Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα αυτοκίνητο που κινείται με 90 χλμ/ώρα διανύει 25 μέτρα το δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και η στιγμιαία απόσπαση της προσοχής του οδηγού μπορεί να αποβεί μοιραία. Αρκετά αυτοκίνητα φέρουν λοιπόν στον εξοπλισμό τους head-up display, το οποίο προβάλλει στο παρμπρίζ πληροφορίες όπως τα όρια ταχύτητας ή οι οδηγίες του συστήματος πλοήγησης. Έτσι ο οδηγός έχει τα μάτια του συνεχώς στο δρόμο και όχι στον πίνακα οργάνων ή την οθόνη πολυμέσων.

Τώρα η Ford εξελίσσει μία νέα τεχνολογία για ακόμη περισσότερη ασφάλεια κατά την οδήγηση, ιδίως τις βραδινές ώρες. Το σύστημα που εξελίσσει η αμερικάνικη μάρκα προβάλλει χρήσιμες πληροφορίες κατευθείαν στο οδόστρωμα, μέσω των φωτιστικών σωμάτων. Οι προβολείς θα μπορούν π.χ. να αποτυπώνουν τα όρια ταχύτητας, πληροφορίες για τον καιρό (όπως πάγο στο δρόμο) ή αν ακολουθεί μία επικίνδυνη στροφή.

«Αυτό που άρχισε ως ένα παιχνίδι με έναν προτζέκτορα σε έναν λευκό τοίχο μπορεί να οδηγήσει την τεχνολογία σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Έχουμε την πρόθεση να κάνουμε πολλά περισσότερα από απλά να φωτίζουμε το δρόμο. Ο οδηγός θα λαμβάνει κρίσιμες πληροφορίες χωρίς να στρέφει αλλού το βλέμμα του», δήλωσε ο Λαρς Γιούνκερ, υπεύθυνος λογισμικού στο τμήμα Advanced Driver Assistance Systems της Ford Ευρώπης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA