Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό έχει πλέον διαμορφωθεί στο Αφγανιστάν καθώς οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν τη μία πόλη μετά την άλλη και ήδη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ εξαπλώνεται και η πείνα. Οι περισσότεροι αναζητούν καταφύγιο στην Καμπούλ. Μιλώντας στο BBC, ένας 35χρονος είπε ότι «δεν έχουμε ούτε να αγοράσουμε ψωμί ή να πάρουμε φάρμακα για τα παιδιά μας».  Η Γερμανία καλεί τους πολίτες της να φύγουν από τη χώρα και το ίδιο γίνεται και με τους Βρετανούς υπηκόους

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη Πουλ- ι- Αλάμ, πρωτεύουσα της κεντρικής επαρχίας Λόγκαρ στο Αφγανιστάν, η οποία βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Καμπούλ. Οι αντάρτες κρατούν αιχμαλώτους τον κυβερνήτη και τον επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της πόλης, αφού κατέλαβαν πολλά κυβερνητικά κτήρια, σύμφωνα με το μέλος του τοπικού συμβουλίου Χασιμπουλάχ Στανακζάι. Η επαρχία αυτή έχει περίπου 120.000 κατοίκους.

Κατέλαβαν και την Κανταχάρ

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Κανταχάρ. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν και πλέον οδεύουν προς την πρωτεύουσα Καμπούλ. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι η γρήγορη πτώση των μεγάλων πόλεων δείχνει πως οι Αφγανοί καλωσορίζουν την ισλαμιστική οργάνωση. Πρόσθεσε ότι «εμείς δεν θα κλείσουμε την πόρτα στην πολιτική πορεία».

https://twitter.com/VqvYvrHRvcAsE9C/status/1425857328767774729?ref_src=twsrc^tfw

ΟΗΕ: Έρχεται ανθρωπιστική κρίση

Για ανθρωπιστική καταστροφή στο Αφγανιστάν καθώς η προέλαση των Ταλιμπάν έχει αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ εξαπλώνεται και η πείνα, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. «Κοιμούνται στο ύπαιθρο, σε πάρκα και δημόσιους χώρους», εξήγησε ο Γενς Λέρκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).  Από την πλευρά του το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για μια ανθρωπιστική καταστροφή.

«Προετοιμαζόμαστε για μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε η Τρέισι βαν Χέρντεν μεταβατική διευθύντρια της οργάνωσης για το Αφγανιστάν. «Τρομοκρατημένες οικογένειες καταφεύγουν στην Καμπούλ τις τελευταίας ημέρες. Οι καταυλισμοί είναι γεμάτοι και τα παιδιά κοιμούνται έξω. Οικογένειες δίνουν μάχη για να βρουν τροφή. Φοβόμαστε ότι η κατάσταση αυτή εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα με πρωτόγνωρους ρυθμούς», είπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA