Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις προηγούμενες ημέρες ο  Αυστριακός Καγκελάριος Σενπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε  ότι σκοπεύει να συνεργαστεί με το Ισραήλ και τη Δανία για μελλοντική παραγωγή εμβολίων. Θα επισκεφθεί το Ισραήλ με τον Δανό ηγέτη Μέττε Φρεντερίκσεν την Πέμπτη.

Ο Κουρτς  έχει επικρίνει έντονα τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια και τη ρυθμιστική αρχή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Η ΕΕ ενέκρινε το εμβόλιο Pfizer/BioNTech στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, αρκετές εβδομάδες μετά από την έγκρισή που πήρε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Οι Βρυξέλλες επέλεξαν μια κεντρική προσέγγιση για την προμήθεια και διανομή εμβολίων αλλά το σχέδιό αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Μόνο το 5,5% του πληθυσμού της ΕΕ των 447 εκατομμυρίων έλαβε την πρώτη δόση εμβολίου, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο EMA ενέκρινε τρία εμβόλια - Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca και Moderna - αλλά οι χώρες της ΕΕ μπορούν μεμονωμένα να δώσουν άδεια έκτακτης ανάγκης σε άλλες εταιρίες, όπως έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο, όταν ήταν ακόμη στη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι πολύ αργός όσον αφορά την έγκριση φαρμακευτικών εταιρειών», δήλωσε ο Κουρτς. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε για τις μεταλλάξεις και δεν θα πρέπει πλέον να εξαρτόμαστε από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων της δεύτερης γενιάς".

Ο Φρεντερίκσεν, ο πρωθυπουργός της Δανίας, έκανε παρόμοια σχόλια τη Δευτέρα. «Η ευρωπαϊκή προσπάθεια εμβολιασμού δεν μπορεί πλέον να είναι μόνη», είπε, προσθέτοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η Δανία και η Αυστρία συνεργάστηκαν για να λάβουν περισσότερες δόσεις.

Στρέφονται σε Ρωσία και Κίνα

Άλλες της ΕΕ έχουν στραφεί στη Ρωσία και την Κίνα για να καλύψουν τα κενά στον εφοδιασμό, μέσω μονομερών συμβάσεων. Τη Δευτέρα, η Σλοβακία χορήγησε άδεια έκτακτης ανάγκης για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, μετά από καθυστέρηση στην προμήθεια των πυροβολισμών Pfizer και AstraZeneca.

Ο EMA δεν έχει ακόμη δώσει το «πράσινο φως» στο εμβόλιο Sputnik V. «Η έγκριση της (σ.σ. Σλοβακίας) βασίζεται στα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του Sputnik V στη Ρωσία και σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του εμβολίου από ειδικούς στη Σλοβακία», δήλωσε τη Δευτέρα το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, που υποστήριξε την παραγωγή του Sputnik V.

«Έχουμε λάβει πολλά αιτήματα από κράτη της ΕΕ για άμεση παροχή του Sputnik V σε αυτά βάσει των κριτικών των εθνικών τους υπηρεσιών", δήλωσε ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ, Διευθύνων Σύμβουλος της RDIF. 

«Ο εμβολιασμός δεν είναι πολιτικό ζήτημα»

Η Σλοβακία είναι η δεύτερη χώρα της ΕΕ που χορήγησε άδεια για το Sputnik V μετά από την Ουγγαρία, η οποία άρχισε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο τον Φεβρουάριο. Η Ουγγαρία είναι επίσης η πρώτη χώρα της ΕΕ που συμφώνησε να λάβει το εμβόλιο Sinopharm της Κίνας, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τον EMA.

«Ο εμβολιασμός δεν είναι πολιτικό ζήτημα, είναι ζήτημα αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας», δήλωσε τη Δευτέρα στο CNN ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Ζολτάν Κοβάτς. «Βλέπουμε ότι τόσο τα κινεζικά όσο και τα ρωσικά εμβόλια χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο σε πολλά μέρη».

Η Ουγγαρία έχει επίσης παραγγείλει δόσεις των εμβολίων Pfizer, Moderna και AstraZeneca μέσω της ΕΕ, αλλά ο Κοβάτς δήλωσε ότι η κεντρική στρατηγική της Ένωσης δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. «Είναι πλέον προφανές και ορατό ότι αυτή η στρατηγική σε σύγκριση με το τι έκαναν το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, απέτυχαν», είπε.

Η Ουγγαρία βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωσης για την πολιτική αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο δεν είναι η μόνη χώρα που έχει πολλά παράπονα από τον τρόπο που χειρίζεται τη διάθεση των εμβολίων η ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλο Ζέμαν ανέφερε πρόσφατα ότι η χώρα του μπορεί να χρησιμοποιήσει το Sputnik V εάν έχει εγκριθεί από την εγχώρια ρυθμιστική αρχή. 

«Εάν διάφοροι άνθρωποι μας προειδοποιούν να μην κάνουμε ένα ρωσικό ή κινεζικό εμβόλιο, τότε είναι καλό να τους πούμε ότι το εμβόλιο δεν έχει ιδεολογία», είπε, επισημαίνοντας πως βρίσκεται σε επαφή με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και περιμένει την έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας του.

Τα όρια ηλικίας

Η κεντρική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως χάνει και το «παιχνίδι» με το  εμβόλιο AstraZeneca. Η Γαλλία είχε πει ότι πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών, αναφέροντας την έλλειψη κλινικών δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητά της για τους ηλικιωμένους.

Ωστόσο, το Παρίσι έχει επεκτείνει το ανώτατο όριο ηλικίας στα 75. Σύμφωνα με το Reuters, τώρα υπάρχουν φόβοι ότι τα αρχικά επικριτικά σχόλια της κυβέρνησης οδήγησαν σε χαμηλότερη αποδοχή του εμβολιασμού στη χώρα.

Δεδομένα από την Αρχή Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα υποδηλώνουν ότι μία εφάπαξ δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματική κατά της σοβαρής μόλυνσης και της νοσηλείας σε ηλικιωμένους. Το εμβόλιο Pfizer βρέθηκε, επίσης, να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί.

Εκστρατεία για τους εμβολιασμούς

Οι ηγέτες της ΕΕ επικεντρώνονται και πάλι στην επαναφορά της εκστρατείας εμβολιασμού του των πολιτών. «Η βασική προτεραιότητά μας είναι η επιτάχυνση της παραγωγής και της παράδοσης εμβολίων και των εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την περασμένη εβδομάδα.

Η ΕΕ καλείται πλέον αφενός να διορθώσει τα προβλήματα στη διάθεση των εμβολίων αλλά και να αντιμετωπίσει τη διάθεση τρων μελών της να αναζητήσουν αλλού λύσεις.

Πηγή: CNN

Διαβάστε ακόμα

Ισραήλ: Με βραχιολάκι όσοι δεν θέλουν καραντίνα - Μια δόση εμβολίου σε όσους ανέρρωσαν

Βρετανία: Μια δόση από τα εμβόλια Οξφόρδης και Pfizer μειώνει τις νοσηλείες κατά 80%

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA