Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αμερικανική διαστημική εταιρεία SpaceX του Ίλον Μασκ έκανε «ποδαρικό» στις αποστολές της το 2021, εκτοξεύοντας έναν τουρκικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο. Η εκτόξευση έγινε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9, ο οποίος οκτώμισι λεπτά μετά προσεληνώθηκε σε ένα από τα δύο πλοία-πλατφόρμες της εταιρείας στον Ατλαντικό.https://twitter.com/SpaceX/status/1347366443755610114?ref_src=twsrc^tfw

Ο βάρους 3.500 κιλών δορυφόρος Turksat 5A, ο οποίος τέθηκε σε τροχιά 33 λεπτά μετά την εκτόξευση, κατασκευάσθηκε από την ευρωπαϊκή αμυντική και διαστημική εταιρεία Airbus Defense and Space στην Αγγλία και στη Γαλλία, σε συνεργασία με την τουρκική εταιρεία Turksat. Θα παρέχει επί τουλάχιστον 15 χρόνια δορυφορική κάλυψη για τηλεοπτικές εκπομπές και παροχή ευρυζωνικού διαδικτύου στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη και στην Αφρική.

https://twitter.com/SpaceX/status/1347374803787792386?ref_src=twsrc^tfw

Η SpaceX πρόκειται να εκτοξεύσει έναν δεύτερο τουρκικό δορυφόρο, τον Turksat 5B, αργότερα μέσα στο έτος. Οι δορυφόροι Turksat αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Τουρκίας να επεκτείνει την παρουσία της στο διάστημα, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Τον Οκτώβριο του 2020 ακτιβιστές είχαν αρχίσει να πιέζουν τη Space X να σταματήσει την εκτόξευση του Turksat 5A, κάνοντας διαμαρτυρία έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια, καταδικάζοντας την τουρκική συμμετοχή στον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στο πλευρό του δεύτερου. Όμως η προσπάθεια τους δεν έφερε τελικά αποτέλεσμα.

https://twitter.com/SpaceX/status/1347362311053316097?ref_src=twsrc^tfw

Το γεγονός έκανε ιδιαίτερα χαρούμενο τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγοάν, ο οποίος μ’ ένα tweet του μοιράστηκε το γεγονός με τους πολίτες της χώρας.

«Ο δορυφόρος μας Turksat 5A ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι στο διάστημα. Μετά από τέσσερις μήνες περίπου θα μπει σε τροχιά με τους υπόλοιπους δορυφόρους της χώρας μας και πιστεύω ότι είναι μία ευκαιρία, η οποία θα είναι ευεργετική για όλους μας φίλοι μου», έγραψε σ’ ένα tweet του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

https://twitter.com/RTErdogan/status/1347529081848533000?ref_src=twsrc^tfw

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει δοκιμές δορυφόρου λέγοντας ότι η χώρα έφτασε τέσσερις φορές στο διάστημα.

«Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές που κάναμε για την εκτόξευση δορυφόρου, εγχώριας κατασκευής. Σε αυτές τις δοκιμές φτάσαμε τέσσερις φορές στο διάστημα» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, κάνοντας χαρακτηριστική χειρονομία με τα δάκτυλά του, σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού του λαού από τα προβλήματά που αντιμετωπίζει και το επιδεινούμενο βιοτικό του επίπεδο. 

Διαβάστε Ακόμα:

HDP: Η άνοδος και η πτώση του φιλοκουρδικού κόμματος που έφτασε να απειλεί τον Ερντογάν

Πώς ο Ερντογάν είναι ο μεγάλος κερδισμένος του Πρωτοχρονιάτικου λαχείου στην Τουρκία

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA