Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι επικεφαλής υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου θέλουν να αναγκάσουν τις μεγαλύτερες αλυσίδες να αποκαλύψουν την ποσότητα θερμίδων για μπύρα, κρασί και οποιοδήποτε άλλο οινοπνευματώδες ποτό παραγγέλνεται στα μπαρ τους.

Το πρόγραμμα, που καταρτίστηκε από το τμήμα του υπουργείου Υγείας, θα περιλαμβάνει την διάθεση των αναλυτικών διατροφικών πληροφοριών, ακόμα και σε μεγάλες αλυσίδες, όπως οι Greene King και Fullers.

Οι επικριτές περιέγραψαν το σχέδιο ως πλήγμα για τις αλυσίδες παμπ που ήδη αγωνίζονται να ανακτήσουν τις απώλειες από την πανδημία. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως υπάρχει κανένα όφελος να επισημαίνεται το αυτονόητο γεγονός ότι όλα τα ποτά περιέχουν αρκετές θερμίδες και πως το κόστος πρόκειται να επωμιστούν οι επιχειρήσεις, που θα πρέπει τώρα να τοποθετήσουν νέα επισήμανση.

«Το Υπουργείο Υγείας έχει επιδοθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε μια σταυροφορία κατά των τροφίμων και των ποτών, όταν θα έπρεπε να επικεντρώνεται στην πανδημία, την οποία έχει κάνει κακή δουλειά.»

Οι ιθύνοντες του υπουργείου υγείας πρότειναν να συμπεριληφθεί μια προειδοποίηση για το αλκοόλ σε κάθε μπουκάλι από τον επικεφαλής ιατρικό αξιωματικό Κρις Ουίτι. Εκτός από τις θερμίδες, οι ετικέτες θα περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους της οδήγησης σε κατάσταση μέθης.

Ένα ποτήρι Guinness περιέχει 210 θερμίδες, ενώ ένα μεγάλο ποτήρι λευκό κρασί είναι ελαφρώς πιο θερμιδογόνο (240). Ένα μεγάλο ποτήρι κόκκινου κρασιού 250ml κυμαίνεται στις 230 θερμίδες, ενώ το τζιν τόνικ περιέχει 220. Ένα ποτήρι prosecco, ένα από τα ελαφρύτερα ποτά στο μενού, έχει μόλις 90 θερμίδες. Οι ετικέτες θερμίδων θεωρήθηκαν πριν από δύο χρόνια, αλλά εγκαταλείφθηκαν μετά την αντίδραση των επιχειρήσεων.

Η απόφαση έρχεται εν μέσω κυβερνητικής καταστολής της παχυσαρκίας που διέταξε ο Μπόρις Τζόνσον μετά από ένα παρολίγον μοιραίο «φλερτ» με κορονοϊό τον περασμένο Απρίλιο. Ο 56χρονος Τζόνσον παραδέχθηκε ότι ήταν «πολύ παχύς» εκείνη την περίοδο. Έκτοτε, έχει θεαθεί αρκετές φορές να τρέχει ή να κάνει ποδήλατο στο Λονδίνο, ενώ ο ίδιος λέει πως έχει χάσει πολύ βάρος με τη μείωση των υδατανθράκων, της σοκολάτας και του τυριού και την τακτική άσκηση.

Η παχυσαρκία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, οι θάνατοι ήταν 10 φορές υψηλότεροι σε χώρες όπου τουλάχιστον οι μισοί ενήλικες είναι υπέρβαροι και αντιπροσώπευαν ένα εντυπωσιακό 90% των παγκόσμιων θανάτων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA