Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζουν οι νατοϊκές χώρες την επιχείρηση εκκένωσης όλων των πολιτών που εγκλωβίστηκαν στην Καμπούλ, του Αφγανιστάν, μετά την επέλαση των Ταλιμπάν. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Ρόιτερς ανέφερε ότι πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσω αεροπλάνων που καταφθάνουν στην αφγανική πρωτεύουσα. Τα πλήθη των Αφγανών που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την χώρα τους συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο το οποίο βρίσκεται κάτω από αμερικανική διοίκηση. Σημειώνεται ότι ο εναέριος χώρος της Καμπούλ βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του αμερικανικού στρατού.https://twitter.com/Ruptly/status/1428565418709454861?ref_src=twsrc^tfw

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου μονάχα την Πέμπτη οι ΗΠΑ απομάκρυναν περίπου 3.000 ανθρώπους. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομάκρυναν περίπου 3.000 ανθρώπους από το Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι με 16 πτήσεις C-17», δήλωσε σήμερα ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι σχεδόν 350 ήταν Αμερικανοί πολίτες. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, οι «Times» του Λονδίνου αναφέρουν σήμερα πως η Βρετανία θα πραγματοποιήσει σε πέντε ημέρες την τελευταία πτήση αποχώρησης από την Καμπούλ βάσει ενός επιταχυμένου χρονοδιαγράμματος για την έξοδο από το Αφγανιστάν. Αυτή την εβδομάδα γνωστοποιήθηκε στους υπουργούς πως η τελευταία πτήση απομάκρυνσης ανθρώπων μπορεί να χρειαστεί να αναχωρήσει την Τρίτη, πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων στις 31 Αυγούστου, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές.

Φόβοι των ΗΠΑ για εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης

Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί ότι μπορεί να διαπραχθεί τρομοκρατική ενέργεια στο Αφγανιστάν από κάποια οργάνωση όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), που είναι «ορκισμένος εχθρός» των Ταλιμπάν, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News χθες Πέμπτη 19 Αυγούστου. Ο κ. Σάλιβαν δήλωσε ανέφερε ότι η απομάκρυνση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν είναι «επιχείρηση που ενέχει κίνδυνο», καθώς εγείρονται ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν να επιτρέπουν ασφαλή διέλευση προσώπων που κατευθύνονται στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ και άλλα απρόοπτα, όπως ενδεχόμενη επίθεση οργανώσεων από το ΙΚΧ. «Ένα από τα ενδεχόμενο στα οποία εστιάζουμε (...) είναι η πιθανότητα να διαπραχθεί τρομοκρατική ενέργεια από κάποια οργάνωση όπως το ΙΚΧ, το οποίο φυσικά είναι ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν» και «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των ανθρώπων στα αεροπλάνα», είπε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής κυβέρνησης. Ακόμα σημείωσε πως δεν είναι σαφές πόσοι ακόμη Αμερικανοί βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται να επιβιβάσει κάθε πολίτη της χώρας που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα σε αεροσκάφος. Προειδοποίησε ωστόσο πως η κατάσταση είναι ρευστή.

Οι Ταλιμπάν σκότωσαν συγγενή δημοσιογράφου της Deutsche Welle

Συγγενής ενός δημοσιογράφου που εργάζεται για το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle έπεσε νεκρός από σφαίρες μαχητών Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μετέδωσε χτες, Πέμπτη (19/8) το τηλεοπτικό δίκτυο. Οι Ταλιμπάν πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι στο δυτικό Αφγανιστάν αναζητώντας τον δημοσιογράφο, που εργάζεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ένα δεύτερο μέλος της οικογένειάς του τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση. Άλλοι συγγενείς του άνδρα κατάφεραν να τραπούν σε φυγή την τελευταία στιγμή και διαφεύγουν, σύμφωνα με την Deutsche Welle. «Η δολοφονία ενός στενού συγγενή ενός εκ των συντακτών μας από τους Ταλιμπάν είναι απίστευτα τραγική και δείχνει τον οξύ κίνδυνο που διατρέχουν όλα τα μέλη του προσωπικού μας και οι οικογένειές τους στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο διευθυντής του δικτύου Πέτερ Λίμπουργκ. «Οι Ταλιμπάν προφανώς διεξάγουν ήδη μια οργανωμένη αναζήτηση για δημοσιογράφους στην Καμπούλ και επίσης στις επαρχίες», πρόσθεσε. «Ο χρόνος εξαντλείται!».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA