Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένας πανεύκολος τρόπος να βγάλει κανείς λεφτά, είναι να αυτοδιατίθεται ως πειραματόζωο. Υπάρχουν άνθρωποι σε πολλές χώρες που το έχουν κάνει επάγγελμα και στους οποίους οφείλουμε την εξέλιξη της επιστήμης. Κι ας φαίνονται κάπως ό,τι να 'ναι στην πρώτη εντύπωση.

Στην περίοδο της πανδημίας η συμμετοχή σε πειράματα σχετικά με την covid-19 είναι χρυσάφι για τους επιστήμονες που παγκοσμίως έχουν πέσει σωρηδόν πάνω από τον ιό και ψάχνουν τρόπους να τον κάνουν λιγότερο θανατηφόρο και να τον ανατρέψουν.

Η Βρετανία είναι μία από τις χώρες που έχουν ήδη προσφέρει ένα εμβόλιο στον κόσμο, έστω και προβληματικό, με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να συνεργάζεται με την AstraZeneca για να βρει τη σύσταση που αντιμετωπίζει τη νόσηση.

Είναι ξανά το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που θέλει να μελετήσει τα δεδομένα του κορονοϊού όταν εισέρχεται για δεύτερη φορά στον οργανισμό, ο οποίος είχε αναπτύξει αντισώματα από μια πρώτη νόσηση.

Έτσι, η Έλεν ΜακΣέιν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο, έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα θαρραλέο, αν μη τι άλλο, πείραμα που χρηματοδοτεί η Wellcome Trust.

Η επιστήμη απαιτεί πιο θαρραλέα μέτρα

«Τέτοια προκλητικά πειράματα είναι που μπορούν να μας αποκαλύψουν πράγματα που άλλες έρευνες δε μπορούν, επειδή, σε αντίθεση με τη φυσική μόλυνση, είναι αυστηρά ελεγχόμενες» αναφέρει η ΜακΣέιν.

«Όταν εισάγουμε ξανά τον ιό στους συμμετέχοντες, θα μπορούμε να ξέρουμε πώς αντέδρασαν στην πρώτη μόλυνση, πότε ξεκινάει η δεύτερη και πόσο ιικό φορτίο χρειάζεται στη δεύτερη για να μολυνθούν».

Όπως περιγράφει η The Sun, στο πείραμα έχουν δηλώσει ήδη 64 άτομα ηλικίας 18-30 συμμετοχή και στην πρώτη του φάση θα τους δοθεί η ελάχιστη δόση covid-19. Στη συνέχεια, θα γίνει το ίδιο για το δεύτερο γκρουπ το καλοκαίρι. Η όλη διαδικασία θα κρατήσει 12 μήνες. 

Όσοι εκδηλώσουν συμπτώματα και νοσήσουν, θα παραμείνουν 17 ημέρες σε καραντίνα σε ειδικά διαμορφωμένο νοσοκομείο και μόλις αναρρώσουν, θα τους χορηγηθεί μια ισχυρή δόση αντισωμάτων. Κυρίως όμως, θα λάβουν χρηματικό αντίτιμο 5.000 λιρών για την προσφορά τους στην επιστήμη.

Η ΜακΣέιν παρουσιάζεται σίγουρη ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περιπτώσεις ασθενών με μόνιμα προβλήματα μετά τη δεύτερη μόλυνση, ενώ εξηγεί πως ο ιός που θα χορηγηθεί είναι στη σύσταση του όπως εκδηλώθηκε στη Γουχάν και όχι κάποια μετάλλαξη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA