Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τραγωδία συνεχίζεται στη Λωρίδα της Γάζας. Δέκα μέλη μιας οικογένειας Παλαιστινίων σκοτώθηκαν το πρωί του Σαββάτου (15/5) κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης από δυνάμεις του Ισραήλ, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή υπηρεσία διάσωσης. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο, νεκρά είναι οκτώ παιδιά ενώ και δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τριώροφη κατοικία, στον καταυλισμό προσφύγων αλ Σάτι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα - Προσπάθειες για αποκλιμάκωση

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό ότι εξαπέλυσε τουλάχιστον πέντε επιθέσεις εναντίον στόχων στη Γάζα, στη διάρκεια της νύχτας. Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο στρατός, επλήγησαν ένα από τα στρατηγεία του Ταουφίκ Αμπού Νάιμ, διοικητή των δυνάμεων ασφαλείας της Χαμάς, καθώς και «πολλά σημεία εκτόξευσης ρουκετών» στο βόρειο και νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, αλλά και κτήρια «της υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού» της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των παλαιστινιακών αρχών χθες, Παρασκευή, 126 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων 31 παιδιά, και 950 έχουν τραυματιστεί από τη Δευτέρα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Περισσότερες από 2.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί και ένας στρατιώτης, και να τραυματιστούν περισσότεροι από 560.

Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις για αποκλιμάκωση

Ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας), η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έστειλε στην περιοχή τον Χάντι Αμρ, βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για το Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές Υποθέσεις.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ εξήγησε ότι σκοπός της αποστολής του αμερικανολιβανέζου διπλωμάτη είναι να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να επανέλθει «διαρκής ηρεμία» στην περιοχή. Το Ισραήλ πλήττει υπόγειες στοές, εγκαταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών και κατασκευής ή αποθήκευσης όπλων, προκειμένου να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Στο κεντρικό και το νότιο Ισραήλ, από τις μικρές κοινότητες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας ως τη μητρόπολη Τελ Αβίβ και τη Μπερσέβα, οι πολίτες μαθαίνουν να ζουν με τις σειρήνες της αεράμυνας, τα ραδιοφωνικά και τα τηλεοπτικά δίκτυα να διακόπτουν την κανονική ροή των προγραμμάτων τους, τις προειδοποιήσεις στα κινητά τους να σπεύσουν σε καταφύγια.

Η σύρραξη ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τους παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας αποτέλεσε έναυσμα για το ξέσπασμα ταραχών σε πόλεις με μεικτό, ισραηλιτικό και αραβικό πληθυσμό, στο Ισραήλ. Συναγωγές έχουν υποστεί επιθέσεις και έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις στους δρόμους, συχνά με την εμπλοκή ισραηλινών ακροδεξιών. Ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου εμφυλίου πολέμου.

Πρωτοβουλία από την Άιγυπτο

Πρωτοβουλία για να επιτευχθεί εκεχειρία έχει αναλάβει η Αίγυπτος. «Μεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Έθνη εντείνουν τις επαφές τους με όλα τα μέρη για να αποκατασταθεί η ηρεμία αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA