Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Στίβεν Κινγκ είναι ο... Λούκι Λουκ των συγγραφέων (μόνο ο Τζέιμς Πάτερσον τον ξεπερνάει, αλλά αμφιβάλλουμε αν γράφει ο ίδιος όλα τα βιβλία του...). Γράφει πιο γρήγορα και από τη σκιά του, και σίγουρα πιο γρήγορα απ’ ότι μπορούν να διαβάσουν οι αναγνώστες του, αν θέλουν να κάνουν κι άλλα πράγματα στη ζωή τους… Μιλάμε για 61 μυθιστορήματα, 11 συλλογές διηγημάτων, 5 δοκίμια και κάτι ψιλά. Άλλοι συγγραφείς θέλουν 3-4 ζωές για να τα γράψουν.

Αυτές οι ημέρες, που όσο να 'ναι υπάρχει λίγος περισσότερος ελεύθερος χρόνος, είναι μια μοναδική ευκαιρία να να μυηθεί κανείς ή να εμβαθύνει στο σύμπαν του Στίβεν Κινγκ. Η ακόλουθη λίστα με τα αγαπημένα βιβλία των αναγνωστών του Rolling Stone είναι μια καλή αρχή (κι ας λείπει το «Pet Sematary»...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

  • 10

    Το Κοράκι

    Image removed.Ένα πραγματικό έπος, που επανήλθε στην επικαιρότητα εξαιτίας του κορονοϊού. Ένας ιός εξαφανίζει τους περισσότερους ανθρώπους στη γη και στη συνέχεια ένας σκοτεινός τύπος εμφανίζεται και συγκεντρώνει όλους τους «κακούς» στο Λας Βέγκας, ενώ μια γιαγιά συσπειρώνει όλους τους «καλούς» στα βουνά του Κολοράντο. Διαβάζεις, διαβάζεις και δεν τελειώνει, αλλά από την άλλη δεν θέλεις να τελειώσει, οπότε όλα ΟΚ! Στην πρώτη έκδοση που κυκλοφόρησε το 1975 ο Κινγκ άφησε εκτός πολύ υλικό, το οποίο αποκατέστησε στην επανέκδοση του 1990. Το «The Stand», όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος, μεταφέρθηκε στην τηλεόραση ως μίνι σειρά το 1994, ενώ το 2008 άρχισε να δημοσιεύεται ως κόμικ σε συνέχειες από τη Marvel. Σύντομα θα δούμε και νέα τηλεοπτική μεταφορά του.

  • 9

    Το Αυτό

    Image removed.Η μεταφορά του συγκεκριμένου βιβλίου στην οθόνη (το πρώτο μέρος της για την ακριβεια) είναι η πιο επιτυχημένη εμπορικά ταινία τρόμου στην ιστορία, με παγκόσμιες εισπράξεις που ξεπερνούν τα 700 εκατ. δολάρια. Με 1.142 σελίδες είναι ένα από τα μεγαλύτερα βιβλία του Κινγκ, αλλά τις χρειάζεται όλες: αφηγείται την ιστορία μιας παρέας παιδιών που αντιμετωπίζουν το απόλυτο Κακό (με τη μορφή ενός σατανικού κλόουν) στη δεκαετία του '50 και ξανά, ως ενήλικες, στη δεκαετία του '80. Είχε γίνει και μίνι τηλεοπτική σειρά το 1990. Πολύς κόσμος θεωρεί ότι αυτό είναι το πιο τρομαχτικό βιβλίο του Κινγκ (εμείς θα το βάλουμε πίσω από το «Pet Sematary»...).

  • 8

    Η Λάμψη

    Image removed.Ένας συγγραφέας αναλαμβάνει δουλειά επιστάτη σε ένα ξενοδοχείο που κλείνει για το χειμώνα και μετακομίζει εκεί με τη σύζυγο και τον γιο του. Βέβαια το ξενοδοχείο είναι στοιχειωμένο κι εκείνος αλκοολικός, κάτι που δεν είναι ποτέ καλός συνδυασμός... Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ to 1980 πέταξε έξω το μισό βιβλίο και έκανε μια αριστουργηματική ταινία τρόμου με τον Τζακ Νίκολσον. Ο Κινγκ ωστόσο το πήρε προσωπικά και το 1997 έκανε μια τηλεοπτική μεταφορά ακριβώς όπως την ήθελε. Αλλά είναι σαν να συγκρίνουμε τον «Ρόκι» του Σταλόνε με τον «Ράκο» του Στάθη Ψάλτη. Αργότερα έγραψε το σίκουελ με τίτλο «Δόκτωρ Ύπνος» και βασικό ήρωα τον γιο του συγγραφέα, που επίσης έγινε ταινία πρόσφατα.

  • 7

    Σάλεμς Λοτ

    Image removed.Το δεύτερο μυθιστόρημα (1975) του Στίβεν Κινγκ μετά από το «Κάρι» απέδειξε ότι ο νέος αυτός συγγραφέας δεν είναι τυχαίος. Ο τρόμος εδώ έχει να κάνει με βρυκόλακες, καθώς ένας αρχιβρυκόλακας στο στυλ του Κόμη Δράκουλα και ο βοηθός του εγκαθίστανται σε μια μικρή πόλη του Μέιν, και ένας ένας οι κάτοικοι αρχίζουν και εξαφανίζονται... για να επανεμφανιστούν λίγες νύχτες μετά, διψασμένοι κι εκείνοι για αίμα. Οι φαν του είδους θα ενθουσιαστούν. Μεταφέρθηκε δύο φορές στην τηλεόραση, το 1979 και το 2004 και σύντομα θα γίνει κινηματογραφική ταινία.

  • 6

    Μίζερι

    Image removed.Συγγραφές με τη δημοφιλία του Στίβεν Κινγκ συχνά προσελκύουν θαυμαστές λίγο πιο φανατικούς  από όσο θα ήθελαν. Ευτυχώς δεν έχουν υπάρξει τόσο φανατικοί όσο η Άνι Γουίλκς, που απαγάγει τον αγαπημένο της συγγραφέα και τον αναγκάζει να γράψει ένα ακόμη βιβλίο με ηρωίδα τη Μίζερι. Όταν εκείνος αντιστέκεται, μιλάει το τσεκούρι της... Η ταινία του Ρομπ Ράινερ χάρισε Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου στην Κάθι Μπέιτς για τα βασανιστήρια που έκανε στον άτυχο Τζέιμς Κάαν.

  • 5

    22/11/63

    Image removed.Ο τίτλος αναφέρεται στην ημερομηνία της δολοφονίας του Τζον Κένεντι, και ο ήρωας του βιβλίου είναι ένας σύγχρονος καθηγητής αγγλικής φιλολογίας που ταξιδεύει στο χρόνο και επιχειρεί να την αποτρέψει. Η ιδέα μοιάζει αφελής, αλλά η μαεστρία του Κινγκ όχι μόνο τη διασώζει, αλλά τη μετατρέπει σε ένα από τα καλύτερα βιβλία του της τελευταίας δεκαετίας (κυκλοφόρησε το 2011). Πολύ καλές κριτικές έλαβε και η τηλεοπτική μεταφορά του με μορφή μίνι σειράς και πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Φράνκο.

  • 4

    Το Πράσινο Μίλι

    Image removed.Άλλη μία ταινία που πιθανότατα έχετε δει (με τον Τομ Χανκς και τον θηριώδη Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν), καθώς παίζεται αρκετά συχνά στην τηλεόραση. Και αυτό είναι δράμα φυλακής, αλλά δεν υπάρχει απόδραση όπως στη «Ρίτα Χέιγουορθ». Αντίθετα ο ήρωας, ένας μαύρος γίγαντας που το άγγιγμά του θεραπεύει από αρρώστιες καταλήγει στην ηλεκτρική καρέκλα, έχοντας προλάβει να αλλάξει τις ζωές όσων των γνώρισαν. Δεν είναι βιβλίο τρόμου, αλλά το σκοτάδι κρύβεται στις λεπτομέρειες.

  • 3

    Νεκρή Ζώνη

    Image removed.Ξυπνώντας από κώμα ο ήρωας του βιβλίου διαπιστώνει ότι έχει αποκτήσει ένα υπερφυσικό χάρισμα. Βλέπει οράματα από το μέλλον μαι ένα απλό άγγιγμα ενός αντικειμένου ή ανθρώπου μαθαίνει πράγματα που πρόκειται να συμβούν. Φυσικά υπάρχει αγωνία και τρόμος, αλλά και μια πολύ δυνατή ιστορία αγάπης, ένα ενδιαφέρον ψυχολογικό δράμα και πλήθος φιλοσοφικών ερωτημάτων. Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ έκανε μία πολύ καλή μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο το 1983 με τον Κρίστοφερ Γουόκεν στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ έγινε και τηλεοπτική σειρά που παίχτηκε από το 2002 έως το 2007.

  • 2

    «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ»

    Image removed.Στη χώρα μας κυκλοφόρησε ως μεμονωμένο βιβλίο, αλλά πρόκειται για νουβέλα (κάτι ανάμεσα σε διήγημα και μυθιστόρημα) που αποτελεί μέρος της συλλογής «Different Seasons». Εκεί περιλαμβάνονται επίσης «Το τέλος της αθωότητας» (η υπέροχη ταινία «Στάσου πλάι μου»), «Ο καλός μαθητής» (μεταφέρθηκε και αυτή στον κινηματογράφο ως «Μαθήματα φόβου») και «Η μέθοδος αναπνοών». Η απίθανη ιστορία της απόδρασης του Άντι Ντουφρέιν από τις φυλακές Σάοσανκ, όπου βρέθηκε για ένα έγκλημα που δεν έκανε ποτέ, έγινε ταινία με τους Τιμ Ρόμπινς και Μόργκαν Φρίμαν και θεωρείται μία από τις πιο συγκινητικές και δημοφιλείς όλων των εποχών.

  • 1

    Ο Μαύρος Πύργος IV: Ο Μάγος και η Γυάλινη Σφαίρα

    Image removed.Αν ολόκληρη η σειρά βιβλίων του «Μαύρου Πύργου» – οκτώ, ζωή να 'χουν – μετρούσε σαν ένα, θα βρισκόταν πιθανότατα στην πρώτη τριάδα. Πρόκειται για το magnum opus του Κινγκ, που απλώνεται σε 4.250 σελίδες . Ξεκίνησε να γράφεται ως διήγημα το 1978 και ολοκληρώθηκε το 2012. Μία ιστορία που συνδυάζει γουέστερν, τρόμο και επιστημονική φαντασία, με ολοφάνερες επιρροές από το έργο του Τζ. Ρ. Ρ.  Τόλκιν («Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»). Δεν είναι πάντως όλα τα βιβλία το ίδιο καλά. Αγαπημένα των αναγνωστών είναι το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο – που ξεχώρισε και στη συγκεκριμένη ψηφοφορία – και το πέμπτο. Σχεδόν ολόκληρος «Ο Μάγος και η Γυάλινη Σφαίρα» είναι ένα φλασμπάκ, μια ιστορία που αφηγείται ο βασικός ήρωας, ο πιστολέρο Ρόλαντ Ντεσέιν, στη συντροφιά του στο δρόμο για τον Μαύρο Πύργο.

BEST OF LIQUID MEDIA