Μενού
  • Α-
  • Α+

Η χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ έβαλε στο επίκεντρο την Τουρκία, αφού η έκθεση του Ζοζέπ Μπορέλ είχε την τιμητική της. Σήμερα πάντως το ενδιαφέρον στρέφεται στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με την παρθενική εμφάνιση του Άντονι Μπλίνκεν αλλά και το πιθανό πρώτο τετ-α-τετ του Νίκου Δένδια με τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας. 

Μέχρι στιγμής διπλωματικές πηγές δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συνάντηση που πάντως φαίνεται ότι θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ , Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να πραγματοποιήσει δυο ξεχωριστές συναντήσεις με τον Νίκο Δένδια και τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Τούρκου αξιωματούχου με έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μπάϊντεν, στον απόηχο των Αμερικανικών κυρώσεων κατά της Άγκυρας με αφορμή την προμήθεια από πλευράς Τουρκίας του πυραυλικού συστήματος S-400. 

Η έκθεση Μπορέλ στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων 

Η εκθεση Μπορέλ για την Τουρκία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών εξωτερικών της Ένωσης χθες στις Βρυξέλλες, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Η Έκθεση περιλαμβάνει θετική ατζέντα αλλά και ενα σαφές πλαίσιο κυρώσεων στη περίπτωση που η Άγκυρα επιστρεψει στην παραβατική συμπεριφορά. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε την έκθεση «κατ' αρχήν θετική» ωστόσο υπογράμμισε πως υπάρχουν ελλείψεις.

«Η Ευρώπη προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα και προτείνει τη διπλή ατζέντα. Θετικά μέτρα μεν, αλλά από την άλλη πλευρά περιλαμβάνει σαφώς τη δυνατότητα λήψης μέτρων, κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, αν διολισθήσει πάλι στην απαράδεκτη παραβατική της συμπεριφορά», είπε χθες ο Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη συζήτηση με τους υπουργούς εξωτερικών των 27 κρατών μελών. 

Η έκθεση Μπορέλ κινείται στο δίπολο «καρότο και μαστίγιο». Αρχικά, περιγράφει βήματα υπέρ της θετικής ατζέντας, εφόσον η Τουρκία επιδείξει πνεύμα συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Από την άλλη όμως αναφέρει μια σειρά παραβατικών ενεργειών της Τουρκίας, όπως η κρίση του Έβρου τον Μάρτιο του 2020, αλλά και το Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο, το οποίο, όπως αναφέρεται παραβιάζει νόμιμα δικαιώματα ευρωπαϊκών χωρών. Περιγράφει την κρίση με το Oruc Reis με τρόπο που δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις, ενώ θέτει επί τάπητος ένα σαφές πλαίσιο κυρώσεων, εφόσον η Τουρκία επιστρέψει στην παραβατικότητα, όπως στον τομέα της ενέργειας.

«Ενσωματώνει αρκετούς από τους προβληματισμούς της Ελλάδας και υιοθετεί μια διττή προσέγγιση στις σχέσεις με την Τουρκία: και θετικά μέτρα και κυρώσεις, σε περίπτωση που επαναληφθεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας» ήταν το χθεσινό σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.  Οι παραλείψεις για την ελληνική πλευρά εστιάζουν στο τουρκικό casus belli, στις αναφορές της τουρκικής παραβατικότητας , ο τρόπος διατύπωσης για τα Βαρώσια ή ευθείες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου για τη Θάλασσα, της UNCLOS.

Μπορέλ: Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι 

Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ υποστήριξε πως «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να έχουμε θετική ατζέντα, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι εάν χρειαστεί». Ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως από τον περασμένο Δεκέμβριο η Ε.Ε. έχει παρατηρήσει μερικά σημάδια προς θετική κατεύθυνση και βήματα προς αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, ωστόσο, όπως σημείωσε ο ίδιος, «η διαδικασία της αποκλιμάκωσης είναι εύθραυστη», υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA