Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ιαπωνία θα πετάξει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τόνους ραδιενεργού νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια κίνηση που φέρνει ένταση στις γειτονικές χώρες. Η Κίνα χαρακτηρίζει το σχέδιο «εξαιρετικά ανεύθυνο». Μάλιστα, μαζί με τη Νότια Κορέα ζητούν περισσότερες διαβουλεύσεις σχετικά με την κίνηση, ενώ ανησυχία εξέφρασε και η Ταϊβάν. 

Κάτοικοι και επαγγελματίες ψαράδες αντιδρούν και αυτοί με τη σειρά τους σε αυτό το σχέδιο που δρομολογείται χρόνια. Αλιευτικά σωματεία στη Φουκουσίμα καλούν την κυβέρνηση εδώ και χρόνια να μην απελευθερώσει το νερό, υποστηρίζοντας ότι θα είχε «καταστροφικές επιπτώσεις» στη βιομηχανία.

Η απόφαση, η οποία καθυστέρησε μετά από ανησυχίες για την ασφάλεια περιβάλλοντος και πολιτών, ελήφθη σε υπουργικό συμβούλιο και κρίθηκε ως η πιο ασφαλής επιλογή. 

Πότε θα υλοποιηθεί το σχέδιο 

Η πρώτη απελευθέρωση νερού θα πραγματοποιηθεί σε περίπου δύο χρόνια, δίνοντας στην αρμόδια εταιρεία, Tokyo Electric Power Co (TEPCO), τον χρόνο

να ξεκινήσει το φιλτράρισμα του νερού για την αφαίρεση επιβλαβών ισοτόπων, την κατασκευή υποδομής και την απόκτηση κανονιστικής έγκρισης.

Μόλις ξεκινήσει, η διαδικασία θα διαρκέσει δεκαετίες για να ολοκληρωθεί.

Η Ιαπωνία ισχυρίζεται ότι η απελευθέρωση νερού είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011 που προκάλεσε το πυρηνικό ατύχημα. Επισημαίνει, ότι παρόμοια διαδικασία - φιλτράρισμα νερού και απελευθέρωσή του στην θάλασσα - πραγματοποιείται από όλα τα πυρηνικά εργοστάσια του κόσμου. Οι συγκεκριμένοι τόνοι νερού βρίσκονται εδώ και μία δεκαετία αποθηκευμένοι στο εργοστάσιο. 

Περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνοι νερού είναι ικανοί να γεμίσουν πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Το εργοστάσιο τα αποθηκεύει σε τεράστιες δεξαμενές με ετήσιες δαπάνες που αγγίζουν σχεδόν το ένα δισ. δολάρια.

Πόσο επιβλαβές θα είναι το νερό 

Ο πρωθυπουργός Γιοσιχάιντ Σούγκα είπε: «Η απελευθέρωση του επεξεργασμένου νερού είναι αναπόφευκτο έργο για τον παροπλισμό του πυρηνικού σταθμού Fukushima Dai-ichi και την ανοικοδόμηση της περιοχής της Φουκουσίμα». 

Το φιλτράρισμα του νερού θα αφήσει μόνο το τρίτιο, ένα ραδιενεργό ισότοπο υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το νερό.  Το τρίτιο θεωρείται σχετικά αβλαβές επειδή δεν εκπέμπει αρκετή ενέργεια για να διεισδύσει στο ανθρώπινο δέρμα.

Πηγή: SkyNews

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA