ΔΙΕΘΝΗ
18/02/2021 23:15

Μεγάλη στιγμή: Προσεδαφίστηκε στον Άρη το ρομποτικό διαστημόπλοιο Perseverance της NASA

Για πρώτη φορά, η NASA έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει μέσω live streaming την προσεδάφιση του «Mars 2020 Perseverance», η οποία υπήρξε επιτυχής.

Μεγάλη στιγμή: Προσεδαφίστηκε στον Άρη το ρομποτικό διαστημόπλοιο Perseverance της NASA
Μεγάλη στιγμή: Προσεδαφίστηκε στον Άρη το ρομποτικό διαστημόπλοιο Perseverance της NASA
Ανάγνωση:

Γύρω στις 22:55 ώρα Ελλάδας, το Perseverance έγινε ο πέμπτος δρομέας της NASA που προσγειώνεται με ασφάλεια στην επιφάνεια του Άρη, αφού πέρασε τα «επτά λεπτά τρόμου».

Αυτό συμβαίνει όταν ο δρομέας πρέπει ουσιαστικά να προσγειωθεί στον Άρη χωρίς βοήθεια από τη NASA, λόγω μιας μονόδρομης καθυστέρησης 11 λεπτών.

Πρόκειται για το πιο εξελιγμένο rover που έχει στείλει ποτέ η υπηρεσία στον Άρη. Θα συγκεντρώσει δεδομένα και θα αναζητήσει σημάδια αρχαίας ζωής σε έναν κρατήρα που κάποτε περιείχε μια λίμνη περίπου 3,9 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Η αποστολή του διαστημοπλοίου, εκτός των ερευνών που θα πραγματοποιήσει, είναι να αναζητήσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ή όχι, ότι στον «κόκκινο πλανήτη» υπήρξε κάποτε ζωή.

Ελάχιστα λεπτά μετά την προσεδάφιση στον Άρη, το ρομποτικό διαστημόπλοιο έστειλε στη NASA και τη Γη την πρώτη από τις πολλές φωτογραφίες που αναμένεται να συλλέξει κατά τη διάρκεια της αποστολής του.

Το χρονικό

Λίγο πριν από την προσγείωση, το αλεξίπτωτο του Perseverance άνοιξε, επιβραδύνοντας την ταχύτητά του.

Οι ομάδες εδάφους λένε στο διαστημικό σκάφος πότε να ξεκινήσει το EDL (είσοδος, κάθοδος και προσγείωση) και το διαστημικό σκάφος κάνει τα υπόλοιπα, τη στιγμή που το επιτελείο της NASA περιμένει τα ευχάριστα νέα.

Το διαστημικό σκάφος χτυπά την κορυφή της ατμόσφαιρας του Άρη με ταχύτητα 12.000 μιλίων την ώρα και πρέπει να μηδενίσει την ταχύτητά του επτά λεπτά αργότερα, όταν ο δρομέας προσγειώνεται απαλά στην επιφάνεια.

Μετά την επιτυχή προσεδάφιση, το επιτελείο της NASA, στην αίθουσα ελέγχου που βρίσκεται στην Καλιφόρνια, ξέσπασε σε ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Πώς λειτουργεί το Perseverance

Το εξάτροχο ρόβερ μεγέθους SUV, γνωστό και με το παρατσούκλι «Πέρσι», είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ «Curiosity», που μελετά μέχρι σήμερα τον 'Αρη. Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα.

Με τα εργαλεία του, θα συλλέξει αρειανά δείγματα, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά.

Το Perseverance θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο 'Αρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης, το ρόβερ θα απελευθερώσει το Ingenuity, ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΗΕ: Το 75% των εμβολίων παγκοσμίως έχει διανεμηθεί σε 10 χώρες - 130 κράτη δεν έχουν παραλάβει ούτε μια δόση

Τρομακτικό ατύχημα στη Βοστώνη: Κουρέας γλίστρησε και καρφώθηκε πάνω στο ψαλίδι που κρατούσε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ