Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Nordic Monitor: Το σχέδιο CERBE από την Τουρκία για επίθεση σε Ελλάδα και Αρμενία

Το όνομα μιας ναυμαχίας, στην οποία είχε νικήσει ο στρατός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το χριστιανικό, δόθηκε σε τουρκικό σχέδιο επέκτασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τουρκικό πολεμικό πλοίο (Πηγή: Getty Images)
Τουρκικό πολεμικό πλοίο (Πηγή: Getty Images)

Σχέδιο για εισβολή σε Ελλάδα και Αρμενία από την Τουρκία αποκαλύπτει ο αυτοεξόριστος στη Σουηδία δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt μέσω της ιστοσελίδας Nordic Monitor. H ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι το σχέδιο «CERBE» το οποίο φέρεται να εκπονήθηκε το 2014 και ίσως επικαιροποιήθηκε αργότερα, ονόμαστηκε «TSK CERBE Harekât Planlama Direktifi».

Image
Σχεδιο για εισβολή στη Ελλάδα

Το Cerbe είναι ένα νησί στη Νότια Τυνησία, εκεί που έγινε η μάχη του Τζέρμπα το 1560 και κέρδισα οι Τούρκοι τις χριστιανικές δυνάμεις. Με βάση τα όσα υποστηρίζει το Nordic Monitor, το σχέδιο βρέθηκε σε φάκελο δικαστηρίου στην Άγκυρα, πιθανόν γιατί ο εισαγγελέας ξέχασε να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προτού τα υποβάλει στο δικαστήριο. Το έγγραφο δεν έχει λεπτομέρειες σχετικά με λεπτομέρειες, εκτός από το όνομα και την ημερομηνία.

Image
Σχεδιο για εισβολή στη Ελλάδα

Την Δευτέρα η κρίσιμη συνάντηση Ερντογαν - Μητσοτάκη

Σε κάθε περίπτωση αύριο (14/6) συναντώνται στις Βρυξέλλες Μητσοτάκης - Ερντογάν κάτι που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το εάν το μορατόριουμ των τελευταίων μηνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο θα έχει διάρκεια.

Η ελπίδα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να αποτελέσει το τρίτο ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν την αρχή μιας νέας, περισσότερο σταθερής σχέσης Αθήνας - Άγκυρας. Για το σκοπό αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται σε αυτή τη συνάντηση με μια διπλή στόχευση: αφενός, να υπενθυμίσει στον Τούρκο πρόεδρο πως η Αθήνα έχει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και όρια, τα οποία πολλές φορές προσπάθησε να ξεπεράσει η τουρκική ηγεσία τους τελευταίους 16 μήνες. Αφετέρου, να καλλιεργήσει τη θετική ατζέντα των δυο χωρών που προβλέπει συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η εκπαίδευση και η τεχνολογία και αριθμεί περίπου 25 διαφορετικά κοινά «πρότζεκτς» για τα δυο κράτη.

Το τετ-α-τετ των δυο ηγετών

Παρά το ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα συμμετέχουν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όσο και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η συνεννόηση των δυο πλευρών προβλέπει συζήτηση των δυο χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων, με αποκλειστικό στόχο να βρουν οι δυο άνδρες ένα πολιτικό modus operandi που θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική εξομάλυνση των σχέσεων στο πεδίο παρά τις πραγματικές διαφωνίες. Μια πρόγευση των όσων αναμένεται να πει ο Πρωθυπουργός στον πρόεδρο Ερντογάν έδωσε την Παρασκευή στη διάρκεια της συμμετοχής του στη Διάσκεψη των Med-7 που έλαβε χώρα στην Αθήνα: «Θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω τον πρόεδρο Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα», είπε ο Πρωθυπουργός.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Τουρκία #Αρμενία #Ελλάδα #Κυριάκος Μητσοτάκης