Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά το Ισραήλ, που έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση, όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, η Χιλή είναι η επόμενη χώρα που έχει εμβολιάσει ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό του πληθυσμού της. Σε αντίθεση όμως με το Ισραήλ, στη Χιλή ο κορονοϊός είναι σε έξαρση και η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο lockdown.

Αν και σε ποσοστό 37% οι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση, τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση. Ειδικότερα, ενώ μέχρι τις αρχές Μαρτίου καταγράφονταν καθημερινά μεταξύ 2.000 και 4.000 κρουσμάτων κορονοϊού, τις τελευταίες εβδομάδες -και ενώ ο μαζικός εμβολιασμός είναι σε εξέλιξη, ανακοινώνονται καθημερινά πάνω από 5.000 και τις περισσότερες μέρες πάνω από 7.000 κρούσματα.

Τι πήγε λάθος

Παρά το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της Χιλής έχει εμβολιαστεί, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που φαίνεται ότι οδηγούν την πανδημία εκτός ελέγχου. Αρχικά, η μεταδοτικότητα του βραζιλιάνικου στελέχους του κορονοϊού που έχει σε μεγάλο βαθμό επικρατήσει στη χώρα. Επίσης η Χιλή άνοιξε τα σύνορά της και επέτρεψε στους πολίτες να ταξιδέψουν χωρίς αυστηρούς ελέγχους στα άτομα που εισέρχονται στη χώρα και χωρίς αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης Επίσης ο ιός εξαπλώθηκε πιθανότατα μετά το άνοιγμα εστιατορίων, σχολείων, εμπορικών κέντρων, καζίνο, γυμναστηρίων και εκκλησιών ενώ επίσης η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μειώθηκε σημαντικά μετά τους εμβολιασμούς.

Τέλος, το βασικό εμβόλιο στη Χιλή είναι της Sinovac, το οποίο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 50,4 % μόλις δύο βδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, αλλά το ποσοστό είναι σημαντικά μικρότερο μετά την πρώτη δόση. 

«Νομίζω ότι η Χιλή φανερώνει τον κίνδυνο της τυφλής εξάρτησης από τα εμβόλια. Τα εμβόλια είναι φανταστικά, αλλά δεν είναι λύση από μόνα τους και αυτό που συμβαίνει στη χώρα αυτή το αποδεικνύει» λέει ο ιολόγος Λόρενς Γιανγκ της ιατρικής σχολής του Warwick.

«Πρέπει να διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα παράλληλα με τα εμβολιαστικά προγράμματα» επισημαίνει ο καθηγητής Στέφεν Γκρίφιν του ιατρικού πανεπιστημίου του Λιντς.

Με πληροφορίες από Guardian

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA