Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να στηρίξει την κατάργηση της πατέντας στα εμβόλια για τον κορονοϊό.«Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας της Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, σε ανακοίνωσή της λίγο μετά τη δήλωση του Μπάιντεν.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19», πρόσθεσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

ΠΟΥ: «Πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικάνικης ηγεσίας

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έγραψε ότι η δέσμευση του Αμερικανού προέδρου και της εκπροσώπου των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, να στηρίξουν την άρση των πατεντών είναι ένα «πανίσχυρο παράδειγμα» της αμερικανικής ηγεσίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών προκλήσεων.

https://twitter.com/DrTedros/status/1390037666213900290?ref_src=twsrc^tfw

Πώς μπορεί να προχωρήσει η κατάργηση των πατεντών;

Σημειώνεται πως η άρση των πατεντών δεν θα γίνει αυτόματα, αλλά θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να στηρίξει το αίτημα αυτό θα επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των διεργασιών.

Για την ώρα, όπως σημειώνει ο Guardian, υπάρχει αντίσταση σε μια τέτοια εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των G7, που συναντήθηκαν στο Λονδίνο, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για το θέμα. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο των G7 καλεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση του προγράμματος διανομής εμβολίων Covax του ΟΗΕ.

«Απογοητευτική» χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρόταση του ΠΟΥ η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA). «Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η IFPMA.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA