Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν έναν «εξαιρετικά ασυνήθιστο» σκελετό ενός Ρωμαίου σκλάβου στο Ράτλαντ, ο οποίος θα μπορούσε να ήταν εγκληματίας που έχασε τη ζωή του με «εξευτελιστικό» τρόπο, πράγμα που αποτελεί μία σπάνια και σημαντική απόδειξη της ύπαρξης δουλείας στην Ρωμαϊκή Βρετανία. Ο άνδρας βρέθηκε θαμμένος σε τάφρο, δεμένος στους αστραγάλους με σιδερένια δεσμά, κάτι που δείχνει «κακή θέληση» από εκείνους που είχαν εξουσία κατά τον χρόνο που πέθανε, σύμφωνα με ειδικούς. Τα οστά εντοπίστηκαν τυχαία από οικοδόμους που έχτιζαν ένα θερμοκήπιο σε ένα σπίτι στο Great Casterton.

Διαβάστε ακόμα: Σπουδαία ανακάλυψη στην Αίγυπτο - Βρέθηκαν τάφοι πριν από την εποχή των Φαραώ

Ανακαλύφθηκε σε μια «αδέξια» θέση ταφής - έκλινε ελαφρώς στη δεξιά του πλευρά, με την αριστερή πλευρά και το χέρι του να είναι υψωμένα σε πλάγια θέση- πράγμα που υποδηλώνει ότι είχε τοποθετηθεί ανεπίσημα σε τάφρο και όχι σε σωστό τάφο.

Η αστυνομία κλήθηκε στο σημείο και η επακόλουθη χρονολόγηση με ραδιοάνθρακα έδειξε ότι τα λείψανα χρονολογούνταν μεταξύ του 226 μ.Χ έως του 427 μ.Χ. Αρχαιολόγοι από το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου (Mola) κλήθηκαν και ερευνούν τον σκελετό. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό Britannia.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι υπήρχε δουλεία κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κατοχής στη Βρετανία, αλλά η ανακάλυψη άμεσων αρχαιολογικών στοιχείων είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα. Οι περισσότερες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές από επιγραφές. «Το να έχεις την ευκαιρία να μελετήσεις το σώμα ενός ατόμου που πιθανότατα ήταν σκλάβος είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο Μάικλ Μάρσαλ, ειδικός στο Mola.

Η ανακάλυψη του σκελετού του Great Casterton είναι η πρώτη αυτού του τύπου στη Βρετανία. Οι ερευνητές την περιγράφουν ως την πιο ξεκάθαρη περίπτωση ταφής ενός σκλάβου, που έχει βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτή η ταφή είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη», δήλωσε ο Μάρσαλ. Δεν θα μάθουμε ποτέ γνωστό ποιος ήταν αυτός ο άνδρας, μπορούν όμως να υπάρξουν αρκετές εικασίες για τη ζωή του. «Ομοίως, οι άνθρωποι που τον έθαψαν ήταν τυραννικοί και απαίσιοι. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πραγματικά τις ηθικές διαστάσεις μίας τέτοιας πράξης» επισημαίνει ο Μάρσαλ.

Η ομάδα εξέτασε αρκετές θεωρίες, συμπεριλαμβανομένου του ότι οι αλυσίδες θα μπορούσαν να έχουν τοποθετηθεί μετά τον θάνατο του άνδρα για να τον υποτιμήσουν ή να τον χαρακτηρίσουν ως εγκληματία στη μεταθανάτια ζωή. Οι λίγοι σκελετοί που βρέθηκαν με αντίστοιχες αλυσίδες, σε άλλες χώρες είναι συνήθως θύματα φυσικών καταστροφών και δεν έχουν ταφεί. Αυτό δεν ισχύει στο Great Casterton, λένε οι αρχαιολόγοι.

Υπάρχει ένα ρωμαϊκό νεκροταφείο μόλις 60 μέτρα μακριά, κάτι που υποδηλώνει μια συνειδητή απόφαση να μην τον θάψουν σωστά, όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι. Η πιθανή εξήγηση είναι ότι το πτώμα έχει πεταχτεί σε τάφρο. Ο Chinnock, ειδικός στα αρχαία οστά, δήλωσε ότι ο άντρας φαίνεται να ήταν μεταξύ 26 και 35 ετών και εικάζεται ότι έζησε μια απαιτητική, για το σώμα του, ζωή. Ένα σπάσιμο οστού στο άνω μέρος των ποδιών του μπορεί να προκλήθηκε από πτώση ή χτύπημα ή να είναι αποτέλεσμα μιας ζωής γεμάτης υπερβολική σωματική δραστηριότητα.

Το συγκεκριμένο τραύμα είχε επουλωθεί, ενώ η αιτία του θανάτου του αρχαίου σκλάβου παραμένει άγνωστη. «Οι αλυσίδες αυτές ήταν τόσο μορφή φυλάκισης όσο και μέθοδος τιμωρίας, πηγή δυσφορίας, πόνου και στιγματισμού, που μπορεί να αφήνουν ουλές ακόμη και μετά την αφαίρεσή τους» λένε οι επιστήμονες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA