Μενού
  • Α-
  • Α+

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου 

Εξουσιομανής, τυφλωμένος από το πάθος για την εξουσία έφερε τις ΗΠΑ μπροστά σε πρωτοφανή σκηνικά. Πλέον, ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Γερουσία, εκεί όπου άρχισε η δίκη του, μιας και κατηγορείται ότι υποκίνησε τους οπαδούς του να επιτεθούν στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου. Για τους Δημοκρατικούς «εισαγγελείς» υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις για την ενοχή του μεγιστάνα, ο οποίος κατ’ αυτούς ευθύνεται για «τη χειρότερη παραβίαση του Συντάγματος που έχει διαπραχθεί ποτέ από Αμερικανό Πρόεδρο». Για τους δικηγόρους του το κατηγορητήριο είναι «γελοίο». Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα παραστεί στη δίκη, έχει εγκατασταθεί στη Φλόριντα και οργανώνει τα επόμενα σχέδιά του. Ποια είναι αυτά 100 ημέρες μετά την ήττα στις εκλογές;

Υπάρχουν τουλάχιστον εννέα διαφορετικές πολιτικές εκδοχές. 

1. Να ηγηθεί της μερίδας των Ρεμπουμπλικανών που τον στηρίζουν ή αλλιώς της πλευράς 'Trumpublican'

Μέσα στο πέρασμα των περίπου πέντε χρόνων της διακυβέρνησής του στις ΗΠΑ ο Τραμπ είχε και φανατικούς υποστηρικτές τόσο εντός του κόμματός όσο και εκτός. Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του είναι διατεθειμένοι να σταθούν στο πλευρό του και να πιστέψουν ό,τι τους πει και ας δείχνουν το αντίθετο οι πράξεις του.

Υπάρχει ένα κίνημα έτοιμο να βάλει ακόμα και τις ζωές των μελών του σε κίνδυνο για να τον στηρίξει. Άτομα που λοιδορούν τα μέτρα για τον COVID-19.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο γκρουπ μέσα στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων που δεν πιστεύει στο κόμμα αλλά στον Τραμπ. Μένει να φανεί το μέγεθός του και πόσο μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. Επίσης το εάν υπάρχει ο άνθρωπος εντός του κόμματος που θα βάλει στο πολιτικό... περιθώριο τον Τραμπ.

Η 6η Γενάρη μας έδειξε πως οι οπαδοί του Τραμπ μπορούν να κάνουν τα πάντα για εκείνον. Όμως θα πρέπει να περιμένουμε και την αντίδραση του υπόλοιπου κόμματός του που ως ένα σημείο λέει για τον Τραμπ «έως εδώ» και δεν «πάει άλλο». Το πρώτο τεστ θα είναι το 2022 και η απειλή του στο κόμμα του είναι η Λιζ Τσένεϊ. Το επόμενο τεστ θα είναι οι Προεδρικές εκλογές του 2024. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί Ο Τραμπ να βάλει για υποψήφιος στις Προεδρικές ξανά.

2. Μέσω του MAGA (Make America Great Again, δηλαδή να ξανακάνουμε μεγάλη την Αμερική) να φτιάξει ένα τρίτο κόμμα.

Μετά από την μεγάλη πίεση που δέχθηκε και από το ίδιο του το κόμμα ο Τραμπ δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να συγκροτήσει ένα νέο τρίτο κόμμα στις ΗΠΑ. Εκεί θα προμοτάρει καθαρά όσα θέλει και θα δώσει χώρο στους φανατικούς υποστηρικτές του. Οι οπαδοί του Τραμπ δεν του παρέχουν απλά στήριξη.

Είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί και προβληματισμένοι γιατί δεν έχει κάνει το ίδιο το κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Μία τέτοια κίνηση πάντως θα κάνει ζημιά στο κόμμα του.

Ένας τρίτος πόλος θα δημιουργήσει διχασμό και νέα μέτωπα. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα χάσουν αρκετή δύναμή τους και οι Δημοκρατικοί μπορεί να βγουν ενισχυμένοι.

Ένα κόμμα του Τραμπ που θα είναι πιο πατριωτικό και πιο αμερικάνικο. Μόλις ενεργοποιηθεί πιο δυναμικά ο μηχανισμός που θα βρει και χρηματοδότηση για μία τέτοια ενέργεια τότε μπορεί και να υλοποιηθεί. Υπάρχουν αρκετοί φορείς ικανοί να δώσουν χρήματα και να υποστηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Οι Ρεπουμπλικάνοι ξέρουν καλά πως μπορεί το ρεύμα υπέρ του Τραμπ να μην είναι τόσο ισχυρό μες στο κόμμα όμως εάν φύγει θα έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες για τις εκλογές.

3. Να συνεχίζει το... κάλεσμα για βίαιες αντιδράσεις

Στην προεκλογική περίοδο ο πρόεδρο Τραμπ λειτούργησε ακόμα και με ψέματα και παραπληροφόρηση για να κερδίσει. Δεν αποδέχθηκε την ήττα του και την απέδωσε σε εκλογική απάτη. Στη συνέχεια ώθησε με τον τρόπο του τους οπαδούς του να δράσουν με βία και έτσι να επηρεαστεί η διαδικασία των εκλογών. Όλα αυτά «μεταφράστηκαν» σε απειλές προς κρατικούς φορείς, ακόμα και στον Γενικό Γραμματέα Μπράιαν Ραφενσμπέργκερ και φυσικά στο να πάρουν οι οπαδοί του τα όπλα και να μπουν στο Καπιτώλιο στις 6 Γενάρη.

Όλη αυτή η έξαρση βίας κατέπεσε όμως η ιδεολογία που την ενέπνευσε παραμένει.

Ο Τραμπ έχει ξανά τον τρόπο να ενεργοποιήσει με τέτοιον τρόπο τους οπαδούς του. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν ήδη εκδώσει οδηγία για ακραίες και εξτρεμιστικές / τρομοκρατικές ομάδες. Ο Τραμπ είναι σαν μούσα και εμπνευστής όλων αυτών των ομάδων. Μπορεί κάλλιστα να βρει λοιπόν ξανά τον δικό του «στρατό» να καθοδηγεί.

4. Να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία επικοινωνίας

Ανεξάρτητα από το εάν κάποιος στηρίζει ή όχι τον Τραμπ όλοι σχεδόν θα συμφωνήσουν πως το Twitter ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο έκφρασης και επικοινωνίας του με τον κόσμο. Το Twitter όμως προχώρησε σε μόνιμη απαγόρευση των tweets του, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητά του να περνάει την παραπληροφόρησή του και όλα όσα ήθελε για τους οπαδούς του. Ήταν ένα ηχηρό χτύπημα για εκείνον.

Ο Τραμπ άρχισε να κλίνει περισσότερο προς τα τηλεοπτικά media και πλατφόρμες όπως OANN και Newsmax. Πήρε δε αποστάσεις από κανάλια όπως το Fox News. Ο Τραμπ μπορεί εφόσον κάνει σχετική κίνηση να αλλάξει τον... χάρτη της επικοινωνίας και των media. Πώς; Με το να φτιάξει δικό του κανάλι ή on line πλατφόρμα. Αυτή η ενέργεια θα του δώσει τη δυνατότητα να μεταφέρει ξεκάθαρα και συνέχεια τις απόψεις του.

Ένα πρότζεκτ με TV 'Trump News' θα αλλάξει τα δεδομένα του. Μπορεί μέσω ενός τέτοιου καναλιού να φτιάξει και τα social media του και να βρει τον τρόπο να ξαναεπικοινωνεί μέσω Twitter και Facebook με τους οπαδούς του. Όλα αυτά που έχει κάνει βέβαια είναι μίσος, λανθασμένη πληροφόρηση, απειλές θανάτου, συνομωσίες Qanon και άλλα ψέματα. Ακόμα και να το να φτιάξει εφαρμογή που θα έρχεται σε απευθείας επικοινωνία με τους οπαδούς του.

5. Το να ισχυροποιηθεί ξανά στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα

Σε αντίθεση με τα όποια σενάρια και τις εκτιμήσεις ο Τραμπ είναι πιθανό να αποδυναμωθεί εντός του κόμματός του, να χάσει για τα καλά την ηγεσία του και να μπει έτσι περιθώριο. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα τον βλέπουν ως τον πρώην πλανητάρχη αλλά ως ένας ενοχλητικό τύπο που απλά διακινεί θεωρίες ψεύδους και διάφορες συνομωσίες online.

Οι οπαδοί του δεν θα τον εγκαταλείψουν αλλά θα είναι αλλιώς εάν αποδυναμωθεί τελείως μες στο κόμμα του και θα κοιτάξουν τους επόμενους υποψηφίους όπως τους Τζος Χάουλεϊ ή την Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν. Ο Τραμπ, όπως είχαν προσπαθήσει να κάνουν ο Σον Σπάισερ ή η Σάρα Πέιλιν, θα επιχειρήσει να φτιάξει πάλι το προφίλ του εμφανιζόμενος σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές. Μπορεί να επιστρέψει στον χώρο της ψυχαγωγίας επίσης.

6. Το Κοινοβούλιο να τον «καταδικάσει» και το κόμμα του να προχωρήσει

Ορισμένα από τα επόμενα 'μονοπάτια' του Τραμπ δεν εξαρτώνται από εκείνον. Έχοντας μπει για τα καλά στο... μικροσκόπιο του Κοινοβουλίου είναι ιδιαίτερα πιθανό αυτή τη φορά να πάρει περισσότερες 'καταδικαστικές' ψήφους από την προηγούμενη φορά. Για να μην έχει επιπτώσεις θα χρειαστεί στήριξη από τους Δημοκρατικούς αλλά και ψήφους από τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικάνους.

Σε μυστική ψηφοφορία που έγινε για το εάν η Λιζ Τσένεϊ θα πάρει την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων έναντι του Τραμπ κέρδισε με 145 ψήφους έναντι 61. Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να τιμωρήσουν την Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν  για την υπόθεση τη στοχοποίηση της Πελόζι που έφτασε να γίνει μέχρι και στόχος δολοφονίας. Στη ψηφοφορία για να της αφαιρεθούν οι ιδιότητές της 11 Ρεπουμπλικάνοι συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς.

Για το θέμα του Τραμπ επίσης υπάρχει διχασμός. Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο τονίζουν πως κόσμος χωρίς αυτόν θα είναι καλύτερος.

7. Να... αφανιστεί έπειτα από πλήθος κατηγοριών και αγωγών

Μία άλλη εκδοχή της συνέχειας του Τραμπ έχει να κάνει με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της Γενικής Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης όπως επίσης και του αρμόδιου γραφείου του Μανχάταν για τις εν εξελίξει έρευνες για τον Τραμπ, την οικογένειά του, τους φίλους του και την οργάνωσή του. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η εταιρεία / οργάνωση του Τραμπ να αντιμετωπίσει σοβαρές νομικές συνέπειες, που θα περιπλέξουν τα πράγματα και θα επιφέρουν οικονομικές και όχι μόνο επιπτώσεις.

Ο πρώην Πρόεδρος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να δεχθεί αγωγές από πάρα πολλές πλευρές. Σε περίπτωση που προκύψει η ενοχή του για οποιαδήποτε από τις τόσες κατηγορίες που έχει πάνω του δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την επόμενη καμπάνια του και μπορεί να «αφανιστεί» πολιτικά.

8. Να μπει στην φυλακή

Ακραίο; Μπορεί και να μην είναι τόσο. Οι νομικοί μπελάδες του Τραμπ μαζεύονται και αυτή η πιθανότητα υπάρχει. Κατηγορίες για φοροδιαφυγή, απάτες, ξέπλυμα χρήματος, παραβατικές συμπεριφορές απέναντι σε εκπροσώπους ξένων χωρών και πολλά ακόμα.

Όλα αυτά μπορεί να τον φέρουν ενώπιον δικαστών και φυσικά οι κατηγορίες να επιφέρουν ποινές ακόμα και φυλάκισης. Δεν θεωρείται πολύ πιθανό ή τόσο πιθανό αλλά δεν είναι και απίθανο να τον δούμε με πορτοκαλί φόρμα. Σε αυτό το σενάριο ο ίδιος θα δηλώσει πολιτικός κρατούμενος αλλά η αλήθεια είναι πως θα μείνει μόνος του.

9. Να βρει διαφυγή για το εξωτερικό ή ένα καταφύγιο!

Εάν ο Τραμπ αντιληφθεί πως είναι πιθανό να καταδικαστεί στις ΗΠΑ θα ψάξει τρόπους διαφυγής. Είτε στο εξωτερικό είτε κάπου όπου δεν θα μπορούν να τον πιάσουν. Κάτι που γενικά κάνουν οι ισχυροί και πλούσιοι. Μπορεί να μην του δοθεί η δυνατότητα να πάει σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία αλλά σίγουρα κάπου θα βρει καταφύγιο.

Η Ρωσία είναι τοπ στη λίστα του. Επίσης η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Κατά 2ον έχει προσωπικό αεροπλάνο. Το δικό του αεροπλάνο που μπορεί να τον  πάει όπου θέλει. Βέβαια σε μία τέτοια περίσταση δεν θα είναι τόσο εύκολη η διαφυγή του από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί ο σχετικός μηχανισμός, διότι παρακολουθείται. Υπάρχει δε μία ειδική μυστική υπηρεσία που σε περίπτωση καταδίκης ενεργοποιείται αυτόματα και είναι αμείλικτη.

Πού θα μπορούσε να πάει λοιπόν; Στη Μόσχα σίγουρα. Στο Ριάντ επίσης ή στο Εθνικό γήπεδο γκολφ έξω από το Τελ Αβίβ. Σε μέρη και χώρες που έχει επιρροή και μέρη να πάει. Υπάρχουν χώρες που τον έχουν σε μεγάλη εκτίμηση ενώ και το κίνημα QAnon που γίνεται παγκόσμιο έχει συμβάλει σε αυτό. Παλιοί πρόεδροι βέβαια έχουν κάνει και κάτι άλλο. Έχουν πάρει μεγάλα ποσά για να γράψουν τη αυτοβιογραφία τους και έτσι συγκεντρώνουν σημαντικά ποσά για τις επόμενες δράσεις τους. Όμως με δεδομένο το πώς ήταν η προεδρία του Τραμπ δεν φαντάζει κάτι τόσο πιθανό.

Πηγές: New York Times, Independent, Brooking

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA