ΔΙΕΘΝΗ
27/04/2021 20:28

Γερμανία: Σκάνδαλο με προστατευτικά είδη για τον κορονοϊό - Εμπλέκονται 40 βουλευτές

Σαράντα μέλη της Bundestag φέρονται να μεσολάβησαν μεταξύ το γερμανικού υπουργείου Υγειας και εταιρειών που πουλούν ιατρικά προστατευτικά είδη ενάντια στον κορονοϊό

Γερμανία: Σκάνδαλο με προστατευτικά είδη για τον κορονοϊό - Εμπλέκονται 40 βουλευτές
Γερμανία: Σκάνδαλο με προστατευτικά είδη για τον κορονοϊό - Εμπλέκονται 40 βουλευτές
Ανάγνωση:

Σύμφωνα με μία λίστα, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, 40 μέλη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας (Bundestag) είχαν πέρυσι επαφή με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας για την σύναψη συμβάσεων προμήθειας προστατευτικών ειδών για τον κορονοϊό.

Πρόκειται, μάλιστα, για τα ονόματα 40 βουλευτών - εκτός του Γκέοργκ Νισλάιν, του Χριστιανοκοινωνιστή (CSU) αναπληρωτή εκπροσώπου της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU),ο οποίος έχει πλέον παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου χρηματισμού για την προμήθεια μασκών.

Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται τα ονόματα του ομοσπονδιακού υπουργού Μεταφορών και Υγείας Αντρέας Σόιερ (CSU), του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν (CDU) και της αναπληρώτριας επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Μπέρμπελ Μπας.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ (CDU) και η αντιπρόεδρος του κόμματος CDU Σίλβια Μπρέερ βρίσκονται επίσης στον κατάλογο της Επιτροπής υγείας του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, καθώς και ο αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού των Χριστιανοδημοκρατών Έκαρντ Ρέμπεργκ και ο πολιτικός του SPD Γιοχάνες Φέχνερ.

Όλοι φέρονται να μεσολάβησαν για να έλθουν σε επαφή οι εταιρείες ιατρικών προστατευτικών ειδών με το υπουργείο Υγείας. Εκτός από τις μάσκες, μάλιστα, οι συμβάσεις περιλάμβαναν επίσης ιατρικές ρόμπες και γάντια.

Διαψεύδει το υπουργείο Υγείας

Πάντως, σε κείμενο που συνοδεύει τον κατάλογο της Επιτροπής υγείας, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι το ίδιο δεν έχει στοιχεία για κάποια παρατυπία των 40 βουλευτών. Δεν υπάρχουν «ενδείξεις για παράνομη συμπεριφορά, πληρωμές προμηθειών ή χορήγηση άλλων παροχών προς τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στον εν λόγω κατάλογο», αναφέρει το κείμενο.

Κατά κανόνα, οι κατονομαζόμενοι βουλευτές δεν αποκόμισαν οικονομικά οφέλη από την μεσολάβηση που πραγματοποίησαν. Ωστόσο, ο Νισλάιν κατηγορείται για διαφθορά, διότι φέρεται να εισέπραξε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να μεσολαβήσει.

Σημειώνεται πως στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού πριν από ένα χρόνο, τα προστατευτικά ιατρικά είδη ήταν σε έλλειψη. Επομένως, ήταν σίγουρα προς το συμφέρον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέλη του κοινοβουλίου να ενεργοποιηθούν για την αγορά του σχετικού υλικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΒΟΥΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ