Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ΗΠΑ επέβαλαν σήμερα κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και οντότητες κατηγορώντας τη Μόσχα πως επιχείρησε να δολοφονήσει τον ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι με νευροτοξικό παράγοντα.

Η Ουάσινγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα πως πίσω από την επιχείρηση δηλητηρίασης του σφοδρού επικριτή του Βλάντιμιρ Πούτιν βρίσκεται η Ρωσία, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, υπογράμμισαν ότι οι τιμωρητικές αυτές κινήσεις έγιναν σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και επανέλαβαν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν σε επτά υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, στους οποίους επιβάλλεται πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων. Επιπλέον, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 14 οντότητες της Ρωσίας που συνδέονται με την παραγωγή βιολογικών και χημικών παραγόντων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων 13 εμπορικών επιχειρήσεων και ενός κυβερνητικού ερευνητικού ινστιτούτου.

Ο προκάτοχος του Μπάιντεν, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δεν είχε επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Ναβάλνι. Ο Μπάιντεν υιοθέτησε μια πιο σκληρή στάση από εκείνη του Τραμπ απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε επιδιώκουν να επαναρυθμίσουν τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, ούτε επιδιώκουμε αυτές να κλιμακωθούν», δήλωσε ένας  από τους αξιωματούχους. «Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας πρέπει να είναι σαφείς και να επιβάλουν κυρώσεις όταν η συμπεριφορά της Ρωσίας υπερβαίνει τα όρια που γίνονται σεβαστά από τα υπεύθυνα έθνη και πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν μέτρα που θα προστατεύουν τις σχέσεις μας από τέτοιου είδους ανταγωνιστικές πτυχές».

ΕΕ: Κυρώσεις στη Ρωσία για τη σύλληψη του Ναβάλνι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για τις κυρώσεις που θα επιβάλει σε τέσσερις υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους, για τον ρόλο τους στην σύλληψη του επικριτή του Κρεμλίνου.  Όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa επικαλούμενο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η σχετική νομική πράξη έχει ήδη ληφθεί σε γραπτή μορφή και «σύντομα» θα αναρτηθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Οι τέσσερις υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι στους οποίους αποφασίσθηκε να επιβληθούν κυρώσεις είναι ο Γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Ίγκορ Κρασνόφ, ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής (που είναι το ανάλογο του αμερικανικού FBI) Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας Αλεξάντρ Καλάσνικοφ και ο διοικητής της Ρωσικής Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζόλοτοφ.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου των εν λόγω αξιωματούχων στην ΕΕ όπως και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, σύμφωνα με το πλαίσιο του νέου εργαλείου κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που υιοθέτησε η ΕΕ στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Διαβάστε Ακόμα:

Γενοκτονία των Αρμενίων: Ικανοποίηση για αναφορά σε θύματα Έλληνες Ποντίους σε ψήφισμα της ολλανδικής Βουλής

Ο Ερντογάν κατέβηκε σκάλα με δυσκολία - Νέες φήμες για την υγεία του

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA