Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Ρι Σολ Γιου χρονολογείται στις 25 Ιανουαρίου του 2020 όταν συνόδευσε τον σύζυγό της και ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο θέατρο «Samjiyon» για την παράσταση της πρωτοχρονιάς του σεληνιακού ημερολογίου.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από τα κρατικά μέσα διακρίνεται να χειροκροτεί ευρισκόμενη ανάμεσα στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας και τη θεία του, Κιμ Κιονγκ Χούι, ενώ περιτριγυρίζεται από αξιωματούχους του Εργατικού Κόμματος.

Οι αναλυτές  βλέπουν τη Ρι σαν ένα σύμβολο αλλαγής στην ηγεσία της χώρας, μία φρέσκια ζωντανή φιγούρα η οποία θα μπορούσε να  «μαλακώσει» την εικόνα του σκληρού κουμμουνιστικού καθεστώτος που υπάρχει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Μάλιστα κατά τα πρώτα χρόνια του γάμου της με τον Κιμ, φαινόταν να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για τη γυναίκα του Κιμ δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Πιστεύεται ότι γεννήθηκε μεταξύ 1985 και 1989 και ότι σπούδασε σε πανεπιστήμιο στο εξωτερικό, κάτι σπάνιο για τους Βορειοκορεάτες.

Ο Κιμ και η Ρι παντρεύτηκαν βιαστικά το 2009 αφότου ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ιλ υπέστη εγκεφαλικό. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ πέθανε τον Δεκέμβριο του 2011 και μέχρι τότε η Ρι είχε γεννήσει ήδη έναν γιο. Σύμφωνα με αναφορές έκτοτε έχει γεννήσει ακόμα δύο παιδιά, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Η βορειοκορεάτικη εκδοχή της πρώτης κυρίας

Στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του Κιμ, η γυναίκα του εντοπιζόταν συχνά να συνοδεύει τον σύζυγό της στις εγχώριες εκδηλώσεις. Τον Ιούλιο του 2012 τα κρατικά Μ.Μ.Ε. της χώρας επιβεβαίωσαν ότι επισήμως ότι πρόκειται για τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με νοτιοκορεάτικα μέσα, τα φορέματα της, το χτένισμα των μαλλιών της αλλά και η τσάντα που είχε μαζί της, τα οποία αντανακλούσαν το στυλ ντυσίματος της υψηλής κοινωνίας της Βόρειας Κορέας, έγινε περιζήτητο από τους απλούς πολίτες που δεν είχαν πιθανότητα να ζήσουν τέτοιες πολυτέλειες.

Όταν η Ρι συνόδευσε τον ηγέτη της Βορείου Κορέας σε μία επίσκεψη στην Κίνα τον Μάρτιο 2018, αποτέλεσε ένα επιπλέον στοιχείο ότι αποτελεί τη βορειοκορεάτικη εκδοχή της πρώτης κυρίας.

Τον Απρίλιο του ίδιου έτους παρευρέθηκε στη διακορεατίκη διάσκεψη, όπου συναντήθηκε με την πρώτη κυρία της Βορείου Κορέας και τον επόμενο χρόνο βοήθησε στην επίσκεψη που έκανε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ με τη σύζυγό του. Από τότε χάθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας.

Πού είναι η Ρι;

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο «Waseda» του Τόκιο, Τοσιμίτσου Σιγκεμούρα και συγγραφέα αρκετών βιβλίων σχετικά με τη δυναστεία των Κιμ, υπάρχουν αρκετές θεωρίες για τον λόγο που η Ρι δεν έχει εμφανιστεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

«Έχω ακούσει μία φήμη ότι γέννησε ακόμα ένα παιδί και το οποίο θα είναι το τέταρτό της, καθώς και ότι είναι απρόθυμη να εμφανιστεί δημόσια εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, παρόλο που η κυβέρνηση της χώρας εξακολουθεί να επιμένει ότι υπάρχουν μηδέν κρούσματα της Covid-19», δήλωσε στο DW.

«Μία άλλη φήμη είναι ότι η σχέσεις ανάμεσα στη Ρι και στον Κιμ είναι κακές και δεν περνάνε πολύ χρόνο μαζί ή ίσως ο Κιμ ν’ αποφάσισε ότι η γυναίκα του τραβάει υπερβολική προσοχή με τα ρούχα και τα χτενίσματα της», προσέθεσε.

«Είναι κάτι το οποίο ένας δικτάτορας σε μία ανδροκρατούμενη χώρα όπως η Βόρεια Κορέα, δεν θα δεχόταν», κατέληξε.

Ο Ντάνιελ Πίνκστον, καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Troy University, στη Σεούλ, συμφωνεί ότι η εξαφάνιση της Ρι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι «περίεργη».

«Για λίγο καιρό ήταν παντού με το σύζυγό τη, τον συνόδευε σε ταξίδια «αγροτικής καθοδήγησης» σε φάρμες και εργοστάσια, αλλά τώρα τίποτα», είπε στο DW.

«Από αυτά που ακούμε για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, αναδύθηκε σαν μία κομψή και εμβληματική γυναίκα στο πλάι του ηγέτη. Κάποιοι παρατηρητές ερμήνευσαν αυτή την εικόνα σαν ένα σύμβολο για εκμοντερνισμό εντός του καθεστώτος, παρόλο που πλέον είναι ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο δεν απέδωσε», κατέληξε.

Αντιθέτως εάν κάτι είναι σίγουρο είναι ότι κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία οπισθοδρόμηση σε κάποια ζητήματα και αυξάνονται οι ενδείξεις που δείχνουν ότι ο Κιμ θα στηριχθεί για ακόμα μία φορά στο στρατό, καθώς κάθε μέρα δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στους στρατηγούς του σε θέματα διακυβέρνησης της χώρας, όπως η οικονομία.

Οι εικασίες και οι υποθέσεις σχετικά με τη θέση της Ρι στην ιεραρχία της οικογενείας Κιμ ή για το πού βρίσκεται πιθανότατα θα συνεχιστούν είτε μέχρι να κάνει την επανεμφάνισή της ή μέχρι να γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τα ίχνη της.

Διαβάστε Ακόμα:

Οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας «καρφώνουν» τη Βόρεια: Ήθελε να κλέψει την σύσταση του εμβολίου της Pfizer!

Βορειοκορεάτες χάκερ έκλεψαν 300 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν πυρηνικά όπλα

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA