Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ανάρτηση που έκανε στο προσωπικό του μπλογκ ο συγγραφέας του «Game of Thrones», Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν ασκεί κριτική στο «καθεστώς Ερντογάν» για την απόφασή του ν’ αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών.

«Η καλή μου φίλη Σιμπέλ Κεκιλί (η Σέι για όλους τους φανς του Game of Thrones της HBO), μου έστειλε πρόσφατα ένα e-mail και με ενημέρωσε για κάποιες θλιβερές ειδήσεις στην Τουρκία. (Η Σιμπέλ είναι Γερμανίδα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, αλλά τουρκικής καταγωγής). Η Τουρκία, υπό το καθεστώς Ερντογάν, έχει πλέον επισήμως αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης  για τη βία κατά των γυναικών», αναφέρει αρχικά στο μήνυμά του ο Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν.

«Η Σιμπέλ από μόνη της έχει γνωρίζει και έχει βιώσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει βία και έχει υποστηρίξει εδώ και πολλά χρόνια τον αγώνα ενάντια στη βία κατά των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι μόνο μία εκπληκτική ηθοποιός (έδωσε στη Σέι, τη βαθύτητα του χαρακτήρα που δεν είχε ποτέ στα βιβλία μου), αλλά και μία πολύ γενναία γυναίκα και ένας αληθινός ήρωας. Τη θαυμάζω πάρα πολύ για ό,τι έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει.

Και θα ήθελα να επαναλάβω το μήνυμά της σε όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια στην Τουρκία: Χαιρετισμούς και Αγάπη», προσθέτει και καταλήγει:

«Μείνετε δυνατές».

Παράλληλα ο συγγραφέας του «Game of Thrones» παραθέτει την είδηση του CNN για την αποχώρηση της Άγκυρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Υπενθυμίζεται η απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ν’ αποσύρει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών στις 20 Μαρτίου με προεδρικό διάταγμα, παρότι ήταν η πρώτη χώρα που την υπέγραψε, προκάλεσε «κύμα οργής» τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και από διεθνείς φορείς και οργανισμούς.

Η Σύμβαση επιδιώκει ν' αποτρέψει την βία κατά των γυναικών, περιλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, και να θέσει ένα τέλος στην δικαστική ασυλία για τους δράστες.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι το 38% των γυναικών στην Τουρκία υφίστανται κάποια στιγμή στη ζωή τους βία από κάποιον σύντροφό τους, σε σχέση με το 25% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με μια ΜΚΟ τα ποσοστά των γυναικοκτονιών, για τα οποία δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, σχεδόν τριπλασιάστηκαν στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία.

Όπως σημειώνει η οργάνωση από την αρχή του χρόνου 78 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από άνδρες ή έχουν χάσει τη ζωή τους κάτω από ύποπτες συνθήκες.

Σύμφωνα με μία αναφορά του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2018, η Τουρκία πραγματοποίησε αξιοσημείωτη πρόοδο στο να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με τις απαιτήσεις της Σύμβασης, ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετές απαιτήσεις που δεν διώκονται ποινικά ή δεν εφαρμόζονται πλήρως στην πράξη.

Μόλις 12 ώρες μετά την αποχώρηση από τη Σύμβαση έξι γυναίκες βρέθηκαν δολοφονημένες κάτι που αυξάνει τον ήδη ανησυχητικό μέσο όρο της Τουρκίας, η οποία απαριθμεί 3 γυναικοκτονίες τη μέρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA