Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

NASA: Φωτογραφία γαλαξία που κρύβει μαύρη τρύπα - Την έβγαλε το Hubble

Μία μοναδική φωτογραφία από τον γαλαξία τύπου Σίφερτ «NGC 3254» που ενδεχομένως στο κέντρο του να κρύβει μία... τεράστια μαύρη τρύπα δημοσίευσε η NASA (Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος)

Ουρανός (Πηγή: Pixabay)
Ουρανός (Πηγή: Pixabay)

Μία μοναδική φωτογραφία από τον γαλαξία τύπου Σίφερτ «NGC 3254» που ενδεχομένως στο κέντρο του να κρύβει μία... τεράστια μαύρη τρύπα δημοσίευσε η NASA (Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος). Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που μετά το υπέροχο στιγμιότυπο... τυφλώθηκε και αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα.

Διαβάστε ακόμη: NASA: Οι πρώτες κοντινές φωτογραφίες του δορυφόρου... μαμούθ του Δία, Γανυμήδη

Ο γαλαξίας «NGC 3254» βρίσκεται σε απόσταση 118 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη γη και ανακαλύφθηκε στις 13 Μαρτίου 1785 από τον Βρετανό αστρονόμο, Ουίλιαμ Χέρσελ. Ο NGC 3254 ανήκει στην κατηγορία των γαλαξιών Σίφερτ που ως επί το πλείστων είναι σπειροειδείς ή ραβδωτοί και εκτιμάται ότι αποτελούν το 10% των γαλαξιών του σύμπαντος. Περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα γαλαξία.

Οι νέες παρατηρήσεις και εικόνες του Hubble στον NGC 3254 δείχνουν ότι το κέντρο του γαλαξία είναι εξαιρετικά ενεργό. Παράγει ενέργεια περισσότερη από όση όλος ο υπόλοιπος γαλαξίας γεγονός που δεν συναντάται εύκολα και χρήζει φυσικά προσοχής και μελέτης από τους ειδικούς.

Μαύρες τρύπες

Η NASA με ανακοίνωση της αναφέρει ότι όπως συμβαίνει και σε άλλους γαλαξίες Σίφερτ έτσι και σε αυτόν πιθανότατα στο κέντρο του υπάρχει μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα. Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες έχουν μάζα από ένα εκατομμύριο ως ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από αυτή μιας συμβατικής μαύρης τρύπας. Αυτό σημαίνει πώς όταν μια τέτοια τρύπα είναι ενεργή η ενέργεια που παράγει είναι κολοσσιαία.

Οι επιστήμονες καλούνται τώρα να εξηγήσουν την αιτία του φαινομένου και αυτό πράγματι οφείλεται σε μια γιγάντια μαύρη τρύπα ή αν συμβαίνει κάτι άλλο.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#NASA

Best of Internet