Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα αποτελέσματα δείχνουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα εμβόλια λειτουργούν ενάντια στην πρόληψη όλων των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών και προ-συμπτωματικών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με το CDC, και τα δύο εμβόλια εμπόδισαν το 90% των λοιμώξεων δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης από τις δύο δόσεις. Μετά από μία δόση οποιουδήποτε εμβολίου, ο κίνδυνος μόλυνσης των συμμετεχόντων με SARS-CoV-2 μειώθηκε κατά 80% δύο ή περισσότερες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Η μελέτη εξέτασε 3.950 άτομα που εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη και τους ζήτησε να συλλέγουν ρινικά επιχρίσματα για εργαστηριακές εξετάσεις PCR για 13 συνεχόμενες εβδομάδες, ανεξάρτητα από το αν είχαν αναπτύξει συμπτώματα ασθένειας.

Το CDC δήλωσε ότι επέλεξε αυτές τις ομάδες επειδή είναι πιο πιθανό από τον γενικό πληθυσμό να εκτεθούν στον ιό λόγω των επαγγελμάτων τους. Έτσι, οι ερευνητές κατάφεραν να αναζητήσουν στοιχεία μόλυνσης από κορονοϊό ανεξάρτητα από τα συμπτώματα. Σύμφωνα με το CDC, μόνο το 10,7% των λοιμώξεων στη μελέτη ήταν ασυμπτωματικές. Ωστόσο, η πλειοψηφία των λοιμώξεων συνέβη μεταξύ των ανθρώπων, των οποίων οι λοιμώξεις εντοπίστηκαν με τεστ πριν αναπτύξουν συμπτώματα ή γνώριζαν ότι μολύνθηκαν, δηλαδή όταν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.

Επιβεβαιώνεται η μελέτη της Pfizer

Τα ευρήματα του CDC είναι συνεπή με τη μελέτη της Pfizer, η οποία διαπίστωσε επίσης ότι το εμβόλιο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό έναντι ασυμπτωματικών λοιμώξεων SARS-CoV-2 Ωστόσο, αυτές οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ισχυρή αποτελεσματικότητα έναντι του κορονοϊού, κάτι που σημαίνει ότι τα άτομα αυτά δεν αρρώστρησαν σοβαρά, αλλά δεν ήταν σαφές εάν τα εμβόλια απέτρεπαν τη μόλυνση.

Αυτή η μελέτη αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων που δεν οδήγησαν σε συμπτώματα. Η πρόληψη τόσο των ασυμπτωματικών όσο και των προ-συμπτωματικών λοιμώξεων μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και άλλων βασικών εργαζομένων μέσω του εμβολιασμού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού σε όσους παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας.

«Αυτά τα ευρήματα πρέπει να προσφέρουν ελπίδα στα εκατομμύρια των Αμερικανών που λαμβάνουν εμβόλια κάθε μέρα και σε εκείνους που θα έχουν την ευκαιρία να σηκώσουν τα μανίκια τους και να εμβολιαστούν τις επόμενες εβδομάδες. Τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι το βασικό εργαλείο που θα βοηθήσει να τερματιστεί αυτή η καταστροφική πανδημία», δήλωσε ο Ροσέλ Βαλένσκι, διευθυντής του CDC. 

Το CDC αναγνώρισε ότι τα ευρήματα ήταν συνεπή με άλλες πρόσφατες μελέτες μερικού εμβολιασμού μετά την πρώτη δόση εμβολίου Pfizer μεταξύ των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης.

Μελέτες που διεξήχθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ έδειξαν ότι μία δόση ήταν περίπου 70% και 60% αποτελεσματική, αντίστοιχα, κατά της μόλυνσης από τον ιό που προκαλεί COVID-19. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να αναπτύσσουν προστασία από το εμβόλιο δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση τους, αλλά η μεγαλύτερη προστασία παρατηρήθηκε μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει και τις δύο συνιστώμενες δόσεις του εμβολίου και ενισχύουν τη σύσταση του CDC να χορηγούνται και οι δύο δόσεις, ανέφερε ο οργανισμός

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA