Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε τον Μελίχ Μπουλού από τα καθήκοντά του ως πρύτανη του πανεπιστημίου του Βοσπόρου, ένα από τα πιο περίβλεπτα της Τουρκίας, ο διορισμός του οποίου είχε προκαλέσει διαδηλώσεις για μήνες κατά τις οποίες είχαν συλληφθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

Διαβάστε ακόμη: Κύπρος: Τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ σε σκάφος του Λιμενικού

Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται σε προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε αυτό δεν αναφέρεται ο λόγος για την αλλαγή ή περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο διορισμός του Μπουλού, ακαδημαϊκού και πρώην πολιτικού υποψηφίου, στη θέση αυτή στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου είχε επικριθεί ως αντιδημοκρατικός και οι διαδηλώσεις που έγιναν από τις αρχές του Ιανουαρίου επεκτάθηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα και σε άλλες πόλεις.

Ο καθηγητής Μελίχ Μπουλού στις 2 Ιανουαρίου είχε διοριστεί με προεδρικό διάταγμα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεις του προσωπικού και των φοιτητών. Ο διορισμός του και όχι η εκλογή του πρύτανη από το ίδιο το ίδρυμα θεωρήθηκε σκανδαλώδης παρέμβαση στο έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας από τον Τούρκο πρόεδρο. Ο Μπουλού ήταν ο πρώτος πρύτανης που διορίστηκε χωρίς να εκλεγεί από τη σύγκλητο του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, του σημαντικότερου πανεπιστημίου της χώρας.

Οι αντιδράσεις των φοιτητών που έφεραν την καρατόμησή του

Από τον Ιανουάριο, σχεδόν κάθε εβδομάδα, ομάδα πανεπιστημιακών στέκονταν όρθιοι με γυρισμένη την πλάτη προς το κτίριο της πρυτανείας, σε ένδειξη αποδοκιμασίας του πρύτανη, ενώ υπήρχαν δεκάδες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των φοιτητών του Βοσπόρου, που είχαν προκαλέσει την παρέμβαση της αστυνομίας.

 Ο Μπουλού είχε κατηγορηθεί επίσης για λογοκλοπή, καθώς τμήματα της διδακτορικής του διατριβής είχαν αντιγραφεί από επιστημονικά άρθρα άλλων καθηγητών

Ο κ. Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξή του είχε υποστηρίξει απόλυτα την επιλογή του διορισμού του Μελίχ Μπουλού και είχε τονίσει πως «ο ίδιος ανέλαβε τα καθήκοντά του για να ανορθώσει το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Κάποιοι στα τηλεοπτικά δίκτυα ζητούν την παραίτηση του κ. Μπουλού. Αν είχαν τη δύναμη, θα ζητούσαν και τη δική μου παραίτηση».

Η επίθεση προς την Ελλάδα 

 Σε τηλεοπτική συνέντευξη το 2019 είχε προτείνει να προκληθεί ένα «μικρής κλίμακας» επεισόδιο με την Ελλάδα για να προβληθεί η δύναμη του τουρκικού ναυτικού.

«Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προβληθούν. Όπως το ότι δεν είμαστε πλέον η παλιά Τουρκία και το ποια είναι σήμερα η δύναμη της νέας Τουρκίας. Αυτό που αποκαλούμε hard power, δηλαδή, πρέπει να δείξουμε τα δυνατά στοιχεία της ισχύος μας. Ως πρώην στέλεχος της αμυντικής βιομηχανίας, ερεύνησα τη θέση του ναυτικού ως όπλο. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ναυτικό τόσο ισχυρό όσο το δικό μας στην περιοχή. Ούτε το ισραηλινό ούτε το αιγυπτιακό ναυτικό. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να κινήσει τα πλοία της. Δεν υπάρχει δύναμη γύρω μας με ένα ναυτικό τόσο δυνατό όσο το δικό μας. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να τονιστεί. Διότι όταν καθίσουμε στο τραπέζι, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Τούρκοι έχουν ένα πολύ δυνατό ναυτικό. Ίσως πρέπει να δείξουμε μερικές εικόνες. Για παράδειγμα, να εκτοξευτεί ένας πύραυλός μας σε ένα επεισόδιο μικρής κλίμακας, πλήττοντας ένα (ελληνικό) πλοίο, ώστε όλοι να το δουν», είχε προτείνει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA