COVID-19. Υπήρχαν πολλές προειδοποιήσεις που αφορούσαν προστατευτικό εξοπλισμό, ιδιαίτερα προστατευτικές μάσκες. Οι πέντε συνηθέστεροι κίνδυνοι που αναφέρθηκαν ήταν σωματικοί τραυματισμοί, χημικές ουσίες, πυρκαγιά, πνιγμός και ηλεκτροπληξία. 

Συνολικά, στο Safety Gate αναρτήθηκαν 4.965 ανακοινώσεις σχετικά με επακόλουθες ενέργειες, γεγονός που δείχνει ότι τα κράτη μέλη παρακολουθούν στενά τις προειδοποιήσεις και συχνά προβαίνουν σε επακόλουθες ενέργειες λαμβάνοντας πρόσθετα μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Η έκθεση δείχνει ότι το 2021 η συνολική χρήση του δικτύου του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης αυξήθηκε μεταξύ των 30 συμμετεχουσών χωρών (ΕΕ των 27 συν Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία), προστατεύοντας έτσι τους καταναλωτές από επικίνδυνα προϊόντα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA