Μενού
  • Α-
  • Α+

Αν θέλεις να γίνεις πλουσιότερος ή να ταξιδέψεις χωρίς να κουνηθείς λεπτό, τότε αγόρασε ένα βιβλίο, λένε.

Και το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που ευνοεί το διάβασμα. Είτε είσαι στην παραλία, είτε στο μπαλκόνι σου παρέα με ένα κρασί, είτε στον καναπέ σου κάτω από τη δροσιά του air condition. Το βιβλίο είναι η καλύτερη συντροφιά που μπορείς να έχεις και θα σε πάει σε μέρη που δεν έχεις φανταστεί.

Και φέτος, οι συντάκτες του Reader εμπιστεύτηκαν τις εκδόσεις Μεταίχμιο και επέλεξαν 5 βιβλία, από διαφορετικές γκάμες, που θα τους συντροφεύσουν στις διακοπές τους.

1. Η τριλογία του Λεβάντε της Ολίβια Μάνινγκ, μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ

Τι πραγματεύεται: Στην «Τριλογία του Λεβάντε» ξαναβρίσκουμε τον Γκάι και την Χάριετ Πρινγκλ, το νεαρό ζευγάρι Βρετανών που στο τέλος της «Βαλκανικής Τριλογίας» εγκατέλειπαν την Αθήνα για να γλιτώσουν από τη γερμανική εισβολή. Τώρα, άνοιξη του 1941, φτάνουν στην Αίγυπτο. Οι δυνάμεις του Ρόμελ αργά, αλλά σταθερά, διασχίζουν τη Σαχάρα και προσεγγίζουν το Κάιρο. Στους δρόμους, ο λαός βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο ενός νέου κατακτητή, ενώ Ευρωπαίοι πρόσφυγες και εύποροι Αγγλοαιγύπτιοι ετοιμάζονται να τα μαζέψουν και να φύγουν. Και το βράδυ, όλοι οι γνωστοί και σημαντικοί της πόλης συρρέουν στα περίφημα ξενοδοχεία και τα άθλια καμπαρέ, για έναν τελευταίο χορό πριν μπουν τα τανκ.

Γιατί είναι επίκαιρο: Το προσωπικό και συλλογικό συμφέρον, το χάος και η ηρεμία, ο πόλεμος και η ειρήνη, αλλά και η κόντρα των δύο φύλων που πραγματεύεται η Ολίβια Μάνινγκ παραμένουν έως και σήμερα αντικείμενα απασχόλησης της ανθρωπότητας.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Η συγγραφέας φοβόταν πως η δόξα και η αναγνώρισή της θα έρχονταν μετά θάνατον, κάτι που έγινε. Το 1980, όταν και απεβίωσε, οι δύο τριλογίες της μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη με τον τίτλο "Fortunes of War" και πρωταγωνιστές τους Κένεθ Μπράνα και Έμμα Τόμσον.

Μην το διαβάσεις αν: Δεν σου αρέσει ό,τι σχετίζεται με πόλεμο και δη με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε συνδυασμό με την μυθοπλασία. Αν και η συγγραφέας έχει περάσει μέσα εικόνες και σκηνές που έζησε κι η ίδια στη διάρκεια του πολέμου.

2. Σάγκι Μπέιν του Ντάγκλας Στιούαρτ, μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου

Τι πραγματεύεται: Αρχές της δεκαετίας του 1980. Η Γλασκόβη βρίσκεται σε παρακμή, οι πολιτικές της Θάτσερ έχουν βυθίσει ολόκληρες οικογένειες στην ανεργία, κι όλοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν. Η Άγκνες Μπέιν είχε μεγαλύτερες προσδοκίες για τη ζωή. Ονειρεύεται πράγματα πιο σπουδαία: ένα δικό της σπίτι, μια ζωή με μεγαλύτερες πολυτέλειες, σαν εκείνες που βλέπει στα περιοδικά. Προσπαθεί να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της παραμένοντας περιποιημένη και όμορφη, αλλά τελικά καταφεύγει στο ποτό, βρίσκοντας σε αυτό ολοένα και μεγαλύτερη ανακούφιση. Όταν ο άντρας της την εγκαταλείπει, η Άγκνες και τα τρία παιδιά της θα βρεθούν σε αδιέξοδο. Και όσο εκείνη θα βουλιάζει όλο και περισσότερο στον αλκοολισμό, τα παιδιά θα αναγκαστούν να φύγουν, να σώσουν τον εαυτό τους. Ο μικρός Σάγκι όμως μένει κι ελπίζει πως οι μέρες που θα έρθουν θα είναι καλύτερες. Την ίδια στιγμή, αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά του, να καταλάβει ποιος είναι και γιατί όλοι τον αντιμετωπίζουν σαν κάτι διαφορετικό.

Γιατί είναι επίκαιρο: Ο εθισμός, η φτώχεια, η σεξουαλικότητα, οι καταχρήσεις, οι διαλυμένες οικογένειες, αλλά και το φως που φανερώνεται μέσα από το σκοτάδι είναι πράγματα που θα απασχολούν πάντα τον κόσμο και η τρυφερή και ωμή γραφή του συγγραφέα προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Το «Σάγκι Μπέιν» είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Ντάγκλας Στιούαρτ, το οποίο κέρδισε το βραβείο Booker 2020 και ο ίδιος αναδείχθηκε καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας για το 2021 στα British Book Awards. Η εταιρεία Α24 που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη πήρε τα δικαιώματα για να το μεταφέρει στην τηλεόραση.

Μην το διαβάσεις αν: Δεν αντέχεις τις δυνατές συγκινήσεις και νιώθεις ότι θέλεις κάτι πιο... χαρούμενο. Ωστόσο, η άμεση σύνδεσή του με την πραγματικότητα, θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη.

3. Ο θάνατος του Οδυσσέα του Δημήτρη Σίμου

Τι πραγματεύεται: Ένας άντρας απειλεί να πηδήξει από την ταράτσα ενός ξενοδοχείου, όταν φτάνει για τη διαπραγμάτευση ο αστυνόμος Καπετάνος. Ένα ταριχευμένο τσακάλι ανακαλύπτεται στην ντουλάπα του, ενώ η αντιτρομοκρατική φτάνει στην Εύβοια. Εθνικιστικά στοιχεία στα σώματα ασφαλείας, το κυνήγι ενός δολοφόνου που αφήνει για σημάδι ένα βαλσαμωμένο ζώο και μια θεωρία συνωμοσίας που κανείς δεν θέλει να επαληθευτεί. Ένα πρόγραμμα προσηλυτισμού πιστών «στρατιωτών» που έχει καλύψει εδώ και χρόνια τις στολές με κουστούμια. Ποιος κινεί τα νήματα και πόσο δύσκολο είναι να νικήσεις, όταν ο εχθρός έχει δημιουργήσει το παιχνίδι;

Γιατί είναι επίκαιρο: Το μυστήριο και η εξιχνίαση εγκλημάτων είναι θέματα που απασχολούν μέχρι και σήμερα την αστυνομία, όπως και η προδοσία και το μίσος που υπάρχουν μέσα σε αυτή, αλλά και στην κοινωνία μας.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: «Τα βατράχια», η πρώτη του συγγραφική δουλειά του Δημήτρη Σίμου, έλαβε την πρώτη θέση στον πανελλήνιο διαγωνισμό μυθιστορήματος «Ασημένια Σελίδα», ενώ ήταν υποψήφιος για το βραβείο Νέου λογοτέχνη από το λογοτεχνικό περιοδικό Κλεψύδρα. Τον Ιανουάριο του 2016 έγινε δεκτός στην Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και με τη σειρά «Σκοτεινά νερά» (Τα βατράχια, Τυφλά ψάρια, Τοξικά μάτια) με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Καπετάνο, καθιερώθηκε ως μια από τις σημαντικότερες φωνές

της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας.

Μην το διαβάσεις αν: Δεν σου αρέσουν τα αστυνομικά θρίλερ. Παρόλα αυτά, θα σου λέγαμε πως αξίζει τον κόπο να διαβάσεις το «Ο θάνατος του Οδυσσέα» και να του δώσεις μια ευκαιρία!

4. Αυτοί που επέζησαν της Τζέιν Χάρπερ, μτφρ. Χίλντα Παπαδημητρίου

Τι πραγματεύεται: Πριν από δώδεκα χρόνια, ο αδερφός του Κίρεν, Φιν, χάθηκε κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης καταιγίδας των τελευταίων ογδόντα χρόνων. Σήμερα, οι γονείς του Κίρεν παλεύουν να επιβιώσουν σε μια πόλη όπου η θάλασσα ορίζει τις μοίρες των ανθρώπων, όπως ακριβώς όρισε και τη μοίρα του παιδιού τους. Το πτώμα μιας γυναίκας όμως, που εντοπίζεται στην παραλία, ξυπνά άσχημες μνήμες και τότε βαθιά θαμμένα μυστικά απειλούν να έρθουν στο φως: Ένα ναυάγιο, ένα αγνοούμενο κορίτσι και πολλά ακόμα ερωτήματα που δεν βρήκαν ποτέ απάντηση.

Γιατί είναι επίκαιρο: Γιατί η ιδανική εποχή για ένα καλό αστυνομικό βιβλίο είναι το καλοκαίρι. Και γιατί το εκδοτικό φαινόμενο που ακούει στο όνομα «Jane Harper» («Ξηρασία», «Άγρια Φύση», «Χαμένος») δεν παύει ποτέ να είναι επίκαιρο.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Το «Αυτοί που επέζησαν» έχει μπει στη λίστα των best seller των New York Times και όχι άδικα: Η Harper γνωρίζει πώς να εγείρει τον φόβο και την ανησυχία, φέρνοντας μπροστά στα µάτια του αναγνώστη ολοζώντανα τοπία και υφαίνοντας έναν περίπλοκο, λεπτοδουλεµένο ιστό µε κρυμμένα μυστικά που απειλούν να έρθουν στο φως.

Μην το διαβάσεις αν: Ψάχνεις ένα βιβλίο χωρίς πλοκή, αγωνία, δράση και ανατροπές.

5. Μάνη του Πάτρικ Λη Φέρμορ, μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος

Τι πραγματεύεται: Η Μάνη είναι μια από τις πιο άγριες κι απομονωμένες περιοχές στην Ελλάδα. Όντας αποκομμένη από την επιβλητική οροσειρά του Ταΰγετου και αποκλεισμένη από το Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος, είναι απείθαρχη όσο καμία άλλη. Αυτό της επιτρέπει να διατηρεί ζωντανή τη σχέση με το αρχαίο παρελθόν, περισσότερο απ’ ό,τι με το παρόν. Ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας, μάς παρουσιάζει τις παραδόσεις και τα μυστικά της, μέσα από ένα μοναδικό βιβλίο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και μαγνητίζει μέχρι την τελευταία σελίδα.

Γιατί είναι επίκαιρο: Γιατί καλοκαίρι σημαίνει ταξίδι. Όταν μάλιστα πρόκειται για ένα ταξίδι στην Ελλάδα μέσα από τα μάτια του Πάτρικ Λη Φέρμορ, γεμάτο ιστορίες, μύθους, παραδόσεις και θαύματα που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια σου, είναι σίγουρο ότι τελικά θα σε ανταμείψει.

Πληροφορία που αξίζει να συγκρατήσεις: Πρόκειται για μια ταξιδιωτική περιγραφή πολύ διαφορετική από τις συνηθισμένες. Είναι φανερό ότι ο Πάτρικ Λη Φέρμορ καταλαβαίνει την Ελλάδα, αντιλαμβάνεται τη γλώσσα και τις διαλέκτους και ξέρει να εκτιμά το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό των Ελλήνων. Η αφήγηση είναι πραγματικά μοναδική, γεμάτη τρυφερότητα και κέφι.

Μην το διαβάσεις αν: Πιστεύεις ότι γνωρίζεις τα πάντα για τη Μάνη και ότι ο συγγραφέας δεν έχει τίποτα περισσότερο να σου προσφέρει (είναι σίγουρο ότι κάνεις λάθος).

Φωτογραφίες: Δώρα Δημητρίου

Ευχαριστούμε το Comfort Stay boutique hotel για τη φιλοξενία.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA