Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με το CNN, ένας Γάλλος πιλότος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος συναδέλφων του στην Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας για ένα τρομερό καψώνι, αφού σύμφωνα με την καταγγελία τον έδεσαν σαν στόχο και διέταξαν μαχητικά αεροσκάφη να ανοίξουν πυρ γύρω του. Όπως ανέφερε στο CNN, ο δικηγόρος του πιλότου, Φρεντερίκ Μπερνά, η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην εισαγγελία της Μασσαλίας και τα γεγονότα διαδραματίστηκαν στις 27 Μαρτίου 2019 στην αεροπορική βάση Σολενζαρά στην Κορσική.

Στη μήνυση ο πιλότος κατηγορεί δύο ανωτέρους του ότι τον διέταξαν να φορέσει μία φουσκωτή στολή να υψώσει τα χέρια του και να σταθεί σαν ένα «ανθρώπινο ρολόι». Στη συνέχεια κάποιοι εκπαιδευτές του έβαλαν μία τσάντα σαν κράνος στο κεφάλι και τον οδήγησαν σε μία τοποθεσία που βρισκόταν περίπου 30 λεπτά μακριά. Ακολούθως έδεσαν τους καρπούς, τους αστραγάλους και τα γόνατά του με κολλητική ταινία, η οποία τοποθετήθηκε με «βάναυσο τρόπο» και τον έβαλαν στην καρότσα του αγροτικού φορτηγού με το οποίο το μετέφεραν. Επιπλέον μετά από ακόμα 10 λεπτά οδήγησης σε κακοτράχαλους και χαλασμένους δρόμους, το όχημα σταμάτησε και έδεσαν τον πιλότο με επιπλέον ταινία πάνω σε έναν στύλο που χρησιμοποιείται σαν στόχος.

Μετά από αυτό το γεγονός, ο πιλότος άκουσε τον ήχο των μηχανών μαχητικών αεροσκαφών και συνειδητοποίησε ότι τον είχαν μεταφέρει στο πεδίο βολής που βρισκόταν βόρεια της βάσης. Την ώρα που ήταν τοποθετημένος πάνω στον στύλο και του είχαν καλύψει το πρόσωπο με την τσάντα άκουσε τα μαχητικά να ανοίγουν πυρ για περίπου 20 λεπτά, με τα βλήματα να φτάνουν και σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το σημείο που βρισκόταν. Μάλιστα κάποια «πυρά προσομοίωσης» είχαν ως στόχο απευθείας τον πιλότο. Μετά από αυτά τα 20 λεπτά ένα πρόσωπο άγνωστο στον πιλότο τον έλυσε από τον στύλο και τον διέταξε να πηδήξει στο όχημα, αφού τα πόδια του εξακολουθούσαν να είναι δεμένα.

Βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν τον πιλότο με καλυμμένο το πρόσωπο, δεμένο και ανήμπορο να κινηθεί δόθηκαν στο CNN και έχουν δοθεί και στους εισαγγελείς που εξετάζουν τη μήνυση. Τα συγκεκριμένα ντοκουμέντα σύμφωνα με τον δικηγόρο του πιλότου ανέβηκαν σε μία ομάδα στο WhatsApp στην οποία δεν άνηκε ο άνδρας. Ένας εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας, ο Στεφάν Σπε ανέφερε στο CNN, ότι οι φωτογραφίες είναι αυθεντικές, αλλά ότι δόθηκε λανθασμένη εντύπωση πως τα μαχητικά σημάδευαν τον πιλότο και οι πιο κοντινές βολές έπεσαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σημείο που ήταν δεμένος ο πιλότος. Παράλληλα υποστήριξε ότι ο στρατός έμαθε για το περιστατικό και για «το πιθανό καψώνι» τον Ιανουάριο του 2021 και ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα.

«Αποκαλύφθηκε ότι κατά τη διάρκεια μίας σχεδιασμένης άσκησης στο πεδίο βολής στη Σολενζαρά κάποιοι αξιωματικοί πραγματοποίησαν μία εικονική σκηνή για να δώσουν την εντύπωση σ’ έναν νεαρό πιλότο ότι ένα αεροπλάνο πυροβολούσε κοντά του. Αυτά τα γεγονότα είναι απαράδεκτα και είναι αντίθετα με τις αξίες, το σεβασμό και την ακεραιότητα που διέπουν την Αεροπορία. Η Πολεμική Αεροπορία καταδικάζει οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να βλάψει σωματικά και ψυχολογικά το προσωπικό της καθώς και την εικόνα του σώματος», ανέφερε ο Σπε στη δήλωσή του. Επιπλέον υποστήριξε ότι «γι’ αυτό το λόγο έχουν προαναγγελθεί σκληρές ποινές στους εμπλεκομένους όπως είναι ο περιορισμός στο στρατόπεδο, μία πολύ σοβαρή ποινή για την καριέρα αξιωματικών και πιλότων». Σύμφωνα με τους νόμους του Γαλλικού Στρατού, αυτή η ποινή σημαίνει ότι ο στρατιωτικός συνεχίζει να εργάζεται κανονικά αλλά δεν δικαιούται έξοδο. Μάλιστα σύμφωνα με τον Σπε, «ελάχιστοι αξιωματικοί έχουν υποστεί τέτοια ποινή και θα αποτελεί ένα στίγμα στην καριέρα τους». Πάντως δεν ανέφερε πόσοι υπέστησαν ή θα υποστούν μία τέτοια ποινή.

Σύμφωνα με τον Μπερνά πήρε πολύ καιρό στον πελάτη του να προχωρήσει δικαστικά το θέμα, καθώς «βρισκόταν σε καθεστώς σύγχυσης για αρκετό καιρό μετά το συμβάν», καθώς και ότι είναι ακόμα «σε κατάσταση σοκ». Πάντως σύμφωνα με τον δικηγόρο μετά την κατάθεση της μήνυσης νιώθει σαν να «εκπλήρωσε το καθήκον του».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA