Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ημερολόγιο έγραφε 5 Σεπτεμβρίου του 1972. Ήταν η πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που η Γερμανία - η Δυτική Γερμανία τότε - είχε την ευκαιρία να εξιλεωθεί – κατά κάποιον τρόπο – για τα λάθη του παρελθόντος, διοργανώνοντας άψογους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν τα κατάφερε! Ακόμα και τότε, 27 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου το αίμα και ο θάνατος στιγμάτισαν τους Γερμανούς!

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα 14 Ιουλίου 1943: Ο Λουτζ Λονγκ, αντίπαλος και φίλος του Τζέσε Όουενς, οδηγείται στο θάνατο από το μίσος του Χίτλερ

Το 1972 έμεινε στη μνήμη ως η χρονιά που 9 Ισραηλινοί αθλητές - και ένας Γερμανός αστυνομικός - σκοτώνονται από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» κατά τη διάρκεια επίθεσης και ομηρείας στο Ολυμπιακό Χωριό. 

Η Σφαγή του Μονάχου, όπως καταγράφεται στα βιβλία της Ιστορίας, προκλήθηκε δυστυχώς (και) από την απειρία των Γερμανικών Αρχών σε ανάλογες κρίσεις. 

https://www.youtube.com/watch?v=BGTFn25clr4

Ανησυχούσαν οι Ισραηλινοί, αλλά…

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972 βρίσκονταν στη δεύτερη εβδομάδα διεξαγωγής τους. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Δυτικής Γερμανίας είχε δημιουργήσει μία φιλική ατμόσφαιρα στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου, με σκοπό να διαγραφούν οι μνήμες της στρατοκρατικής εικόνας της Γερμανίας

Η απουσία ένοπλης ασφάλειας είχε ανησυχήσει τον αρχηγό της αποστολής του Ισραήλ, Σμουέλ Λάλκιν, πριν ακόμα η ομάδα του φθάσει στο Μόναχο. Σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους αργότερα, ο Λάλκιν είπε πως είχε εκφράσει την ανησυχία του στις αρμόδιες Αρχές σχετικά με τα καταλύματα της αποστολής. Οι Ισραηλινοί είχαν φιλοξενηθεί σε σχετικά απομονωμένο τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, σε μικρό κτήριο κοντά στην πύλη. Οι φόβοι των Ισραηλινών επιβεβαιώθηκαν: Οχτώ τρομοκράτες, εκπροσωπώντας ένα παρακλάδι του PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) εισέβαλαν στα διαμερίσματα στα οποία έμεναν οι Ισραηλινοί αθλητές, πριν ξημερώσει η 5η Σεπτεμβρίου 1972. Τότε άρχισε ο εφιάλτης, που κράτησε πάνω από 20 ώρες και κατέληξε σε μία αιματοβαμμένη προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων από τις Αρχές.

Τον ευνούχισαν και τον κακοποίησαν!

Όπως αποκαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια, τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας του Ισραήλ ξυλοκοπήθηκαν και τουλάχιστον ένας από αυτούς ευνουχίστηκε. «Έκοψαν τα γεννητικά του όργανα και τον κακοποίησαν», δήλωσε η σύζυγος του Γιόσεφ Ρομάνο, ενός από τους ομήρους στην εφημερίδα «New York Times». Ο σύζυγός της ήταν πρωταθλητής της άρσης βαρών, ο οποίος πυροβολήθηκε όταν προσπάθησε να σταματήσει τους τρομοκράτες. Μετά, τον ευνούχισαν και τον άφησαν να πεθάνει μπροστά στους υπόλοιπους. 

Άλλοι όμηροι ξυλοκοπήθηκαν και είχαν σοβαρούς τραυματισμούς, μεταξύ άλλων και κατάγματα. Ο Ρομάνο και ένας ακόμη όμηρος πέθαναν στο Ολυμπιακό χωριό. Οι άλλοι εννιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προσπάθειας διαφυγής, όταν οι τρομοκράτες τους μετέφεραν στο αεροδρόμιο. Όταν η γερμανική αστυνομία ενεπλάκη για τη διάσωση των ομήρων στο αεροδρόμιο του Μονάχου, η κατάσταση ξέφυγε με αποτέλεσμα των θάνατο των 9 ισραηλινών αθλητών. 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνεχίστηκαν με απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία ήθελε να δείξει ότι το Ολυμπιακό Κίνημα δεν θα σταματούσε από οποιονδήποτε τρομοκράτη. Το ότι άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, δεν είπε τίποτα στη ΔΟΕ… Άλλωστε τα μέλη της είναι Αθάνατοι, τι να τους πει ο θάνατος;

Δεν έμεινε ούτε ένας ζωντανός!

https://www.youtube.com/watch?v=feIjYUEWVxk

Τον επόμενο μήνα έγινε αεροπειρατεία στην πτήσης 615 της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa και οι Γερμανικές Αρχές άφησαν ελεύθερα τα τρία μέλη του «Μαύρου Σεπτέμβρη» που είχαν συλλάβει κατά τη διάρκεια της αιματηρής σύγκρουσης στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Όμως στα χρόνια που ακολούθησαν οι περισσότεροι – αν όχι όλοι - των εμπλεκόμενων Παλαιστινίων στην τρομοκρατική επίθεση του Μονάχου εντοπίστηκαν και εξοντώθηκαν από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Μεταξύ των ετών 1972 και 1979 περισσότεροι από 20 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν στο πλαίσιο της εξάλειψης του «Μαύρου Σεπτέμβρη». Στην ταινία «Μόναχο» του Στίβεν Σπίλμπεργκ αποτυπώθηκε το γεγονός της εξόντωσης των Παλαιστινίων τρομοκρατών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA