Μενού
  • Α-
  • Α+

Ομάδα τριακοσίων ειδικών έχει αναλάβει να εξετάσει το πρόβλημα της πρωτοφανούς ρύπανσης που μέρα με τη μέρα εξαπλώνεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία. Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, θα χρειαστούν 5 έως 6 χρόνια για τον καθαρισμό της θάλασσας, ενώ προβληματίζει το ενδεχόμενο η ρύπανση να επεκταθεί και προς το βόρειο Αιγαίο.

«Η θάλασσα στο Μποστάντζι έχει καλυφθεί με παχύ στρώμα θαλάσσιας βλέννας», εξηγεί Τουρκάλα δηοσιογράφος, ενώ η κάμερα δείχνει ένα χάρι που σπαρταρά στην επιφάνεια της θάλασσας και δεν μπορεί να εισέλθει στο νερό. 

«Εκκρίνονται βακτήρια, ιοί και παθογόνοι μικροοργανισμοί που συσσωρεύονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας», εξηγεί ο Μουσταφά Σαρί, Καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων. 

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Erol Kesici, επιστήμονας της θαλάσσιας ζωής, τόνισε οτι δεν πρόκειται για «φυσικό φαινόμενο, αλλά για ρύπανση που προκαλείται από τον άνθρωπο» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση απορρύπανση. Ο κ. Kesici είπε ότι η Θάλασσα του Μαρμαρά τείνει να γίνει «Νεκρά Θάλασσα». Οι αποικίες φυκιών εξαπλώνονται στο Μαρμαρά και στο Αιγαίο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Τόνισε δε ότι ο κύριος λόγος της εικόνας αυτής είναι ότι καθημερινά ρίπτονται γεωργικά, βιομηχανικά και οικιακά απόβλητα μέσα στη θάλασσα. Μάλιστα κάποιοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τον Μαρμαρά «δεξαμενή σήψης». Οπως λένε, είναι πλέον πολύ χαμηλά τα επίπεδα οξυγόνου μέσα στη θάλασσα. Αυτή η «βλέννα» σύμφωνα με τους ειδικούς, καταστρέφει τη θαλάσσια ζωή στον πυθμένα. Παρά την επείγουσα κατάσταση πάντως, δεν ειναι εύκολο να βρεθεί λύση, τουλάχιστον όχι μόνιμη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA