Μενού
  • Α-
  • Α+

Θεωρίες συνωμοσίας. Παντού, πάντα και για κάθε περίσταση. Και μπορεί να συμπληρώνονται 20 χρόνια από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην «καρδιά» των ΗΠΑ, κι ακόμη δεν είχε καθίσει η σκόνη από την κατάρρευση τον Δίδυμων Πύργων, όταν διαδόθηκαν… μέσα από τα ερείπια. Υστερα από 20 χρόνια πολλοί επικαλούνται ακόμα τις θεωρίες συνωμοσίας, που όμως για κάθε μια από αυτές υπάρχει και η απάντηση της αλήθειας. Ας δούμε τι επικαλούνται οι συνωμοσιολόγοι και ποια είναι τα επιχειρήματα των ορθολογιστών.

  • Δείτε ΕΔΩ όλα τα άρθρα για το αφιέρωμα στα 20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου 2001

Δεν ήταν τα αεροπλάνα, αλλά εκρηκτικά που γκρέμισαν του Δίδυμους Πύργους

Η πλέον δημοφιλής θεωρία είναι ότι οι Δίδυμοι Πύργοι ανατινάχθηκαν σκόπιμα από μια σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων. Τα αεροπλάνα που τους χτύπησαν ήταν για… τα μάτια. Τι λένε οι συνωμοσιολόγοι; Τα καύσιμα των αεροπλάνων είναι αδύνατον να προκαλέσουν υψηλές θερμοκρασίες, τέτοιες ώστε να λιώσουν τις χαλύβδινες δοκούς. Αληθεύει αυτό! Οι Δίδυμοι Πύργοι επίσης κατέρρευσαν σχετικά σε ευθεία πορεία προς τα κάτω - κι αυτό δεδομένο - όπως θα γινόταν σε μια ελεγχόμενη κατεδάφιση με εκρηκτικά. Τέλος, ένα τρίτο κτίριο - το «WTC7» - κατέρρευσε, παρά το γεγονός ότι δεν είχε χτυπηθεί από αεροπλάνο. Όπως έχει καταγραφεί, οι είσοδοι και στους δύο Πύργους είχαν υποστεί ορατές ζημιές, όταν οι πρώτοι δημοσιογράφοι έφτασαν στον τόπο του συμβάντος και ενώ τα αεροπλάνα είχαν προσκρούσει δεκάδες ορόφους πιο πάνω.

https://www.instagram.com/p/CTrHyJcqAIY/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τι απαντούν οι «προσγειωμένοι»: Το καύσιμο που χρησιμοποιούν αεροπλάνα σαν εκείνα που έπεσαν στους Δίδυμους Πύργους δεν μπορεί να λιώσει τον χάλυβα, αλλά ανεβάζει τέτοιες θερμοκρασίες ώστε να εξασθενίσει σοβαρά τις χαλύβδινες δοκούς και να τις λυγίσει. (Το σημείο τήξης του χάλυβα είναι 1510 °C. Η θερμοκρασία, η οποία αναπτύσσεται από το καύσιμο των αεροπλάνων είναι μεταξύ 426,6 °C και 815,5 °C). Στη διαδικτυακή πλατφόρμα του επιστημονικού περιοδικού «Popular Mechanics» καταγράφεται ότι στους 600°C ο χάλυβας χάνει περίπου το 50% της αντοχής του και τα καύσιμα των αεροπλάνων ανεβάζουν θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από αυτήν.

Το κτίριο «WTC7» χτυπήθηκε από τα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρεαν και αφέθηκε στην τύχη του, αφού ο κύριος όγκος των πυροσβεστών ήταν απασχολημένος με τους Δίδυμους Πύργους. Όσο για τις εισόδους των κτηρίων; Υπέστησαν ζημιές, επειδή το καύσιμο φλεγόμενο χύθηκε στα φρεάτια των ανελκυστήρων, προκαλώντας ζημιές στα συρματόσχοινα με αποτέλεσμα οι ανελκυστήρες να καταρρεύσουν κι εκείνοι. «Οι πόρτες έσπασαν στις εισόδους, ξεπήδησαν οι φλόγες και οι άνθρωποι κάηκαν», δήλωσε ειδικός μηχανικός στο «Popular Mechanics».

Πύραυλος χτύπησε το Πεντάγωνο και όχι αεροπλάνο

Η θεωρία των συνωμοσιολόγων υποστηρίζει ότι το Πεντάγωνο χτυπήθηκε από πύραυλο, όχι από αεροπλάνο! Ενώ υπάρχει εικόνα καταγεγραμμένη από τις προσκρούσεις των αεροπλάνων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, δεν συμβαίνει το ίδιο με το Πεντάγωνο κάτι που οδηγεί στο να ισχυριστούν κάποιοι ότι το Πεντάγωνο χτυπήθηκε από πύραυλο! Τα στοιχεία που επικαλούνται οι συνωμοσιολόγοι είναι ότι δεν υπάρχουν ευδιάκριτα πλάνα για το χτύπημα του Πενταγώνου. Το βίντεο ασφαλείας από τον χώρο δείχνει θολό λευκό αντικείμενο πριν από την έκρηξη.

Η τρύπα που δημιουργήθηκε στο πλάι του κτιρίου του Πενταγώνου φαινόταν πολύ μικρή για να προκληθεί από ένα «Boeing 757». Η αλήθεια είναι ότι βρέθηκαν συντρίμμια από αεροπλάνο, συμπεριλαμβανομένου και του μαύρου κουτιού. «Έπιασα στα χέρια μου απομεινάρια από τις στολές των μελών του πληρώματος. Μετέφερα με δέος κομμάτια από τα κορμιά τους», δήλωσε εμπειρογνώμονας που περισυνέλλεξε στοιχεία μετά την έκρηξη. Επισημαίνεται επίσης από τους αμφισβητίες της όλης ιστορίας ότι ένα αεροσκάφος που συντρίβεται «δεν προκαλεί στρογγυλή τρύπα με περίγραμμα που μοιάζει βγαλμένο από ταινία κινουμένων σχεδίων σε κτήριο με οπλισμένο σκυρόδεμα».

Η αλήθεια όμως λέει άλλα: Η μία πτέρυγα αποκολλήθηκε όταν το αεροπλάνο έπεσε στο έδαφος και η άλλη συνετρίβη σε μια από τις κολόνες του Πενταγώνου, που είχαν ανακαινιστεί πρόσφατα. Η άτρακτος ήταν «σε κατάσταση που θύμιζε περισσότερο υγρό από μια στέρεη μάζα» λόγω της σφοδρής πρόσκρουσης. Επίσης, αυτή η ευφάνταστη θεωρία παραβλέπει τα φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα πτώματα των επιβατών και του πληρώματος, που βρίσκονταν διάσπαρτα στο σημείο της σύγκρουσης. Ακόμη, χιλιάδες άνθρωποι είδαν το αεροπλάνο να πετά προς το Πεντάγωνο και πολλοί φωτογράφισαν το σκηνικό.

Η πτήση 93 καταρρίφθηκε με εντολή του Μπους

Ένα από τα τέσσερα αεροπλάνα, η «Πτήση 93» της United Airlines, που είχαν καταλάβει οι αεροπειρατές δεν κατάφερε να φτάσει στο στόχο της, με τους επιβάτες να παλεύουν σώμα με σώμα με τους τρομοκράτες και το αεροπλάνο τελικά να συντρίβεται στην Πενσυλβάνια.

Η θεωρία των συνωμοσιολόγων υποστηρίζει ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο και πολλοί ισχυρίζονται ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ

Οι αμφισβητίες της πραγματικότητας λένε ότι ένα στρατιωτικό αεροσκάφος εμφανίστηκε στην ίδια περιοχή που πετούσε η «πτήση 93» και ότι τμήματα του αεροπλάνου της United Airlines βρέθηκαν πολύ μακριά από τον τόπο της σύγκρουσης. Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, έδωσε την εντολή να καταρριφθεί το αεροσκάφος, μετά το χτύπημα των Δίδυμων Πύργων, υποστηρίζουν.

Η πραγματικότητα λέει:  Δεν είναι γνωστό ακριβώς τι συνέβη, αλλά οι ηχογραφημένες συνομιλίες από το πιλοτήριο αποδεικνύουν ότι το σενάριο που παρουσιάζεται στην ταινία «United 93» είναι σχεδόν ακριβές: Οι επιβάτες γνώριζαν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο, οπότε αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να αντισταθούν με ό,τι μέσον είχαν στους αεροπειρατές από το να τους αφήσουν να πετύχουν τον στόχο τους. Πιστεύεται γενικά ότι οι αεροπειρατές έριξαν σκόπιμα το αεροπλάνο, παρά να αφήσουν τους επιβάτες να πάρουν τον έλεγχο. Οι ειδικοί κατέθεσαν ότι η ταχύτητα με την οποία ταξίδευε το αεροπλάνο της «πτήσης 93», δικαιολογεί το γεγονός ότι τα συντρίμμια βρέθηκαν εκατοντάδες μέτρα από το σημείο πρόσκρουσης. Να σημειώσουμε ότι και τα 44 άτομα που επέβαιναν στο αεροπλάνο έχασαν τη ζωή τους ενώ ο στόχος των τρομοκρατών δεν έγινε ποτέ γνωστός.

Εικάζεται, ωστόσο, ότι ήθελαν να κατευθύνουν το αεροσκάφος είτε στον Λευκό Οίκο, στο Καπιτώλιο, στην εξοχική προεδρική κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ στο Μέριλαντ ή μια από τις πολλές πυρηνικές εγκαταστάσεις στα ανατολικά.

Ο Μπους έκανε πως δεν άκουσε τις πληροφορίες της CIA για την επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου 2001

Κάποιοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μπους είχε τις πληροφορίες αλλά γνωρίζοντας ότι μια επίθεση σαν αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 θα έδινε την αφορμή να εισβάλουν στη Μέση Ανατολή, έκανε πως δεν άκουσε, δεν είδε… Υποστηρίζεται, - εκ των υστέρων πάντα - ότι υπήρχαν πολλές προειδοποιήσεις για τρομοκρατική επίθεση και ήδη από το 1998 καταγράφονταν αναφορές για αεροπειρατεία. Οι ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, είχαν σχεδιάσει τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων όχι μεγάλης έντασης με σκοπό να τις αποδώσουν στην Κούβα, ώστε να δικαιολογήσουν εισβολή στο νησί. 

Επίσης κάποιες συναλλαγές με τις μετοχές των εταιρειών American Airlines και United, δηλαδή των δύο εταιρειών, των οποίων τα αεροπλάνα καταλήφθηκαν από τους τρομοκράτες, προκάλεσαν υποψίες. Έγιναν έρευνες από τις Αρχές Ασφαλείας αλλά και από την Επιτροπή Χρηματαγοράς και το FBI χωρίς να προκύψει το παραμικρό στοιχείο. Και ακόμη υποστηρίζεται ότι οι Αρχές χρειάστηκαν πολύ χρόνο (κάτι που χαρακτηρίζεται ύποπτο) για να ενεργοποιηθούν τα ανακλαστικά τους, ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν τα αεροπλάνα είχαν καταληφθεί από τους τρομοκράτες.

Τι «απαντάει» η αλήθεια: Η Επιτροπή που ερεύνησε τα στοιχεία της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να οδηγεί στις εικασίες των συνωμοσιολόγων. Τα αεροπλάνα δεν ήταν δυνατόν να εντοπιστούν αφού είχαν καταληφθεί, καθώς οι τρομοκράτες είχαν απενεργοποιήσει τα όργανα εκπομπής σημάτων. Η Διοίκηση της Αεροδιαστημικής Άμυνας Βόρειας Αμερικής (NORAD) δεν παρακολουθούσε τον εναέριο χώρο πάνω από τις ΗΠΑ εκείνη την εποχή και έπρεπε να περιμένει τηλεφωνικές κλήσεις από τοπικούς, μη στρατιωτικούς, φορείς για να ενημερωθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Όσο για τη σκόπιμη αδιαφορία στις προειδοποιήσεις που έφταναν μήνες πριν, αυτό θεωρήθηκε ανικανότητα και όχι εσκεμμένη υστερόβουλη πράξη.

Μια σχετική προειδοποίηση που είχε φθάσει από τον Αύγουστο απορρίφθηκε από την τότε Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, επειδή δεν ήταν συγκεκριμένη και «δεν ξεκαθάριζε τον τρόπο ή το ενδεχόμενο οι τρομοκράτες να χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα σαν βαλιστικούς πυραύλους»… Ο τότε υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αδιαφόρησε για στοιχεία που αποκάλυπταν πιθανή επίθεση, πιστεύοντας ότι προοριζόταν απλώς για εκτιμηθεί ο τρόπος που θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ. Μια προσομοίωση πολεμικού παιχνιδιού «NORAD», στην οποία ένα αεροπλάνο θα έπεφτε στους τοίχους του Πενταγώνου, απορρίφθηκε ως «μη ρεαλιστική»...

Πύραυλοι παντού, αλλά γίνονται και λάθη καμιά φορά…

Υπάρχει και η θεωρία που υποστηρίζει ότι όχι μόνο το Πεντάγωνο χτυπήθηκε από πύραυλο αλλά και οι Δίδυμοι Πύργοι. Αυτή η θεωρία λέει ότι τα δύο αεροσκάφη που έπληξαν τους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 ήταν στην πραγματικότητα πύραυλοι και οι επιβάτες που έπρεπε να βρίσκονται σε αυτά οδηγήθηκαν κρυφά στην «πτήση 93», η οποία σκόπιμα συνετρίβη μαζί με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και τους αυτόπτες μάρτυρες της προετοιμασίας. Δεν υπάρχει ούτε ένα σοβαρό στοιχείο που να ισχυροποιεί τη θεωρία.

Και η πραγματικότητα είναι ότι: Το μεγαλύτερο επιχείρημα για την ανατροπή των υπερβολικών ισχυρισμών είναι ακριβώς το ίδιο που χρησιμοποιείται για να ανατραπεί η θεωρία ότι οι Αμερικανοί κοσμοναύτες δεν πήγαν στη σελήνη: Μια συγκάλυψη μιας τέτοιας ιστορίας θα ήταν πρακτικά αδύνατη. Όταν εκατοντάδες άνθρωποι θα εργάζονταν μαζί για μια τέτοια επιχείρηση, πώς είναι δυνατόν ένας από αυτούς να μην αποκαλύψει στοιχεία; Τελικά, ακόμη και οι εμπνευστές και υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας μπορεί να παραδεχθούν ότι έχουν κάνει (και) λάθη! Στο ντοκιμαντέρ, όπου παρουσιάζονται όλα τα πιο πάνω στοιχεία καταλήγουν οι δημιουργοί του: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν λάθη στο ντοκιμαντέρ και τα έχουμε αφήσει εκεί, ώστε οι άνθρωποι να μας αμφισβητούν και να κάνουν την έρευνα για τον εαυτό τους»...

Οι Εβραίοι «φταίνε για όλα» και για τους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001... 

Κάποιες θεωρίες συνωμοσίας ενοχοποιούν τους Εβραίους για το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους. Μια από τις αντι-σημιτικές κοινότητες που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις οργανώθηκαν από τη Μοσάντ.

Το σενάριο που υποστηρίζει τη θεωρία είναι ότι 4.000 Εβραίοι απουσίαζαν από τα γραφεία τους στους Δίδυμους Πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση, κυκλοφόρησε η φήμη πως 4.000 Εβραίοι που εργάζονταν στους Δίδυμους Πύργους, ενημερώθηκαν να μην πάνε στις δουλειές τους εκείνη την ημέρα. Ο αριθμός 4.000 προήλθε από δημοσίευμα της «Jerusalem Post», το οποίο ανέφερε «Το (Ισραηλινό) υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει μέχρι στιγμής τα ονόματα 4.000 Ισραηλινών, που πιστεύεται πως βρίσκονταν στη περιοχή του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου και στο Πεντάγωνο τη στιγμή των επιθέσεων». Ε, αυτό ήταν.

Κι επειδή δεν λείπει Εβραίος από θεωρία συνωμοσίας, το σενάριο ήταν εύκολη υπόθεση: Τι λέει δηλαδή η θεωρία; Ότι οι Εβραίοι εκείνη την ημέρα δεν πήγαν στις δουλειές τους, επειδή η Μοσάντ είχε ενημερώσει τις εβραϊκές κοινότητες της Νέας Υόρκης. Μετά το χτύπημα, κυκλοφόρησε λίστα με τα ονόματα των Εβραίων που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων και ουδείς αμφισβήτησε την εγκυρότητά της. Τουλάχιστον 400 Αμερικανοί εβραϊκής καταγωγής και 5 Ισραηλινοί πολίτες συμπεριλαμβάνονται στα θύματα. Τα ονόματα της λίστας αποτελούσαν κάτι λιγότερο από το 10% του συνόλου των θυμάτων εκείνης της ημέρας!

Οι αεροπειρατές δεν σκοτώθηκαν, αλλά τους έβλεπαν στους δρόμους...

Έπειτα από παρέλευση ημερών από την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC αποκάλυψε  τις ταυτότητες των θεωρούμενων ως αεροπειρατών. Αργότερα αποκαλύφθηκε πως πολλοί από τους εμφανιζόμενους στα δελτία ειδήσεων του BBC ήταν ακόμα ζωντανοί. Πολλοί τότε υποστήριξαν ότι οι τρομοκράτες δεν είχαν σχέση με την επίθεση και οι αεροπειρατείες ήταν σκηνοθετημένες. Το BBC απάντησε πως τα ονόματα των αεροπειρατών ήταν κοινά αραβικά ονόματα που μπορεί να τα είχαν πολλοί ομόθρησκοι ή ομοεθνείς τους.

Σύμφωνα με τον Τζον Μπράντλεϊ, τον πρώην διευθυντή της «Arab News» στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, η μόνη δημόσια πληροφορία για τους αεροπειρατές προέκυψε από μια λίστα με ονόματα που δόθηκε από το FBI στις 14 Σεπτεμβρίου του 2001. Όταν το FBI δημοσίευσε φωτογραφίες στις 27 Σεπτεμβρίου, αποκαλύφθηκαν και οι λανθασμένες ταυτότητες. Σύμφωνα με τον Μπράντλεϊ: «όλα είχαν να κάνουν με το χάος που επικράτησε τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση. Αναζητούσαμε τυχαία πανομοιότυπα ονόματα. Στη Σαουδική Αραβία, - λέει ο Μπράντλεϊ - τα ονόματα δύο από τους φερόμενους ως επιτιθέμενους επιτιθέμενους, του Said al-Ghamdi και του Walid al-Shari, είναι «τόσο κοινά όσο ο John Smith στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Μεγάλη Βρετανία».

Οι επικριτές των θεωριών συνωμοσίας και οι απαντήσεις τους

Οι επικριτές των θεωριών συνωμοσίας υποστηρίζουν ότι αυτές είναι μια μορφή έκφρασης, κοινή σε όλη την πορεία της Ιστορίας, που εμφανίζονται κυρίως έπειτα από ένα συνταρακτικό, γεγονός που προσπαθούν να εξηγήσουν το συμβάν με (δήθεν) μυστικές πληροφορίες. Μια σχετική έκθεση αφορά στη μορφή της έρευνας, στην οποία βασίζονται οι περισσότερες θεωρίες: Καθορίζουν τι συνέβη, αναμιγνύοντας όλα τα δεδομένα που δεν ταιριάζουν στο συμπέρασμά τους και στη συνέχεια παρουσιάζουν τα ευρήματά τους ως το μόνο πιθανό και αξιόπιστο συμπέρασμα.

Η πεποίθηση ότι μια σειρά ανεξήγητων φαινομένων ή καταστάσεων μπορεί να υπονομεύσει μια εδραιωμένη θεωρία βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε συνωμοτικής σκέψης. 

Τα έγκυρα επιστημονικά περιοδικά «Scientific American» και «Popular Mechanics» έχουν δημοσιεύσει κατά καιρούς άρθρα που γκρεμίζουν… σαν τους Δίδυμους Πύργους τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για την τρομοκρατική επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Παρόλα αυτά οι συνωμοσιολόγοι επιμένουν, κλείνοντας το μάτι στους εύπιστους, αδαείς και ημιμαθείς, που σαν σφουγγάρια ρουφούν τα παραμύθια τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA