Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πτηνό με την ονομασία Regent Honeyeater (σε ελεύθερη απόδοση «αντιβασιλέας μελιφάγος») κάποτε αφθονούσε στην νοτιανατολική Αυστραλία. Πλέον, σε ολόκληρη την χώρα δεν βρίσκονται ούτε 300 από αυτά. 

«Δεν έχουν την ευκαιρία να βρεθούν με άλλα πτηνά του είδους τους και να μάθουν το τραγούδι», εξηγεί η Δρ. Ρος Κρέιτς.

Ο Δρ Crates, μέλος του Difficult Bird Research Group στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας στην Καμπέρα, προσπαθεί τώρα να διδάξει στα εν λόγω πτηνά που προστατεύει το τραγούδι των άγριων συγγενών του. 

https://www.youtube.com/watch?v=Y4680qGgUrE

«Βελόνα στα άχυρα»

«Είναι τόσο σπάνια αυτά τα πουλιά και η περιοχή που θα μπορούσαν να καταλάβουν είναι τόσο μεγάλη - πιθανώς 10 φορές το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου - που ψάχναμε μια βελόνα σε άχυρα», δήλωσε ο Δρ Κρέιτς. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίπονης αναζήτησης, άρχισε να παρατηρεί πουλιά που «τραγουδούσαν παράξενα τραγούδια».

«Έβγαζαν ήχους, αλλά δεν κελαηδούσαν έτσι όπως ξέραμε τόσα χρόνια», συμπληρώνει ο ερευνητής. 

Σημειώνεται, ότι τα ωδικά πτηνά μαθαίνουν τα τραγούδια τους με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι μαθαίνουν πώς να μιλούν.

«Ως νεαρά πουλιά, όταν φεύγουν από τη φωλιά και βγαίνουν στον μεγάλο ευρύ κόσμο, πρέπει να συσχετιστούν με άλλα, μεγαλύτερα αρσενικά, ώστε να μπορούν να τους ακούνε να τραγουδούν και να επαναλαμβάνουν αυτό το τραγούδι με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε ο Δρ. Κρέιτς.

Τα Regent Honeyeater έχουν χάσει περίπου το 90% του οικοτόπου τους κι έχουν πλέον έναν αραιά κατανεμημένο πληθυσμό που τα νεαρά αρσενικά απλά δεν μπορούν να βρουν άλλα αρσενικά και να ακούσουν τα τραγούδια τους.

«Έτσι καταλήγουν να μαθαίνουν τα τραγούδια άλλων ειδών, εξήγησε ο Δρ Κρέιτς. 

Το φυσικό τραγούδι του πτηνού έχει ουσιαστικά «εξαφανιστεί» στο 12% του πληθυσμού, αποκάλυψε η έρευνα.

Αυτή η μελέτη δείχνει πώς η καταστροφική μείωση του πληθυσμού και ο κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα ζωή τους. 

Σε μια σημείωση ελπίδας διατήρησης, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τις ηχογραφήσεις των άγριων πτηνών για να διδάξουν το τραγούδι σε όσα βρίσκονται στην ζωή.

Πηγή: BBC 

 

 

 
 
 
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA