Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αποκτήσει μυστικά πρόσβαση στα αρχεία τηλεφωνικών συνομιλιών δημοσιογράφων της εφημερίδας και είχε προσπαθήσει ν' αποκτήσει πρόσβαση και στα e-mail τους. Οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι έγραφαν σχετικά με τις κατηγορίες για ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2016 κατά τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Τραμπ.

Συγκεκριμένα με τρεις ξεχωριστές επιστολές με ημερομηνία 3 Μαΐου, προς τους δημοσιογράφους της «Washington Post», Έλεν Νακασίμα και Γκρεγκ Μίλερ, καθώς και στον πρώην δημοσιογράφο της εφημερίδας Άνταμ Έντους, το υπουργείο Δικαιοσύνης τους ενημέρωνε ότι είχε ξεκινήσει «η νομική διαδικασία για ν' αποκτήσει πρόσβαση και να λάβει τα αρχεία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεών τους για την περίοδο από τις 15 Απριλίου 2017 έως τις 31 Ιουλίου 2017». Η συγκεκριμένη λίστα περιλάμβανε τα προσωπικά και τα επαγγελματικά τηλέφωνα των τριών δημοσιογράφων, καθώς και τα κινητά τους τηλέφωνα για τις κλήσεις που είχαν πραγματοποιήσει αυτή την περίοδο των 3,5 μηνών.

Σύμφωνα με το France 24, ο διευθυντής της εφημερίδας, Κάμερον Μπαρ, σχολίασε: «Η εφημερίδα εκφράζει «τη βαθιά ανησυχία της γι' αυτή τη χρήση κυβερνητικής εξουσίας με στόχο να αποκτηθεί πρόσβαση στις επικοινωνίες δημοσιογράφων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει άμεσα να ρίξει φως στις αιτίες αυτής της παρείσφρησης στις δραστηριότητες δημοσιογράφων, οι οποίες προστατεύονται από την πρώτη τροπολογία του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Από την πλευρά της η Αμερικανική Ένωση Ατομικών Δικαιωμάτων (ACLU) σε tweet της αναφέρει: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα έπρεπε να κατασκοπεύει δημοσιογράφους για τα καπρίτσια μίας κυβέρνησης. Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί ποτέ, όταν η κυβέρνηση κατασκοπεύει δημοσιογράφους και τις πηγές τους, αυτό θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία του Τύπου».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται έναν εκπρόσωπο του υπουργείου, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «ακολούθησε τις καθιερωμένες διαδικασίες», που υφίστανται σε τέτοια αιτήματα. Οι επιστολές προς τους δημοσιογράφους δεν διεκρίνιζαν τον λόγο για τον οποίο είχαν κατασχεθεί αυτά τα αρχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Ωστόσο στο τέλος της συγκεκριμένης περιόδου, οι τρεις δημοσιογράφοι είχαν γράψει ένα ρεπορτάζ σχετικά με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το οποίο άφηνε να εννοηθεί ότι ο Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος έγινε αργότερα υπουργός Δικαιοσύνης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε συζητήσει για την προεκλογική εκστρατεία του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας. Επίσης είχαν γράψει άλλο άρθρο το οποίο αναφερόταν στις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα να αντικρούσει τις ενέργειες της Ρωσίας να παρέμβει στις εκλογές του 2016. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είχε χακάρει υπολογιστές της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ενάντια στην υποψήφια των Δημοκρατικών, Χιλάρι Κλίντον. Ο Τρταμπ είχε υποβαθμίσει το ρόλο της Ρωσίας σχετικά με τη διαρροή. Η Μόσχα κατηγορείται ότι το 2016 είχε στηρίξει μυστικά την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ με στόχο να ευνοήσει τη νίκη του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA