Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Τομ Τούριτς εγκατέλειψε το σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ πριν από πέντε χρόνια, όταν μια μέρα αποφάσισε να γυρίσει τον κόσμο με τα πόδια, σε μια απρογραμμάτιστη πορεία η οποία θα ξεπερνούσε τελικά τα 50.000 χιλιόμετρα.

Φτάνοντας στο Τέξας μετά από τέσσερις μήνες, υιοθέτησε έναν σκύλο, ώστε να έχει συντροφιά. Από τότε, ο Τούριτς με το σκύλο του, που τον ονόμασε Σαβάνα, επισκέφθηκαν περπατώντας 33 χώρες του πλανήτη.

«Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών αυτής της περιπέτειας περπάτησα από το Νιου Τζέρσεϊ στην Ουρουγουάη. Και δεν πάντα ήταν όλα ρόδινα», λέει ο Τούριτς. «Μυήθηκα στην τελετή εξαγνισμού ayahuasca στον Αμαζόνιο, είδα τον κόσμο από πολύ ψηλά (5.000 μέτρα πάνω από τις Χιλιανές Άνδεις), αλλά αντιμετώπισα επίθεση με μαχαίρι στον Παναμά, ενώ νόσησα αμέτρητες φορές από βακτηριακές λοιμώξεις κατά την περιπλάνησή μου στη νότια Αμερικανική ήπειρο – σε μια από αυτές χρειάστηκαν επτά μήνες για να ανακάμψω».

Ο Τούριτς πέρασε κατόπιν στην Ευρώπη, διασχίζοντας παρέα με το σκύλο του την Ισπανία, τη Γαλλία και τις βόρειες βαλκανικές χώρες, και από τη Γεωργία οδηγήθηκε στην Τουρκία μέσα από τη Γέφυρα του Βοσπόρου. Τρεις μήνες μετά πάτησε πόδι στη Βόρεια Αφρική. Το ημερολόγιο έγραφε 26 Απριλίου 2020.

https://www.instagram.com/p/B-AI-KyBk-o/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

To lockdown του έκοψε τα φτερά 

Ο πολυταξιδεμένος περιπατητής μίλησε στο Newsweek για την μοναδική και ομολογουμένως εξουθενωτική φύση ενός τέτοιου ταξιδιού.

«Δεν πτοήθηκα ποτέ. Είμαι διαρκώς ανοιχτός στις προκλήσεις και αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να ταξιδεύω με αυτόν τον τρόπο. Το να γνωρίζω κόσμους και πολιτισμούς, να έρχομαι σε επαφή με τους πιο απίθανους ανθρώπους, να περπατάω ακόμη και τέσσερις συνεχόμενες μέρες μέσα σε νεροποντή είναι για μένα μια ατελείωτη συναισθηματική αποκάλυψη. Άπειρες υπέροχες στιγμές, που εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα του κορονοϊού, θα μπορούσα να ζήσω ακόμη άλλες τόσες», λέει.

Το γενικευμένο lockdown και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις εξαιτίας του κορονοϊού ανάγκασαν τον Τούριτς να σταματήσει την πορεία του στην Αφρική και να επιστρέψει πίσω στις ΗΠΑ, ενώ είχε προγραμματίσει να περπατήσει μέχρι και τα βάθη της Ασίας - στη Μογγολία και το Ουζμπεκιστάν.

«Αυτή τη στιγμή είμαι σε καραντίνα παρέα με τον σκύλο μου, αλλά δεν σταματώ να έχω τα μάτια και τα αφτιά μου ανοιχτά. Όταν οι χώρες ανοίξουν ξανά, θα συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε».

Τι νόημα έχει όλο αυτό για τον Τούριτς;

«Ένα τέτοιο ταξίδι άλλαξε ολόκληρη τη φιλοσοφία μου για την ίδια τη ζωή και με βοήθησε να αποκτήσω μια βαθύτερη κατανόηση του κόσμου, όπως και να δημιουργήσω με τον τρόπο μου μια αλυσίδα που ενώνει κάθε άνθρωπο στον πλανήτη. Η ποικιλία πολιτισμών και κοινωνικών καταστάσεων που συνάντησα μέσα από αυτόν τον μεγάλο περίπατο είναι ένα ασυναγώνιστο μάθημα ζωής. Επιπλέον, έχω αποκτήσει πολλούς νέους φίλους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, που όσο και εάν ζουν μια εντελώς διαφορετική ζωή από τη δική μου, νιώθω ότι είναι κομμάτι του εαυτού μου, το οποίο άφησα σε όσα μέρη επισκέφθηκα», λέει.

Το μήνυμα που στέλνει

Όσο για τους λάτρεις της περιπέτειας που θα ήθελαν να επιχειρήσουν κάτι παρόμοιο, ο Τούριτς γράφει στο λογαριασμό του στο Instagram: «Φροντίστε να έχετε εξοικονομήσει όσο δυνατόν περισσότερα χρήματα, επειδή το περπάτημα, όσο και εάν είναι ανέξοδο, έχει αρκετές ανάγκες: πρέπει να έχετε να φάτε, να κοιμηθείτε ή να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο πού και πού, όπως επίσης και να αγοράζετε αρκετά ζευγάρια παπούτσια. Επίσης, εξοικονομήστε και τεράστιες ποσότητες ψυχικής αντοχής, μιας και μια τέτοια περιπέτεια δεν εξαντλείται μέσα σε μια ή δυο εβδομάδες».

Τέλος, ο Τούριτς συστήνει: «Μη βάλετε πρόγραμμα. Ξεκινήστε να περπατάτε αφήνοντας την τύχη να σας οδηγήσει όσο πιο μακριά επιθυμείτε. Φροντίστε μόνο να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα που απαιτεί να φέρει μαζί του κάθε ταξιδιώτης, και επίσης, να είστε συνεπείς με τους κανόνες που ισχύουν σε κάθε χώρα, τόσο όσον αφορά στον πολιτισμό της όσο και τους νόμους της».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA