Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Τουρκία ειδικεύεται στην παραγωγή μίας ευρείας γκάμας εγχώριων αμυντικών συστημάτων όπως τανκ, ελικόπτερων και πύραυλων που κατευθύνονται με λέιζερ, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί και σ’ έναν σημαντικό παίκτη στην τεχνολογία των οπλισμένων drone. Οι πρόσφατες συγκρούσεις σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο – Καραμπάχ, της έδωσαν τη δυνατότητα να δοκιμάσει τους εξοπλισμούς της αμυντικής της βιομηχανίας στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα μ’ ένα βίντεο το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ο πρώτος πύραυλος  εδάφους-εδάφους, κατευθυνόμενος με λέιζερ, ο TRLG-230, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν για να πετύχει αρμένικους στόχους στην πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Επιπλέον οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες στα πεδία των μαχών το 2020 βοήθησαν την Τουρκία να βελτιώσει τα οπλισμένα drone της (μη επανδρωμένα αεροσκάφη, UAV). Ενδεικτικό είναι ότι βίντεο που δείχνουν τουρκικά drone Bayraktar TB-2 να καταστρέφουν τα ρωσικά  αντιπυραυλικά συστήματα Pantsir, στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ έχουν αυξήσει τη θέαση τους.

Η Τουρκία διαθέτει πυραύλους που καθοδηγούνται με λέιζερ από επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά ο TRLG-230 είναι ο πρώτος πύραυλος εδάφους-εδάφους. Το νέο σύστημα βασίζεται σε μία κεφαλή κατευθύνσεως με λέιζερ, η οποία ενσωματώθηκε στον TRG-230 από τη Roketsan.

Τον Αύγουστο η Roketsan δοκίμασε έναν TRLG-230, κατευθυνόμενο με λέιζερ πύραυλο μέσω ενός drone Bayraktar TB2 από απόσταση 70 χιλιομέτρων. Βίντεο από τις δοκιμές προβλήθηκαν για πρώτη φορά στις 30 Αυγούστου στο πλαίσιο των εγκαινίων του ερευνητικού κέντρου της Roketsan από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτό το πυραυλικό σύστημα, το οποίο ονομάστηκε TRLG 230, έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους που θέτουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και τα μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη (UCAV). Ο στόχος μαρκάρεται από το λέιζερ του TB2 Bayraktar και στη συνέχεια το λέιζερ που κατευθύνει τον πύραυλο από 230 χιλιόμετρα μακριά τον χτυπάει», είχε δηλώσει ο Ερντογάν στην τελετή.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στις τεχνολογίες, οι οποίες θα μας προσφέρουν νέες δυνατότητες στον τομέα του ανταγωνισμού των πυραυλικών συστημάτων και ειδικά για τις δυνάμεις ασφαλείας μας. Οι νέες εξελίξεις θα ενισχύσουν κυρίως τις θέσεις των στρατιωτών μας στις πρώτες γραμμές», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Επτά τουρκικές εταιρίες ανάμεσα στις 100 κορυφαίες  σε όλο τον κόσμο σε αμυντικά συστήματα

Η Roketsan αποτελεί κομμάτι του ιδρύματος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (TAFF), το οποίο ελέγχεται από την κυβέρνηση της χώρας, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία στον τομέα των αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία και συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις 100 κορυφαίες  σε όλο τον κόσμο. Η εταιρία αναπτύσσει και κατασκευάζει διαφορετικούς τύπους ρουκετών και πυραύλων, τηλεκατευθυνόμενα όπλα, συστήματα προώθησης, συστήματα κατευθύνσεως δι’ ανιχνεύσεως, συστήματα ελέγχου-καθοδήγησης, πυροκροτητές, εκρηκτικές κεφαλές, αλγορίθμους και software.

Τον Αύγουστο το αμερικανικό περιοδικό Defense News, συμπεριέλαβε επτά τουρκικές εταιρίες στις 100  κορυφαίες εταιρίες στον κόσμο με τα υψηλοτέρα έσοδα.

Αυτές ήταν η Roketsan, η ειδική σε ηλεκτρονικά όπλα Aselsan, η Τουρκική Βιομηχανία Αεροδιαστήματος, η εταιρία κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων BMC, η εταιρία ειδική σε στρατιωτικές τεχνολογίες STM, εταιρία κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων FNSS και η ειδική σε στρατιωτικά προγράμματα (software) Havelsan.

Το ίδρυμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (TAFF), ιδρύθηκε το 1987 για να βελτιώσει τη δυναμική στο πεδίο της μάχης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση και στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας. Επιπρόσθετα με τη Roketsan. Η TAFF ελέγχει απευθείας ή έμμεσα και άλλες μεγάλες βιομηχανίες όπως η Havelsan (πληροφορική), η Isbir (κυκλώματα και εναλλακτήρες), η Aspilsan (προϊόντα με μπαταρίες), η Aselsan (ηλεκτρονικά) και η TAI (αεροδιάστημα και δορυφόροι).

Η σημαντική εξέλιξη πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 όταν τα Bayraktar δοκίμασαν και εκτόξευσαν επιτυχώς έναν πύραυλο από το TB2 drone για πρώτη φορά. Έκτοτε η Τουρκία αποτελεί μία αγορά – κλειδί για οπλισμένα drone όπως τα Bayraktar TB2 και τα TAI Anka, τα οποία έχουν αποδείξει τις δυνατότητες τους στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη καθώς και στην πρόσφατη σύγκρουση ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν. Τα Bayraktar TB2 κατασκευάζονται από την τουρκική εταιρία Baykar Makina.

Τα Bayraktar TB2 μπορούν να χρησιμοποιήσουν πυραύλους τύπου MAM-L και MAM-C, οι οποίοι αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί στα συγκεκριμένα πεδία μάχης. Επιπλέον η Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιεί το σύστημα «Koral», το οποίο έχει δημιουργηθεί από την εταιρία «Aselsan» και το οποίο έχει τη δυνατότητα μέσω ενός συστήματος παρεμβολών να υποβαθμίζει την ικανότητα των ραντάρ αεράμυνας.

Επίσης τα τουρκικά drone έχουν αλλάξει τον τρόπο πραγματοποίησης των επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον του παράνομου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στην νοτιοανατολική Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ, μειώνοντας σε σημαντικό τις ενέργειές του.

Από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι της 5 Μαρτίου 2020, η Τουρκία πραγματοποίησε την επιχείρηση «Ανοιξιάτικη Ασπίδα» για να περιορίσει τις επιθέσεις του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ και να πιέσει τη Μόσχα να μεσολαβήσει για μία κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Επιπρόσθετα με τις απώλειες του συριακού στρατού, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας κατέστρεψαν μέσα σε μία εβδομάδα έναν σημαντικό αριθμό ρωσικών συστημάτων αεράμυνας Pantsir και Buk.

Στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης η προσπάθεια του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) για κατάληψη την πρωτεύσας Τρίπολης, διακόπηκε απότομα από την παρέμβαση της Τουρκίας καθώς προμήθευσε με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τη σύμμαχό της, κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA). Σύμφωνα με τον πρώην ειδικός απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ, η σύγκρουση στη Λιβύη αποτελεί τον «μεγαλύτερο πόλεμο με drone στον κόσμο».

Πιο πρόσφατα, τα τουρκικά drone διαδραμάτισαν έναν επίσης αποφασιστικό ρόλο στην περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, ένα πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν από 1991. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ έχει επανειλημμένως επιβεβαιώσει τη χρήση τουρκικών drone εναντίον αρμενικών στόχων και έχει επαινέσει τη συνδρομή των οπλισμένων drone στην επιτυχία του αζέρικου στρατού στην περιοχή.

Πηγή: Nordic Monitor

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA