Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα το σκηνικό πολέμου στη Μέση Ανατολή ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, επέβαλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πόλη Λοντ (κεντρικά), θέατρο τις τελευταίες ώρες «ταραχών» στις οποίες ενεπλάκησαν μέλη της αραβικής μειονότητας, σύμφωνα με την αστυνομία. Σημειώνεται, ότι την Δευτέρα, περισσότεροι από 270 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν στην πλατεία των τζαμιών στην Ιερουσαλήμ.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα με αφορμή της πληροφορίες ότι οι ισραηλινές αρχές ετοιμάζονται να εκδιώξουν δεκάδες Παλαιστινιακές οικογένειες από τα σπίτια τους για να εγκαταστήσουν εκεί Εβραίους εποίκους. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και πλέον οι φόβοι για νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων επιβεβαιώνεται. 

Πάνω από 40 οι νεκροί - Ανάμεσά τους και παιδιά 

Παλαιστίνιοι μαχητές έριξαν εκατοντάδες ρουκέτες στο Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ πραγματοποίησε βαριές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα. Τουλάχιστον 40 άτομα έχουν πεθάνει σε μερικές από τις χειρότερες βιαιοπραγίες εδώ και χρόνια. Ο Ισραηλινός στρατός λέει ότι στοχεύει μαχητές στη Γάζα ως απάντηση σε επιθέσεις πυραύλων στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες περιοχές. Περισσότεροι από 1.000 πύραυλοι έχουν εκτοξευτεί προς το κεντρικό και νότιο Ισραήλ από Παλαιστίνιους μαχητές από το απόγευμα της Δευτέρας, όταν οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν ξαφνικά, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Οι Παλαιστίνιοι μαχητές δήλωσαν ότι στόχευσαν την ισραηλινή πόλη του Τελ Αβίβ μετά από μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση που κατέστρεψε ένα μπλοκ πύργων στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη. Στο Λοντ ένα 16χρονο κορίτσι σκοτώθηκε μαζί με τον 52χρονο πατέρα του

Τι συνέβη στο Λοντ;

Διαμαρτυρίες Ισραηλινών Αράβων ξέσπασαν στο Λοντ, μια πόλη κοντά στο Τελ Αβίβ, και σύντομα ξέσπασαν μεγάλες ταραχές, με διαδηλωτές να ρίχνουν πέτρες στην αστυνομία, η οποία απάντησε με χειροβομβίδες. Οι διαμαρτυρίες ακολούθησαν την κηδεία ενός Ισραηλινού Αράβου που πέθανε κατά τη διάρκεια της αναταραχής στην πόλη μια ημέρα νωρίτερα. Τουλάχιστον 12 άτομα τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz .Την Τετάρτη το πρωί, ένας 52χρονος πατέρας και η 16χρονη κόρη του σκοτώθηκαν όταν ένας πύραυλος έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό τους, τραυματίζοντας επίσης σοβαρά τη μητέρα, σύμφωνα με τους Times του Ισραήλ.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πυρπολήθηκαν συναγωγές και πολλές επιχειρήσεις, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων του Reuters ανέφερε ότι υπήρχαν αναφορές για Εβραίους να λιθοβολήσουν ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας Άραβας κάτοικος. Την Τρίτη το βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Λοντ. Η συνοριακή αστυνομία του Ισραήλ μεταφέρθηκε από τη Δυτική Όχθη. Οι Times του Ισραήλ δήλωσαν ότι ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε δυνάμεις έκτακτης ανάγκης σε μια αραβική κοινότητα από το 1966.

Τι γνωρίζουμε για τις τελευταίες μάχες;

Μετά από διήμερες εχθροπραξίες, πυραύλους από παλαιστίνιους μαχητές και αεροπορικές επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό συνεχίστηκαν αμείωτα την Τετάρτη το πρωί. Σε ένα tweet , ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι έχει χτυπήσει «έναν αριθμό σημαντικών τρομοκρατικών στόχων» σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στις εκατοντάδες ρουκέτες. Τα χτυπήματα είναι τα μεγαλύτερα που έχουν σημειωθεί  από το 2014, ανέφερε. Ένα πολυώροφο κτίριο, σπίτια και γραφεία που χρησιμοποιούνται από παλαιστίνιους ηγέτες μαχητών στη Γάζα ήταν μεταξύ των στόχων που επλήγησαν από μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε ο στρατός του Ισραήλ.

Νωρίτερα, σειρήνες συναγερμού ήχησαν στην περιοχή του Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ, ενώ ακούγονταν εκρήξεις, σύμφωνα με μάρτυρες που επικαλέστηκε το πρακτορείο Reuters. Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ προειδοποίησε ότι θα εκτοξεύσει ρουκέτες εναντίον του Τελ Αβίβ στις 21.00 απόψε, σε αντίποινα για την κατάρρευση ενός 13οροφου κτιρίου στη Γάζα, λίγο νωρίτερα σήμερα.

«Σε απάντηση για τη στοχοθέτηση πολυκατοικιών και πολιτών, το ραντεβού σας με τις ρουκέτες της αντίστασης στους ουρανούς του Τελ Αβίβ είναι στις 9» το βράδυ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Άμπου Χάμζα, ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ότι εκτόξευσε 130 ρουκέτες εναντίον του Τελ Αβίβ.

Τι προκάλεσε τη βία;

Οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πυροδοτήθηκαν από ημέρες κλιμακωτών συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινής αστυνομίας σε μια ιερή πλαγιά στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο συγκεκριμένος τόπος είναι σεβαστός τόσο από τους μουσουλμάνους όσο και από τους Εβραίους,  Η Χαμάς ζήτησε από το Ισραήλ να απομακρύνει την αστυνομία από εκεί και την κοντινή, κυρίως, αραβική συνοικία του Σέιχ Τζαρά, όπου οι παλαιστινιακές οικογένειες αντιμετωπίζουν έξωση από εβραίους εποίκους. Η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες όταν το τελεσίγραφο της αγνοήθηκε. 

Ο παλαιστινιακός θυμός είχε ήδη προκληθεί από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που πυροδοτήθηκε από μια σειρά αντιπαραθέσεων με την αστυνομία από την έναρξη του ισλαμικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού στα μέσα Απριλίου.

Τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από μια αναμενόμενη δικαστική απόφαση σχετικά με τη μοίρα των οικογενειών του Sheikh Jarrah - τελικά αναβλήθηκε λόγω της αναταραχής - και την ετήσια γιορτή του Ισραήλ τη Δευτέρα για την κατάληψή της από την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής του 1967, γνωστή ως Ημέρα της Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ στην πράξη προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1980 και θεωρεί ολόκληρη την πόλη πρωτεύουσά του, αν και αυτό δεν αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία άλλων χωρών. Οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται ότι το ανατολικό μισό της Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα ενός ελπιδοφόρου κράτους τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA