Μενού
  • Α-
  • Α+

Ποτέ άλλοτε η υπόθεση μιας παρόμοιας πρωτοφανούς αδικίας δεν έβγαλε στον δρόμο μαζικά μαύρους και λευκούς πολίτες για να διαμαρτυρηθούν για τον ρατσισμό και κατ΄επέκταση την αστυνομική βία. Σημειώθηκαν διαμαρτυρίες σε όλη την Αμερική. Πολύ γρήγορα, δημιουργήθηκαν κινήματα σε Βρετανία, Ισπανία, Νιγηρία... σύντομα σε όλο τον κόσμο. Γιατί έπρεπε να δολοφονηθεί ακόμη ένας Αφροαμερικάνος - ο 47χρονος Τζορτζ Φλόιντ, κάτοικος Μινεάπολης -  από την αστυνομία για να συμβεί αυτό; Ίσως, στην πρώτη σπίθα της πυρκαγιάς που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έμελλε να κάψει πολλά από τα υπολείμματα της αποικιοκρατίας,  έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι συγκεκριμένες τέσσερις λέξεις «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» (I can't breathe, η τελευταία φράση που ξεστόμισε ο Τζορτζ Φλόιντ). 

Διαβάστε ακόμη: Τζορτζ Φλόιντ: «Παρακαλούσε μέχρι την τελευταία ανάσα του» είπε ο εισαγγελέας

Η εν λόγω φράση συνδέθηκε τόσο με την πανταχού παρούσα και άθικτη φύση του θεσμικού ρατσισμού, όσο και με το πρόβλημα που κυριάρχησε το περασμένο έτος (και εξακολουθεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και φέτος στις ζωές μας). Τον κορονοϊό«Δεν μπορώ να αναπνεύσω», αλλά οι άνθρωποι ήταν διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν να προσβληθούν από τη νόσο για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τη δολοφονία ενός ακόμη μαύρου ανθρώπου που έχασε την ζωή του με αυτές να είναι οι τελευταίες λέξεις του. 

Υπήρξαν πάρα πολλές φορές που μαύροι πολίτες φιμώθηκαν, στραγγαλίστηκαν και βασανίστηκαν από τις αστυνομικές αρχές τόσο των ΗΠΑ όσο και της Βρετανίας. Τα ονόματα αυτών που έχουν πεθάνει άδικα στα χέρια της αστυνομίας είναι αμέτρητα. Και οι αστυνομικοί - δράστες έμεναν ελεύθεροι, χωρίς όρους και συνέχιζαν ήσυχα την δουλειά τους. Αυτό που συνέβη στον Τζορτζ Φλόιντ δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Η φράση  «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» ακούστηκε για πρώτη φορά από ένα άλλο θύμα της αστυνομίας, τον Έρικ Γκάρνερ , λιγότερο από μια δεκαετία πριν (17 Ιουλίου 2014). Αλλά πλέον έγινε σύνθημα παγκόσμιου βεληνεκούς.  Αυτή την φορά άλλαξαν όλα.  Η φράση αυτή έβαλε φρένο στους πρωταρχικούς φόβους.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Απαιτείται μια γλώσσα για να δείξει ότι εν έτει 2021 πλέον, οι άνθρωποι αποκλείονται από κοινωνικές ομάδες, στερούνται δικαιωμάτων, καταπιέζονται και σκοτώνονται λόγω του χρώματος του δέρματός τους. Ήταν η φράση που πλέον άρχισε να εκδράζει όλη αυτή την κατάσταση. Και ας υπήρχε από αντίστοιχο θάνατο του 2014. 

Σύμφωνα με τον Νιγηριανό μυθιστοριογράφο και ποιητή Μπεν Οκρί, σε άρθρο του στον Guardian, καμία μεγάλη διάνοια των περασμένων αιώνων όπως οι Ουίλιαμ Σαίξπηρ,  Γουόλτ Γουίτμαν,  Τζέιμς Μπάλντγουιν και Τόνι Μόρισον, δεν κατάφεραν σε τέσσερις λέξεις να περιγράψουν με τόση αλήθεια τον αέναο φόβο μιας κοινωνικής ομάδας έναντι μιας άλλης. 

Ίσως πρέπει να είναι η φράση που πρέπει να χρησιμοποιούν από εδώ και πέρα όσοι είναι - και νιώθουν- καταπιεσμένοι. Θα πρέπει να γίνει το μότο κατά της καταπίεσης. Ίσως κάθε φορά που η αστυνομία σταματά έναν μαύρο ή μια γυναίκα στον δρόμο, εκείνος/η πρέπει να φωνάξει «δεν μπορώ να αναπνεύσω». Ίσως η πραγματική απάντηση σε όλες τις λεπτές και θανατηφόρες μορφές που παίρνει η φυλετική διάκριση πρέπει τώρα να έχει έναν νέο κωδικό: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Ο ρατσισμός είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, ανθρώπινο πρόβλημα. Μπορεί να λυθεί. Πρόκειται περί αποτυχίας της ανθρωπότητας. Όταν γίνει κατανοητό ότι μια φυλή επιβάλλεται έναντι άλλης, επειδή νομίζει ότι υπερτερεί λόγω χρώματος, εν έτει 2021 πλέον, τότε θα γίνει αντιληπτό το κίνητρο της συγκεκριμένης δολοφονίας, αλλά και σε όσες της μοιάζουν. Αυτή η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι μέρος του προβλήματος που καταστρέφει τον κόσμο. 

Αυτός ο αστυνομικός που πίεσε το γόνατό του στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ έσβησε μια ζωή, αλλά άναψε μια φωτιά που φάνηκε από το φεγγάρι. Είναι πολύ συγκινητικό που ο κόσμος ανταποκρίθηκε τόσο άμεσα στην δολοφονία όχι ενός σελέμπριτι, αλλά ενός καθημερινού ανθρώπου αυτού του πλανήτη με τα 7,7 δισ. πληθυσμό. 

Πρέπει να επιμείνουμε για την κατάκτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των λαών, τονίζει ο Μπεν Οκρί. Αφήστε τους ανθρώπους να ζήσουν την ελευθερία τους, όπως την ορίζουν οι νόμοι. Η δολοφονία Φλόιντ ξεκινά την πραγματική αλλαγή που ο κόσμος έχει ανάγκη. Έχει ανάγκη να αναπνεύσει ελέυθερα. Κάτι που δυστυχώς δεν κατάφερε εκείνη την κρίσιμη στιγμή ο Φλόιντ. 

https://www.instagram.com/p/CPSf1QsKfmP/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA