Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πλανήτης πλήττεται από τις υψηλές θερμοκρασίες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που προκάλεσαν οι άνθρωποι, και οι επιστήμονες εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τα επόμενα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες σε όλο τον κόσμο βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις του εν λόγω φαινομένου. Τα καλοκαίρια, αλλά πλέον και οι χειμώνες γίνονται όλο και πιο ζεστοί.

Διαβάστε ακόμηΑρκούδα με τα μωρά της είπαν να «ξεσκάσουν» από τον καύσωνα βουτώντας σε πισίνα

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εκεί οι θερμοκρασίες έσπασαν το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου.

Συγκεκριμένα, στο Λίτον του Καναδά η θερμοκρασία έφτασε τους 49,5 βαθμούς. Αυτό το νούμερο αποτελεί ρεκόρ, ξεπερνώντας τους 47,2 βαθμούς που είχαν σημειωθεί στο παρελθόν στο Λας Βέγκας. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι «οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τα ιστορικά γεγονότα».

Πόλεις που βρίσκονται νότια του Βανκούβερ, όπως το Πόρτλαντ στο Όρεγκον και το Σιατλ στην Ουάσινγκτον, γνωστές για το κρύο και υγρό κλίμα τους πλήττονται απο την υπερβολική ζέστη. Οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ από το 1940, οπότε και ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία. Σε πολλές περιοχές  οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έλιωσαν την άσφαλτο. 

Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 46,1 Βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6° Κελσίου σε αυτό του Σιάτλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).

Λιώνει η άσφαλτος στο Όρεγκον

Μετά από τρεις ημέρες καύσωνα, οι υπεύθυνοι στο Όρεγκον φοβούνται για την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών. Μία μετά την άλλη, οι πόλεις απαγορεύουν τα πυροτεχνήματα, προσπαθώντας να εμποδίσουν τυχόν φωτιές στις 4 Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Τα media στο Πόρτλαντ δημοσίευσαν φωτογραφίες με την άσφαλτο να λιώνει και να «ανοίγει» όπως γίνεται μετά από ισχυρούς σεισμούς, ενώ ανακοινώθηκε η διακοπή της λειτουργίας του τραμ, καθώς έλιωσαν τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος.

https://twitter.com/wsdot_north/status/1409540967753936897?ref_src=twsrc^tfw

Πάνω από 230 νεκροί στον Καναδά

Σχεδόν 50 Βαθμούς Κελσίου έδειξε χθες ο υδράργυρος στη Βρετανική Kολούμπια με το φονικό κύμα καύσωνα να συνεχίζει να πλήττει την επαρχία του Καναδά από την περασμένη Παρασκευή οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον 233 ανθρώπων.

Οι ιατροδικαστές συλλέγουν τώρα πληροφορίες για να προσδιορίσουν τα αίτια θανάτου και αν ο καύσωνας, όπως επισημαίνουν, έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο.

Η έκθεση των ατόμων στον καύσωνα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα, βρέφη και μικρά παιδιά όπως και άτομα με χρόνια νοσήματα.

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι πέθαναν αιφνιδίως μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης στην περιοχή του Βανκούβερ, μια απότομη αύξηση του ποσοστού θνητότητας που πιθανότατα συνδέεται με το κύμα καύσωνα, ανακοίνωσε σήμερα η καναδική ομοσπονδιακή αστυνομία.

Έχουν εξαντληθεί κλιματιστικά και ανεμιστήρες

Πάντως, «το επικίνδυνο και ιστορικό κύμα ζέστης θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα», ανακοίνωσε η υπηρεσία Περιβάλλοντος του Καναδά εκδίδοντας προειδοποιήσεις για τις επαρχίες Βρετανική Κολούμπια και Αλμπέρτα.

Τα στοκ κλιματιστικών και ανεμιστήρων έχουν εξαντληθεί στην περιοχή και ορισμένες πόλεις ανακοίνωσαν πως ανοίγουν κλιματιζόμενους χώρους τους στους πολίτες. Η εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19 ακυρώθηκε σε πολλές περιοχές και σχολεία έκλεισαν.

Σιβηρία: Πρωτοφανής καύσωνας με 48 βαθμούς

Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα δεν πλήττει μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Σαρώνει για δεύτερη χρονιά και τον αρκτικό κύκλο. Οι υψηλές θερμοκρασίες που κατέγραψε η Σιβηρία έσπασαν κάθε ρεκόρ προκαλώντας έντονη ανησυχία στους επιστήμονες.

Από τους -48 βαθμούς κελσίου που φτάνει ο υδράργυρος υπό κανονικές συνθήκες τον χειμώνα… Στους 48 βαθμούς κελσίου… στη Βέρχογιανσκ, που είναι η πιο παγωμένη πόλη της Σιβηρίας.

Κάθε προηγούμενο έσπασε το ρεκόρ ζέστης στον Αρκτικό κύκλο την προηγουμένη εβδομάδα. Το θερμόμετρο έδειξε 28 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Η πόλη μάλιστα κατέχει και το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας στον πλανήτη με -67,8 βαθμούς Κελσίου.

Οι εικόνες από τους δορυφόρους του προγράμματος Κοπέρνικος αποτυπώνουν «στα κόκκινα» πολλές από τις πόλεις της Σιβηρίας με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 35°C έως 48°C στο επίπεδο του εδάφους.

«Βράζει» η Σικελία - Μέχρι και τους 46 βαθμούς η θερμοκρασία

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Κάτω Ιταλία, ενώ το θερμόμετρο αναμένεται να αγγίξει τους 46 βαθμούς στην Σικελία. Στη δε Καλαβρία και στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, αύριο και μεθαύριο, σύμφωνα με τις προβλέψεις θα καταγραφούν 41 βαθμοί.

Παράλληλα, σε μεγάλες πόλεις όπως την Ρώμη, το Μιλάνο, την Βενετία, το Τορίνο και την Φλωρεντία, η υγρασία αγγίζει το 80%, προκαλώντας άπνοια, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Οι ιταλοί γιατροί συνεχίζουν να συμβουλεύουν τους ηλικιωμένους και όσους πολίτες υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι, κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την Ελλάδα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.