Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Μπέζος είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon από την ίδρυσή της το 1995.

Επέβλεψε την ανάπτυξή της από ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο σε ένα παγκόσμιο μεγαθήριο λιανικής και εφοδιαστικής αλυσίδας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει επίσης καταστήσει τον επιχειρηματία έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ο αντικαταστάτης του, Άντι Τζάσι, έχει εργαστεί για την Amazon από το 1997 και σήμερα υπηρετεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης cloud της εταιρείας, Amazon Web Services.

«Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε πριν από περίπου 27 χρόνια. Η Amazon ήταν μόνο μια ιδέα και δεν είχε όνομα», έγραψε ο Μπέζος στην επιστολή προς τους υπαλλήλους την Τρίτη. «Η ερώτηση που δεχόμουν πιο συχνά εκείνη την εποχή ήταν: «Τι είναι το Διαδίκτυο;» Σήμερα, απασχολούμε 1,3 εκατομμύριο ταλαντούχους, αφοσιωμένους ανθρώπους, εξυπηρετούμε εκατοντάδες εκατομμύρια πελάτες και επιχειρήσεις και η Amazon αναγνωρίζεται ευρέως ως μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο.»

Χρονιά των ρεκόρ το 2020, παρά την πανδημία

Η Amazon δήλωσε ότι παρέδωσε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο προϊόντα σε πελάτες παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών των Χριστουγέννων, επίδοση ρεκόρ για την ίδια.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα ολόκληρου του έτους, η Amazon ανέφερε ότι οι συνολικές καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 38%, περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από ότι είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Τα καθαρά έσοδα για το 2020 έφθασαν τα 21,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση σχεδόν 84% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Το παράδοξο είναι ότι η Amazon δαπάνησε περισσότερα από 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια για έξοδα που σχετίζονται με την πανδημία το 2020. Αυτό περιλαμβάνει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετες αμοιβές των εργαζομένων που σχετίζονται με τον κορονοϊό και την αναβάθμιση των τεστ των εργαζομένων στο σπίτι. Παρά τις προσπάθειες αυτές, η Amazon αντιμετώπισε έντονο έλεγχο της ασφάλειας των αποθηκών της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Για το τρέχον τρίμηνο, η εταιρεία αναμένει ότι τα έσοδα θα αυξηθούν από 33% έως 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, δηλαδή από 100 έως 106 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμα:

«Βόμβα» στην Amazon: Παραιτείται από εκτελεστικός διευθυντής ο Τζεφ Μπέζος

Πώς Google και Amazon χρηματοδότησαν ακούσια site που προωθούν θεωρίες για τον κορονοϊό

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA