Μενού
  • Α-
  • Α+

Η δήλωση της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας έκανε λόγο για «κατ 'αρχήν συμφωνία», προκειμένου οι δόσεις να παραχθούν σε ένα εργοστάσιο στη βορειοανατολική Αγγλία «ξεκινώντας από τον Μάιο του 2021.»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε τα νέα σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να υπόκειται σε έγκριση από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο «ένα δυνητικά σημαντικό νέο όπλο στο οπλοστάσιο μας εναντίον του κορονοϊού», ο Τζόνσον δήλωσε ότι η συμφωνία θα δώσει στη Βρετανία μεταξύ 50 και 60 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου, που παράγεται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα φέτος, η Fujifilm ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει το εμβόλιο της Novavax σε τοποθεσίες στη βορειοανατολική Αγγλία.

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ότι η παραγωγή εμβολίων ήταν ήδη σε εξέλιξη, πριν από την έγκριση της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας φαρμάκων και προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης (MHRA).

Στο 89% η συνολική αποτελεσματικότητα

Οι κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν από την αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορούσαν 15.000 άτομα και έδειξαν 89,3% αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο, ανακοίνωσε η Novavax στα τέλη Ιανουαρίου.

Το εμβόλιο της Novavax ήταν 95,6% αποτελεσματικό έναντι του αρχικού στελέχους Covid-19, σύμφωνα με τις δοκιμές, και 85,6% αποτελεσματικό έναντι της πιο μεταδοτικής παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι η κίνηση θα «ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη εμβολίων», η οποία επιβραδύνεται τον επόμενο μήνα λόγω έλλειψης πέντε εκατομμυρίων εμβολίων της AstraZeneca από την Ινδία.

Η απόφαση έρχεται εν μέσω έντονης διαμάχης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, η οποία απειλεί να εμποδίσει τις προμήθειες εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer που έγιναν στην ήπειρο από το να αποσταλούν στη Βρετανία.

Η Βρετανία έχει ήδη αρκετές δόσεις από την AstraZeneca και την Pfizer για να εμβολιάσει ολόκληρο τον πληθυσμό της με δύο δόσεις. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι προβλέπουν ότι οι δόσεις αυτές θα πρέπει να χορηγούνται ετησίως στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους, επειδή η ανοσία εξασθενεί ταχύτερα σε αυτές τις ομάδες.

Πηγές: Daily Mail, StraitsTimes.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA