Μενού
  • Α-
  • Α+

Με αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν δεν αντιστραφεί η υφιστάμενη συμπεριφορά της χώρας, προειδοποιεί την Τουρκία το ευρωκοινοβούλιο, διαπιστώνοντας οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. 

Σε έκθεση που εγκρίθηκε την Τετάρτη με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 αποχές, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση όσον αφορά στην εσωτερική, θεσμική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου ή, αν είναι αναγκαίο, να διερευνήσουν ενδεχόμενα νέα μοντέλα.

Διαβάστε ακόμη: Τσαβούσογλου: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όμηρος των μαξιμαλιστικών ελληνικών αξιώσεων

«Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να χρειάζονται επαναξιολόγηση σε βάθος», αναφέρουν οι ευρωβουλευτες.

Το δεύτερο ευρωπαϊκό χαστούκι σε λίγες μέρες

Πρόκειται για το δεύτερο «χαστούκι» στην Ευρώπη μέσα σε λίγες μέρες. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρέλι είχε αναφέρει ότι οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας έφτασαν σε πολύ χαμηλό επίπεδο τον περασμένο χρόνο. «Οι ενέργειες της Τουρκίας συγκρούονται με τις προτεραιότητες της ΕΕ κι αυτό κάνει τη σχέση με την Άγκυρα πιο πολύπλοκη» είχε πει μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως είχε πει:  «οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έφτασαν σε πολύ χαμηλό επίπεδο τον περασμένο χρόνο, προσθέτοντας πως τους τελευταίους μήνες, μετά την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και τις άτυπες συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη «έχουμε παρατηρήσει μία αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA