Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα: Ηρωικό έπος το 1974 - Δεν θα περιμένουμε 50 χρόνια για το Κυπριακό

Σε μία προκλητική ομιλία με εθνικιστικές κορώνες στη βουλή του ψευδοκράτους, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «ηρωικό έπος» του 1974, την εισβολή στην Κύπρο

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα (Πηγή: Associated Press)
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα (Πηγή: Associated Press)

Σε μία προκλητική ομιλία με εθνικιστικές κορώνες στη βουλή των κατεχομένων, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «ηρωικό έπος» του 1974, την εισβολή στην Κύπρο και επεσήμανε πως «δεν θα περιμένουμε άλλα 50 χρόνια για το Κυπριακό». «Ο Τούρκος κρατά τον λόγο του αλλά ο Έλληνας δεν τον κρατά», τόνισε.

«Σήμερα, διακηρύσσουμε και πάλι σε ολόκληρο τον κόσμο την αιώνια και παντοτινή αδελφοσύνη μας, η οποία αντλεί τη δύναμή της από το αίμα των ηρώων μας, μεταξύ της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου”, είτε το θέλουν είτε όχι», είπε στην αρχή της ομιλίας του.

Συνεχίζοντας την εμπρηστική ρητορική και σε μία προσπάθεια εργαλειοποίησης του Κυπριακού, ο Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε πως «η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν με μια θετική ατζέντα, αλλά η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί λύση». «Η ελληνική πλευρά προσποιείται ότι υπερασπίζεται μια ομοσπονδία για το νησί. Ωστόσο, παρά τις προδοσίες, δεν θα περιμένουμε να περάσουν άλλα πενήντα χρόνια χωρίς μια κατάλληλη λύση», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τη Daily Sabah.

«Ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο εισβολέας στο νησί», είπε ο Ερντογάν συμπληρώνοντας ότι η «ΕΟΚΑ και όσοι ακολούθησαν αυτήν την αντίληψη δεν είδαν ποτέ ισότιμους τους τουρκοκύπριους. Δεν υπήρχε τίποτα που δεν συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις. Τα φρούδα όνειρα της ελληνοκυπριακής πλευράς, που συνεχίζουν να βλέπουν τους τουρκοκύπριους ως μειονότητα, έφεραν αδιέξοδο».

Δύο κράτη στην Κύπρο

Εξέφρασε τη στήριξή του στην πρόταση του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών στο νησί. «Στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και λαοί, η διεθνής κοινότητα αργά ή γρήγορα θα το δεχτεί. Δεν εποφθαλμιούμε κανενός γη και δικαιώματα», τόνισε. Αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ισχυρίστηκε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε όλες τις προτάσεις της Άγκυρας για «δίκαιη», όπως την αποκάλεσε, κατανομή του φυσικού πλούτου. Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές κατά των ΗΠΑ, λέγοντας ότι έχουν ενοχληθεί από τις τουρκικές κινήσεις στο Κυπριακό, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι δεν κρατάει τον λόγο της.

Τα «καλά νέα»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στα «καλά νέα», που είχε προαναγγείλει πριν μερικές μέρες. Εν τέλει αποδείχτηκε... άνθρακες ο θησαυρός αφού τα «καλά νέα» ήταν η κατασκευή ενός νέου προεδρικού συγκροτήματος, με μέγαρο, κτήριο για το κοινοβούλιο και κήπο. Μάλιστα χαρακτήρισε το λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο» του ψευδοκράτους «παράπηγμα (φαβέλα) που ξέμεινε από τους Άγγλους». «Πιστεύω ότι πρέπει να μετατρέψουμε αυτό το ιστορικό κτήριο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Κύπρου σε μουσείο και να το αφήσουμε στις επόμενες γενιές», είπε σύμφωνα με το Anadolu.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν #Κύπρος #Τουρκία #Κυπριακό #Κατεχόμενα