Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Ισραήλ και η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς βρίσκονται σε μια κατάσταση σφοδρής σύγκρουσης και - κατά διαστήματα - πολεμικών επιχειρήσεων εδώ και πολλά χρόνια. Το Reuters παρουσιάζει ένα χρονοδιάγραμμα των πιο σημαντικών γεγονότων σε αυτές τις τρεις και πλέον δεκαετίες της έντονης αντιπαράθεσης των δύο πλευρών.

Διαβάστε ακόμη: Ισραήλ: Εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

1987 

Η Χαμάς δημιουργείται στην αρχή της πρώτης παλαιστινιακής Ιντιφάντα, της εξέγερσης κατά των Ισραηλινών για την κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Δύο χρόνια αργότερα, η Χαμάς πραγματοποιεί τις πρώτες επιθέσεις της σε ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής και δολοφονίας δύο Ισραηλινών στρατιωτών.

1993 

Μετά από χρόνια βίαιων συγκρούσεων, υπογράφεται η πρώτη Συμφωνία του Όσλο, με στόχο την εδραίωση της ειρήνης, μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Η Χαμάς αντιτίθεται στην ειρηνευτική διαδικασία και επιδιώκει να την εκτροχιάσει με βομβιστικές επιθέσεις με λεωφορεία και επιθέσεις με όπλα στο Ισραήλ.

2000

Το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αποτυγχάνουν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία στην ειρηνευτική διαδικασία που ακολουθήθηκε σε σύνοδο κορυφής στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο του 2000. Δύο μήνες αργότερα, οι παλαιστινιακές διαμαρτυρίες για την επίσκεψη του Ισραηλινού ηγέτη της αντιπολίτευσης Αριέλ Σαρόν στο μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ακσά, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ - γνωστό στους Εβραίους ως Όρος του Ναού, επειδή ήταν ο τόπος των αρχαίων εβραϊκών ναών, και στους Μουσουλμάνους ως Ευγενές Ιερό - εξελίσσονται σε μια δεύτερη Ιντιφάντα.

2001-02

Η Χαμάς πραγματοποιεί μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας 21 Ισραηλινών έξω από ντίσκο του Τελ Αβίβ τον Ιούνιο του 2001, και 30 Εβραίων σε δείπνο κατά το Εβραϊκό Πάσχα στην πόλη Νετάνια τον Μάρτιο του 2002. Τέσσερις μήνες αργότερα, ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, Σαλάχ Σεχάντε, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και το Ισραήλ ξεκίνησε πολιορκία του συγκροτήματος του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Μάρτιος - Απρίλιος 2004

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκοτώνουν τον συνιδρυτή και πνευματικό ηγέτη της Χαμάς, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, και τον συνιδρυτή και πολιτικό ηγέτη, Αμπντέλ Αζίζ αλ-Ραντίσι, στη Γάζα (μέσα σε διάστημα ενός μήνα). Η ηγεσία της Χαμάς κρύβεται και η ταυτότητα του διαδόχου του Ραντίσι κρατείται μυστική. 

15 Αυγούστου 2005

Οι ισραηλινές δυνάμεις αρχίζουν μια μονομερή απόσυρση από τη Γάζα, την οποία είχαν καταλάβει από την Αίγυπτο στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967, εγκαταλείποντας τους οικισμούς και αφήνοντας τον πυκνοκατοικημένο θύλακα υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής.

25 Ιανουαρίου 2006

Η Χαμάς κερδίζει την πλειοψηφία των εδρών σε παλαιστινιακές εκλογές. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, επειδή η Χαμάς αρνούνταν να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

25 Ιουνίου 2006 

Οι μαχητές της Χαμάς συλλαμβάνουν τον Ισραηλινό στρατιωτικό, Χίλαντ Σαλίτ, σε μια διασυνοριακή επιδρομή, προκαλώντας στον αντίποδα ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και στρατιωτικές εφόδους. Ο Σαλίτ απελευθερώνεται τελικά μετά από και πλέον πέντε χρόνια σε μια ανταλλαγή κρατουμένων.

14 Ιουνίου 2007 

Η Χαμάς αναλαμβάνει τον έλεγχο στη Γάζα σε έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο, εκδιώκοντας τις δυνάμεις της Φατάχ, πιστές στον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος εδρεύει στη Δυτική Όχθη.

27 Δεκεμβρίου 2008

Το Ισραήλ ξεκινά στρατιωτική επίθεση 22 ημερών στη Γάζα, αφού οι Παλαιστίνιοι εκτοξεύουν ρουκέτες στη νότια ισραηλινή πόλη Σντερότ. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1.400 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν πριν συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός.

14 Νοεμβρίου 2012

Το Ισραήλ σκοτώνει τον στρατιωτικό αρχηγό της Χαμάς, Αχμέντ Γιαμπάρι. Ακολουθούν οκτώ ημέρες βομβαρδισμών από παλαιστινιακούς πυραύλους και η «απάντηση» έρχεται με ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.

Ιούλιος - Αύγουστος 2014

Η απαγωγή και η δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων από τη Χαμάς οδηγεί σε πόλεμο επτά εβδομάδων στον οποίο περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι αναφέρθηκαν ως νεκροί στη Γάζα και 73 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους, 67 εκ των οποίων στρατιωτικοί.

Μάρτιος 2018

Οι παλαιστινιακές διαδηλώσεις ξεκινούν στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ ενάντια στον αποκλεισμό του θύλακα. Τα ισραηλινά στρατεύματα ανάβουν φωτιές για να κρατήσουν πίσω τους διαδηλωτές. Περισσότεροι από 170 Παλαιστίνιοι αναφέρονται ότι σκοτώθηκαν σε αρκετούς μήνες διαδηλώσεων, οι οποίες επίσης προκάλεσαν επίσης μάχες μεταξύ της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων.

7 Μαΐου 2021

Μετά από εβδομάδες έντασης κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, η ισραηλινή αστυνομία συγκρούεται με Παλαιστίνιους διαδηλωτές κοντά στο μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ακσά για μια νομική υπόθεση στην οποία οκτώ παλαιστινιακές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από Εβραίους εποίκους. Οι ημέρες που ακολουθούν δημιουργούν ένα σκηνικό πολέμου μεγάλης κλίμακας με βομβαρδισμούς και σφοδρές επιδρομές, προτού επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, το βράδυ της Πέμπτης 20 Μαΐου

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA