Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biological Conservation την Παρασκευή, εάν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί περισσότερο από τρεις βαθμούς Κελσίου, τα ζώα και τα φυτά κινδυνεύουν με μαζική εξαφάνιση. 

Συγκεκριμένα, εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε κινδυνεύουν με εξαφάνιση το ένα τρίτο των ενδημικών ειδών που ζουν στην στεριά, αλλά και τα μισά πλάσματα που ζουν στο νερό.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής 

Στα βουνά, το 84% των εγγενών ζώων και φυτών αντιμετωπίζουν εξαφάνιση σε αυτές τις θερμοκρασίες, ενώ στα νησιά αγγίζει το απόλυτο του 100%. 

Εάν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, τότε μέρη όπως τα νησιά της Καραϊβικής, η Μαδαγασκάρη και η Σρι Λάνκα θα μπορούσαν να δουν τα περισσότερα ενδημικά φυτά τους να εξαφανιστούν μέχρι το 2050.

Οι τροπικές περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, με περισσότερο από το 60% των τροπικών ενδημικών ειδών να αντιμετωπίζουν εξαφάνιση με κύρια αιτία την κλιματική αλλαγή. 

Η ελπίδα

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι διατηρώντας την παγκόσμια θερμοκρασία εντός των κλιματικών στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού - η οποία στοχεύει να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2C, ιδανικά στους 1,5C- θα μειώσει στο δεκαπλάσιο τον κίνδυνο για αυτά τα είδη. 

Συνολικά, μόλις το 2% των ενδημικών ειδών γης και το 2% των ενδημικών θαλάσσιων ειδών αντιμετωπίζουν εξαφάνιση στους 1,5C και 4% το καθένα στους 2C.

Η Στέλλα Μέινς, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή απειλεί περιοχές που ξεχειλίζουν από είδη που δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού στον κόσμο. Ζώα όπως ο λεμούριος της Μαδαγασκάρης και η λεοπάρδαλη των Ιμαλαΐων, μοναδικά πλάσματα στον πλανήτη, κινδυνεύουν να αφανιστούν αν δεν τεθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, COP26, στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο - εάν το επιτρέψουν οι περιορισμοί της πανδημίας. 

Πηγή: SkyNews

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA