Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Κρητικός Γιώργος Σταθάκης, είχε βάλει στόχο να γράψουν οι εφημερίδες γι’ αυτόν. Στις 5 Ιουλίου του 1930, αποφάσισε να βουτήξει στους καταρράκτες του Νιαγάρα με βαρέλι!  Ο Γιώργος Σταθάκης ήταν μάγειρας από την Κρήτη που είχε ταξιδέψει στην Αμερική, κατοικούσε στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και εργαζόταν σε εστιατόριο.

Διαβάστε επίσης: Η πραγματική ιστορία της Γέφυρας του ποταμού Κβάι που βομβαρδίστηκε σαν σήμερα 24 Ιουνίου

Ήταν επίδοξος συγγραφέας και ως χαρακτήρας εκκεντρικός και περίεργος. Ήταν ένας άνθρωπος που έψαχνε τρόπο να προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, με σκοπό να προωθήσει τη δουλειά του.

Η ιδέα του ήταν να κατασκεύαζε ένα βαρέλι, για να πέσει από τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Την εποχή εκείνη μια ανάλογη πράξη ήταν αρκετά δημοφιλής. Στις 5 Ιουλίου ο 46χρονος άνδρας πραγματοποίησε το μεγάλο του εγχείρημα. Θεωρήθηκε γεγονός ξεχωριστής σημασίας και ακόμα και δημοσιογράφοι των «New York Times» περίμεναν πλάι στους διάσημους καταρράκτες, να δουν τον Σταθάκη να πέφτει.

Για την κατασκευή του βαρελιού, ο Σταθάκης, χρειάστηκε ξύλο από δρυ, ατσάλι, σανίδες και φελλό. Με πολύ προσεκτική μελέτη, κατασκεύασε ένα πολύ ανθεκτικό βαρέλι, ενώ, ο ίδιος θα δενόταν πάνω σε ένα ειδικό στρώμα ελατηρίων, προκειμένου να αποφύγει τους κραδασμούς. Ο Γιώργος Σταθάκης επέλεξε να τοποθετήσει μέσα στο βαρέλι μια μόνο φιάλη οξυγόνου, πράγμα που θα ήταν μοιραίο για τη συνέχεια.

Ημέρα Σάββατο, στις 14.30 το μεσημέρι, ο Σταθάκης ρίχνεται στα ορμητικά νερά του Νιαγάρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, δεν είχε πρόβλημα να πεθάνει και να γίνει «θυσία» στην ομορφιά των καταρρακτών. Μπήκε στο βαρέλι, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους και οι βοηθοί του σφράγισαν το πορτάκι. Μαζί του πήρε και το κατοικίδιό του, μια χελώνα με το όνομα Sonny, που, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν 150 χρονών.

Την επομένη φάνηκε το βαρέλι!

Στην περιοχή, είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου, για να παρακολουθήσουν με αγωνία την παράτολμη ενέργεια του Κρητικού. Μαζί με τον κόσμο, στην ακτή, περίμενε και ένας ειδικός που είχε προσλάβει ο Σταθάκης, προκειμένου να ανακτήσει το βαρέλι. Μια βάρκα έσυρε το βαρέλι στο ποτάμι, το άφησε να το παρασύρει το ρεύμα και αυτό ήταν… Οι ώρες περνούσαν και το βαρέλι δε φαινόταν πουθενά. Την επόμενη μέρα το χάραμα, εθεάθη το βαρέλι κοντά στο Falls View Bridge. 4 ώρες χρειάστηκαν για την ανάκτηση του βαρελιού. Οι ελπίδες για να βρεθεί ο Σταθάκης ζωντανός είχαν χαθεί. 

Το βαρέλι είχε παγιδευτεί πίσω από τους καταρράκτες καθιστώντας αδύνατο για τους βοηθούς του να πλησιάσουν και να τον απεγκλωβίσουν. Ο ίδιος επέζησε μεν της πτώσης, όμως, δεν κατάφερε να απεγκλωβιστεί, με αποτέλεσμα να παλεύει για τη ζωή του. Ο κρητικός μάγειρας πέθανε από ασφυξία. Λίγο πριν μπει στο βαρέλι είχε δηλώσει: «Εάν δεν βγω σε τρεις ώρες τότε δεν θα υπάρχει λόγος να συνεχίσω να ζω έτσι κι αλλιώς». Για την Ιστορία καταγράφουμε ότι ο Sonny, η χελώνα ξεπέρασε τα 150 χρόνια. Βγήκε από το βαρέλι ζωντανή!

Ο Σταθάκης δεν ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε να πραγματοποιήσει τέτοιο εγχείρημα. Πριν από αυτόν η Annie Edisson Taylor, που το επιχείρησε με επιτυχία στις 24 Οκτωβρίου του 1901. Η πτώση με βαρέλι από τους καταρράκτες έγινε της μόδας, πράγμα που οδήγησε την καναδική κυβέρνηση να τιμωρεί τους επίδοξους καταδύτες με πρόστιμα και ποινές φυλάκισης. Ωστόσο ακόμη και σήμερα τους υπάρχουν τολμηροί που δεν διστάζουν να αψηφήσουν τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του ποταμού Νιαγάρα, που όπως υπολογίζεται, γκρεμίζουν 168.000 κυβικά μέτρα νερού ανά λεπτό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA