Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Βρετανία: Αγωγή-μαμούθ κατά του TikTok από πρώην επίτροπο

H πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο TikTok συνέχισε να συλλέγει ένα «υπερβολικό» ποσό δεδομένων για τα παιδιά από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, ισχυρίζεται η πρώην Επίτροπος  της Αγγλίας για τα παιδιά, Αν Λόνγκφιλντ

Η κ. Λόνγκφιλντ, η οποία ζει στο Ίλκλεϊ και τώρα ξεκινά μια νομική αξίωση εναντίον του TikTok, εντάσσεται στις τάξεις αρκετών άλλων που κατηγόρησαν την πλατφόρμα για παραβίαση των νόμων περί προστασίας δεδομένων τα τελευταία χρόνια.

Η εταιρεία δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να «υπερασπιστεί σθεναρά» τον εαυτό της ενάντια στη δράση και ότι πιστεύει ότι οι ισχυρισμοί «στερούνται αξίας». Τον Φεβρουάριο του 2021, η ευρωπαϊκή οργάνωση καταναλωτών (BEUC) κατηγόρησε την εφαρμογή για παραβίαση των δικαιωμάτων των χρηστών σε «μαζική κλίμακα», ενώ στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων από αμερικανικά δικαστήρια για παράνομη συλλογή προσωπικών πληροφοριών από παιδιά κάτω των 13 ετών.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ένα 12χρονο κορίτσι, που του χορηγήθηκε ανωνυμία από αγγλικό δικαστήριο, ξεκίνησε παρόμοια αξίωση εναντίον του TikTok, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι χρησιμοποίησε παράνομα τα δικά της δεδομένα όσο και άλλων παιδιών.

Αγωγή δισεκατομμυρίων

Η κ. Λόνγκφιλντ φέρνει τώρα μια αγωγή δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά του TikTok για λογαριασμό των εκατομμυρίων παιδιών, των οποίων τα δεδομένα λέει ότι έχουν συλλεχθεί χωρίς επαρκή προειδοποίηση, διαφάνεια ή τη συγκατάθεση που απαιτείται από το νόμο. «Αυτό περιλαμβάνει δεδομένα σχετικά με τα ονόματα, τις επαφές, τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντα, τα οποία ακολουθούν τα παιδιά στο TikTok, αλλά και πληροφορίες σχετικά με τη γεωγραφική θέση των παιδιών, τα βίντεο που έχουν κάνει, ακόμη και τα σχέδια βίντεο και ενδεχομένως, πιστεύουμε, την αναγνώριση προσώπου.»

Αυτά τα δεδομένα, μερικά από τα οποία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν «το πού βρίσκεται ένα παιδί ανά πάσα στιγμή κατά τη χρήση της εφαρμογής», συλλέγεται από παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών, ισχυρίζεται η κ. Λόνγκφιλντ, παρά το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά δεν είναι νόμιμα σε θέση να συναινέσουν στην επεξεργασία των δεδομένων τους βάσει του νόμου GDPR του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ η πολιτική του TikTok λέει ότι οι χρήστες του πρέπει να είναι 13 ετών και άνω, μια πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων δείχνει υψηλό αριθμό κάτω των 13 ετών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε μια πρόσφατη έρευνα της Ofcom, το 44% των Βρετανών 8-12 ετών αποκαλύφθηκαν να είναι τακτικοί χρήστες TikTok.

Ποια παιδιά αφορά

Η αγωγή της Λόνγκφιλντ αφορά τα παιδιά που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το TikTok από τις 25 Μαΐου του 2018 και έπειτα, ενώ όσα παιδιά και οικογένειες επιθυμούν να εξαιρεθούν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Οι δικηγόροι των παιδιών ισχυρίζονται πως η εφαρμογή συλλέγει προσωπικές πληροφορίες των ανηλίκων χρηστών, όπως οι αριθμοί τηλεφώνου τους, τα βίντεο που αναρτούν, η ακριβής τους τοποθεσία και βιομετρικά δεδομένα χωρίς «επαρκή προειδοποίηση, διαφάνεια ή την απαιτούμενη συναίνεση που καθορίζεται από τον νόμο» και χωρίς «τα παιδιά ή οι γονείς τους να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι πληροφορίες».

Ως απάντηση, η εφαρμογή υποστηρίζει πως «Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για το TikTok, και έχουμε εφαρμόσει ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες ώστε να προστατεύσουμε όλους τους χρήστες και πάνω απ’ όλα τους έφηβους».

Το δικηγορικό γραφείο Scott και Scott που έχει αναλάβει την υπόθεση πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο συλλέγει προσωπικές πληροφορίες το TikTok, συνιστούν «σοβαρή παραβίαση του νόμου περί προστασίας δεδομένων του ΗΒ και της ΕΕ».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.


TAGS
#TikTok #αγωγή #Βρετανία