Μενού
  • Α-
  • Α+

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού προσφέρει προστασία και στους ανθρώπους που κάνουν θεραπεία για καρκίνο, ακόμη κι αν ο οργανισμός τους έχει μικρότερη ανοσιακή απόκριση σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό, σύμφωνα με νέα ισραηλινή επιστημονική μελέτη.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Παγώνη: Αν δεν προσέξουμε θα έχουμε και τέταρτο κύμα – Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες

Οι ερευνητές του Ιατρικού κέντρου Ράμπιν του Νοσοκομείου Μπέιλινσον, με επικεφαλής τον δρα Σάλομον Στέμερ, συνέκριναν την ανταπόκριση στο εμβόλιο 102 καρκινοπαθών με μέση ηλικία 66 ετών και 78 υγιών. Μολονότι τα επίπεδα αντισωμάτων τους ήταν κατά περίπου 70% χαμηλότερα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, δεν έπαψαν, ωστόσο, να είναι επαρκή για να παρέχουν προστασία έναντι της λοίμωξης Covid-19.

Κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός των καρκινοπαθών

Το 90% των ασθενών που έκαναν αντικαρκινική θεραπεία, εμφάνιζαν επαρκή αντισώματα IgG δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εν λόγω εμβολίου, έναντι 100% των μη καρκινοπαθών που είχαν εμβολιαστεί. Τα επίπεδα αντισωμάτων στους καρκινοπαθείς βρέθηκαν, μάλιστα, αρκετά πάνω από το κατώτερο όριο που επιτρέπει την ανοσιακή προστασία από τον κορονοϊό.

Η έρευνα καταδεικνύει, όπως σημείωσε ο δρ. Στέμερ, πως οι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα - ακόμη και εν μέσω ενεργής αντικαρκινικής θεραπείας.

Απαραίτητος ο έλεγχος των αντισωμάτων

Σημειώνεται πως οι ασθενείς με καρκίνο κάνουν χημειοθεραπείες και ανοσοθεραπείες που μπορεί να μειώσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος τους. Γι' αυτό, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς επιστήμονες, θα πρέπει να παρακολουθούνται τα επίπεδα αντισωμάτων τους σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι παραμένουν προστατευμένοι έναντι του κορονοϊού.

Στη σχετική δημοσίευσή τους στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας «JAMA Oncology«, ανέφεραν, παράλληλα, ότι αναμένουν οι ασθενείς με καρκίνο να έχουν ανάλογη ανοσιακή απόκριση και με το παρεμφερές εμβόλιο mRNA της αμερικανικής Moderna, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σχετική μελέτη για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA