Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε μια μουντή και γκρίζα ανοιξιάτικη ημέρα στην οδό Όνγκιερ στην ανατολική όχθη του ποταμού Λίφι που τέμνει το Δουβλίνο, την πρωτεύουσα του ΕΪΡΕ, με θέα την ιρλανδική θάλασσα, ένα κατάστημα σούπερ μάρκετ προφέρει τη δυνατότητα στους πελάτες να συνδυάσουν τα ψώνια τους μαζί με ένα ταξίδι στο παρελθόν, περίπου 1.000 χρόνια πίσω.

Το συγκεκριμένο κατάστημα γνωστής αλυσίδας ξεκίνησε να στήνεται στις αρχές του 2020 και άνοιξε τις πύλες του για το κοινό τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η κατασκευή του διήρκεσε αρκετό καιρό, αφού πρώτα έπρεπε να γίνουν μελέτες που θα διασφάλιζαν ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα από κάτω του θα έμεναν άθικτα και δε θα χανόταν αυτό το μεγάλο κομμάτι του παρελθόντος. Τα ευρήματα ήταν κρυμμένα στο υπέδαφος μέχρι να αγοραστεί το συγκεκριμένο κομμάτι γης για να χτιστεί το σούπερ μάρκετ και οι αρχαιολόγοι που επιστρατεύτηκαν πρότειναν να μη σκαφτεί το έδαφος για να χτιστεί το κτήριο, αλλά να μπουν τα γυάλινα πάνελ.

Οι εργάτες διέκοψαν κάποια κομμάτια του πατώματος με γυαλί, ώστε ο πελάτης να μπορεί να βλέπει καθώς περπατάει ό,τι υπάρχει από κάτω του. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο ταφικό μνημείο των Βίκινγκς που χρονολογείται στο 1100 μ. Χ. Φυσικά τον 11ο αιώνα η δράση των Βίκινγκς βρισκόταν σε στάδιο παρακμής, οπότε ενδεχομένως το μνημείο να έγινε από κάποια απόγονη φυλή τους. Κάτω από ένα άλλο γυάλινο πάνελ μπορεί κανείς να δει τα απομεινάρια από έναν θεατρικό χώρο του 18ου και εντυπωσιακές αψίδες που επίσης χρονολογούνται κάπου στα 1800 μ. Χ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα προϊόντα που έχουν τοποθετηθεί πάνω από κάθε γυάλινο πάνελ, αφού σε ένα διακρίνονται τα ράφια με τις μπύρες, χαρακτηριστικό ποτό των Βίκινγκς, ενώ σε άλλο βλέπουμε σνακς και γλυκά.

https://www.youtube.com/watch?v=rp3tAa6lAps
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA