Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο αριθμός των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν καταφέρει να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες παρά τη μείωση των ταξιδιών λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών. Συνολικά 3.294 πολίτες της ΕΕ δεν μπήκαν στη Βρετανία, παρόλο που οι κανόνες μετά το Brexit σημαίνουν ότι τους επιτρέπεται να επισκέπτονται τη χώρα χωρίς βίζα.

Διαβάστε ακόμη: Φόβοι για νέο lockdown στη Βρετανία λόγω της ινδικής μετάλλαξης

Η διαφορά σε σύγκριση με πέρσι είναι μεγάλη, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2020, 493 πολίτες της ΕΕ είδαν το απαγορευτικό, όταν η εναέρια κυκλοφορία ήταν 20 φορές υψηλότερη. Ωστόσο, οι επισκέπτες μπορούν να κρατηθούν, να συλληφθούν ή και να απελαθούν εάν κριθεί ότι ταξιδεύουν στη Βρετανία για να εργαστούν ή να εγκατασταθούν χωρίς να πληρούν τις νέες απαιτήσεις θεώρησης. Η εναέρια κυκλοφορία επιβατών από την ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 20 φορές μόλις αρθούν πλήρως οι περιορισμοί λόγω κορονοϊού, με τους εμπειρογνώμονες να προειδοποιούν ότι ο αριθμός των απελάσεων θα αυξηθεί επίσης ως αποτέλεσμα.

Οι συνοριακοί έλεγχοι σε πορθμεία ή στον σιδηροδρομικό τερματικό σταθμό του Eurostar στο Παρίσι έφεραν τις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις, με 738 άτομα να απελαύνονται μετά την προσγείωση σε αεροδρόμια ή τερματικούς σταθμούς πορθμείων του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επιβάτες που φθάνουν σε αεροδρόμια και λιμάνια μεταφέρονται συνήθως σε κέντρα κράτησης πριν από την απέλασή τους. Αρκετοί ταξιδιώτες από την ΕΕ απλώς έκαναν λάθη στην εφαρμογή των νέων κανόνων και βρέθηκαν κλειδωμένοι για μέρες σε κέντρα κράτησης. Άλλοι αναγκάστηκαν να περάσουν ώρες ή ολόκληρες νύχτες κλειδωμένοι στα αεροδρόμια μέχρι να μπουν σε πτήσεις επιστροφής. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι τα άτομα που έχουν κανονίσει συνεντεύξεις εργασίας δεν πρέπει να απελαθούν.

Αποφασίζουν οι συνοριοφύλακες

Οι κανόνες μετανάστευσης επιτρέπουν στους συνοριακούς φύλακες να κρίνουν κατά το δοκούν, αλλά το βάρος της απόδειξης είναι στον επισκέπτη να πείσει ότι «θα εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο στο τέλος της επίσκεψής του», ότι «δεν θα ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο για παρατεταμένες περιόδους» και «δεν θα εμπλακεί σε απαγορευμένες δραστηριότητες». Πρέπει επίσης να διαθέτει «επαρκή κεφάλαια».

Μείωση μέχρι και 97% σε επιβάτες από ΕΕ

Η επιβατική κίνηση από την ΕΕ μειώθηκε κατά 94% έως 97% κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Οι 3.294 πολίτες της ΕΕ που δεν έλαβαν την άδεια να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν όλοι τουρίστες. Συνεργαστήκαμε στενά με τους εταίρους μας στην ΕΕ για να βεβαιωθούμε ότι οι πολίτες γνωρίζουν αυτές τις νέες απαιτήσεις και τους παροτρύνουμε να τις ελέγξουν πριν ταξιδέψουν.» Τώρα που η ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ έχει τελειώσει, όσοι έρχονται στη Βρετανία για να ζήσουν, να εργαστούν ή να σπουδάσουν για περισσότερο από έξι μήνες πρέπει να έχουν λάβει την απαραίτητη άδεια για να το κάνουν πριν ταξιδέψουν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA