Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Καμπούλ έχει περάσει από το μεσημέρι της Κυριακής στα χέρια των Ταλιμπάν που μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες κατέλαβαν όλες τις μεγάλες πόλεις συναντώντας ελάχιστη αντίδραση και πλέον ετοιμάζονται να αναλάβουν την εξουσία στο Αφγανιστάν. Από την πρώτη στιγμή οι αξιωματούχοι τους κάνουν λόγο για ειρηνική μετάβαση και έχουν ενημερώσει άλλωστε πως δεν θα πειράξουν τους πολίτες και θα προστατεύσουν ελευθερίες.

Διαβάστε ακόμη: Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν η Καμπούλ - Εγκαταλείπουν τη χώρα οι ξένοι

«Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες, ιδίως στην πόλη της Καμπούλ, ότι οι ιδιοκτησίες τους, οι ζωές τους είναι ασφαλείς», τόνισε ο εκπρόσωπος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. «Η ηγεσία μας έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ, όχι να εισέλθουν στην πόλη. Αναμένουμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Ταλιμπάν αναμένουν αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Οι αντιδράσεις από ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν αρχίσει και αποχωρούν από τη χώρα, καθώς μεταφέρθηκαν σε ασφαλές αεροδρόμιο και επιστρατεύθηκαν αμερικανικά ελικόπτερα για τη μεταφορά τους. Ωστόσο είναι απίθανο να αλλάξουν τη στρατιωτική στρατηγική τους στην Καμπούλ, εκτός αν οι Ταλιμπάν επηρεάσουν την εκκένωση της πρεσβείας, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι στιγμής δει τους Ταλιμπάν να εισέρχονται στην Καμπούλ με σημαντικές δυνάμεις.

Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης, είπε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή η Γερμανία έκλεισε την πρεσβεία της στην Καμπούλ. «Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται δραματικά. Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ έκλεισε από τις 15 Αυγούστου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του.

Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσαν τα βρετανικά ΜΜΕ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα συγκαλέσει εκτάκτως εντός της εβδομάδας το κοινοβούλιο της χώρας, οι εργασίες του οποίου έχουν διακοπεί λόγω του καλοκαιριού, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Εξάλλου όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, Σε σημείωμα του, το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε πως «λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας στο Αφγανιστάν, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για να προγραμματιστεί η επιστροφή του προσωπικού της ιταλικής πρεσβείας στην Καμπούλ στην Ιταλία».

Η Ρωσία δεν προβλέπει να εκκενώσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ, δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Ζαμίρ Καμπούλοφ δήλωσε πως βρίσκεται «σε απευθείας επαφή» με τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ και πρόσθεσε πως οι υπάλληλοι της πρεσβείας εξακολουθούν να εργάζονται με «ηρεμία».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA